Παραβατικότητα ,ασφάλεια και τοπική αυτοδιοικηση στο Δήμο Καλαμάτας

Τελευταίες δημοσιεύσεις Συζητήσεις Παραβατικότητα ,ασφάλεια και τοπική αυτοδιοικηση στο Δήμο Καλαμάτας

Τοποθέτηση ετικέτας: ,

 • Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 4 μήνες πριν από τον χρήστη s.
Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #10942 Απάντηση
  s
  Keymaster

  Την ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία τους για την έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή τους, εκπροσωπώντας όλους τους κατοίκους των χωριών τους, τονίζουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων από τον Αγιο Φλώρο μέχρι και το Ασπρόχωμα.

  Σε ψήφισμά τους που στέλνουν στο Γραφείο του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Εισαγγελία Καλαμάτας, την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας ζητούν “από τους αρμόδιους φορείς να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή των περιοχών μας στην κανονικότητα και στην αναζωογόνηση, που δικαιούνται”. Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως “δεν επιτρέπεται, στη σημερινή εποχή, να υπάρχουν γειτονιές ή χωριά, όπου οι κάτοικοί τους φοβούνται”.

  Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων κι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις στο Αριοχώρι, στις 30 Ιανουαρίου (με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στη Θουρία με θύμα τον 15χρονο μαθητή Νίκο Δημόπουλο) και στις 6 Φεβρουαρίου. Στη δεύτερη συνάντηση συμφώνησαν στο ψήφισμα και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης.

  Στο ψήφισμα σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Οι τοπικές κοινότητες του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας τείνουν να εξελιχθούν σε περιοχές υποβαθμισμένες και απομονωμένες, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, στην οποία προέχουσα θέση έχουν οι κλοπές, οι ληστείες, η παράνομη οπλοχρησία, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, η άκρως επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, η εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων και η εν γένει αυθαιρεσία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Γίνεται έτσι φανερό, με δραματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων, έστω και στοιχειώδες. Πολύ περισσότερο γίνεται αισθητή η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου, που θα απαντά στην αυτονόητη ανάγκη των κατοίκων, για ασφάλεια. Ασφάλεια που αποδυναμώνεται από την ισχνή παρουσία της Αστυνομίας, αλλά που μπορεί να ενισχυθεί με την εντατικοποίηση της δράσης της, με την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και την αταλάντευτη εφαρμογή του νόμου. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας, με γνώμονα την υποστήριξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων των κατοίκων των χωριών του Δήμου Καλαμάτας. Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που έχουν λιγότερα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται, στη σημερινή εποχή, να υπάρχουν γειτονιές ή χωριά, όπου οι κάτοικοί τους φοβούνται.

  Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί και ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή των περιοχών μας στην κανονικότητα και στην αναζωογόνηση, που δικαιούνται.

  Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς:

  Α) Σε επίπεδο πρόληψης

  1) Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της παραβατικότητας, με την άμεση συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας: της πολιτείας, ως κεντρικής διοίκησης, των φορέων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, δημόσιων και ιδιωτικών κοινωνικών δομών, των φορέων της σχολικής κοινότητας, της οικογένειας και του κάθε πολίτη.

  2) Να ενεργοποιηθεί το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας, με τη σύσταση δικτύου για την παρακολούθηση, καταγραφή, μελέτη και καταπολέμηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και άλλους φορείς, της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της καθημερινής παραβατικότητας.

  3) Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ήδη από τη νεαρή τους ηλικία, για συμπεριφορά σύμφωνη με τους κοινωνικούς κανόνες, π.χ. μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων στο σχολείο, με ενημερωτικές ημερίδες κλπ.

  4) Να επεκταθούν, από τις αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τα δίκτυα φωτισμού των κοινοχρήστων χώρων, πράγμα που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους παραβάτες.

  5) Να διερευνηθεί η δυνατότητα της σύννομης και κατά περίπτωση χρήσης καμερών αποκλειστικά στο δημόσιο χώρο.

  Β) Σε επίπεδο καταστολής

  1) Να ενισχυθεί και να εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση στις περιοχές των τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας, στην κατεύθυνση της αποτροπής, τόσο των αστικών, όσο και των αγροτικών αδικημάτων.

  2) Να επαυξηθεί το ενδιαφέρον της Αστυνομίας, όσον αφορά τη μικρομεσαία και καθημερινή παραβατικότητα και όχι αυτό να εξαντλείται στον περιορισμό της σκληρής εγκληματικότητας.

  3) Να επεκταθεί στοχευμένα ο τροχονομικός έλεγχος και εκτός της πόλεως Καλαμάτας.

  4) Να ενισχυθούν οι πολίτες στην απόφασή τους για την καταγγελία έκνομων πράξεων, ώστε να περιοριστεί η άδηλη εγκληματικότητα.

  5) Να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ποινών, ιδίως σε εγκλήματα που βάλλουν ευθέως κατά της κοινωνικής ειρήνης.

  6) Να εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο νόμος από τη δικαιοσύνη, ιδίως σε εγκλήματα με έντονη κοινωνική απαξία”.

   

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
Απάντηση στο: Παραβατικότητα ,ασφάλεια και τοπική αυτοδιοικηση στο Δήμο Καλαμάτας
Οι πληροφορίες σας: