Χαρά Κιουρή: Το αίτημα των σχολικών καθαριστριών για εκλογικό επίδομα

Sharing is caring!

Χαρά Κιουρή: στο 6.18 λεπτό Το αίτημα των σχολικών καθαριστριών για εκλογικό επίδομα

«Το πάγιο αίτημα των καθαριστριών δημοσίων σχολείων για χορήγηση εκλογικού επιδόματος ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών 21 Μαΐου 2023 είναι δίκαιο γιατί είναι σωστό. Το επίδομα αυτό διεκδικούν εδώ και χρόνια, παράλληλα με το αίτημα για αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, αφού είναι υποχρεωμένες να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες, προκειμένου να παραδώσουν τους σχολικούς χώρους καθαρούς, έτοιμους για διδασκαλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίσκεψη εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων στα εκλογικά τμήματα και την ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων εκλογικού υλικού, την πολύωρη παραμονή εφορευτικών επιτροπών κ.α

Οι σχολικές καθαρίστριες κάποτε ήταν το μόνιμο προσωπικό που στήριζε όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και τη λειτουργία των σχολείων. Ήταν η ψυχή των σχολείων.

Όμως οι νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις σε όλες τις εργασιακές σχέσεις της τελευταίας 20ετίας τις έχουν οδηγήσει σε αποξένωση από το έργο τους και υποβάθμιση.

Επί κυβέρνησης Σύριζα οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε συμβάσεις έργου για 2ετία, με προοπτική μονιμοποίησης, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Η διαδικασία αυτή ανατράπηκε μετά τις εκλογές του 2019 και την κυβερνητική αλλαγή. Η νέα κυβέρνηση κατάτμησε το έργο της καθαριότητας των σχολείων σε 3ωρες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δραματική μείωση των απολαβών των καθαριστριών. Για παράδειγμα, καθαρίστρια που πριν αμειβόταν με 550 ευρώ καθαρά τον μήνα, τώρα παίρνει 350 ευρώ. Δηλαδή οι ήδη χαμηλές αποδοχές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, εν μέσω μάλιστα ακρίβειας χωρίς προηγούμενο.

Μάλιστα στα νηπιαγωγεία υπάρχουν μονόωρες συμβάσεις με 100 ευρώ τον μήνα.

Οι γυναίκες αυτές, που τόσα προσφέρουν στα σχολεία μας, αμείβονται με ψίχουλα.

Θέση του Σύριζα-ΠΣ είναι οι καθαρίστριες να γίνουν μόνιμες, πλήρους ωραρίου, με όλα τα εργασιακά προνόμια. Για να μπορούν οι γυναίκες αυτές να ζουν με αξιοπρέπεια».

Κιουρή Χαρίκλεια (Χαρά)

Φυσικός, Msc, Γεωπόνος

Διευθύντρια 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας

Μέλος ΚΕ Σύριζα-ΠΣ

Υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας

s

n