Τέμπη: Η προειδοποίηση πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ

Sharing is caring!

Οι τραγικές ελλείψεις στην ασφάλεια είχαν επισημανθεί εδώ και καιρό, με εξώδικα των εργαζομένων προς το Υπουργείο Υποδομών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, τη Hellenic Train και τον ΟΣΕ, με την παραίτηση, τον Απρίλιο του 2022, του Προέδρου της Επιτροπής ΕΤCS, της αρμόδιας επιτροπής για θέματα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηρόδρομο αλλά και με πολλαπλές ερωτήσεις στη Βουλή.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα θέματα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο δεν βγήκαν στη δημοσιότητα και αυτό επίσης θα πρέπει να μας προβληματίσει. Επίσης είναι σαφές ότι υπήρξε μεγάλη υποτίμηση του θέματος από την κυβέρνηση, η οποία διαρκώς υποτιμά και μειώνει το ρόλο της Πολιτείας, αφήνοντας υπηρεσίες χωρίς στελέχωση, μεταφέροντας αρμοδιότητες του δημοσίου σε ιδιώτες και ιδιωτικοποιώντας ακόμα και σήμερα, που δεν υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση, τη δημόσια περιουσία.

Ακόμα μια τέτοια αρνητική αντιμεταρρύθμιση ετοιμάζεται με την ιδιωτικοποίηση του νερού και των απορριμμάτων»

πηγή:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Ελλάδα | LiFO 

Παραιτήθηκε το 2022, θίγοντας ζητήματα ασφαλείας

Η επιστολή παραίτησης του τότε προέδρου της επιτροπής ETCS, αρμόδια για έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Τέμπη: Η προειδοποίηση πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ- Παραιτήθηκε το 2022, θίγοντας ζητήματα ασφαλείας
Φωτ.: Eurokinissi

  • Στο φως της δημοσιότητας επανήλθε η επιστολή παραίτησης του τότε προέδρου της επιτροπής ETCS, αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην επιστολή, που απέστειλε στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ στις 27 Απριλίου 2022, ο Χρήστος Κατσιούλης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο παρελθόν είχε ενημερώσει τη διοίκηση της εταιρίας «για όλα τα τεχνικά θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07».

Η συγκεκριμένη σύμβαση (717/14) αφορούσε την ανάταξη της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο και κανονικά θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το 2016, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Ο Χρήστος Κατσιούλης μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κίνησης αμαξοστοιχιών με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα σε συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, το Οινόη – Τιθορέα, «χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Επιπλέον, σε έγγραφό του προς τον Διευθυντή έργων είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τα αναγραφόμενα στα πορίσματα του εμπειρογνώμονα «και τις αμφιβολίες μου για το πόσο ο ίδιος είναι γνώστης της λειτουργίας των καλωδιακών συστημάτων αλληλεξάρτησης σηματοδότησης (R.R.i.)».

Σύμφωνα με ειδικούς που συνομίλησαν με τη LarissaPress, αν δούλευε το σύστημα ETCS «τα τρένα δεν θα κινούνταν στα τυφλά και ακόμα και σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους θα υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα ακινητοποιούσε τα δυο τρένα σε απόσταση ασφαλείας».

Επιστολή παραίτησης: Τα σημεία διαφωνίας και τι καταγγέλλει

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κατσιούλης, καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησης:

  • Τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS στα τμήματα Αχαρνές – Οινόη, Δομοκός — Λάρισα και Λάρισα — Πλατύ, διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων.
  • Τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 με την αναίτια αποξήλωση των εν λειτουργία (χρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκά κονδύλια) υφιστάμενων συστημάτων αλληλεξάρτησης στους Σ. Σ.Τανάγρα, Ελεώνα, Θήβα, Σφίγγα, Αλίαρτο, Αλαλκομενές, Λιβαδειά, Δαύλεια και την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα αλληλεξάρτησης, διότι επιφέρουν τεράστιες καθυστερήσεις στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής
  • Την κακοδιαχείριση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης στο τμήμα Δομοκός — Λάρισα και τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτή ακόμα επιφέρει στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής
  • Τη μη τήρηση του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης 717 στο τμήμα Οινόη — Τιθορέα με την κατάργηση της συμβατικά προβλεπόμενης τμηματοποίησης της γραμμής και την αντικατάσταση των συμβατικά προβλεπόμενων κυκλώματων γραμμής με μετρητές αξόνων, διότι με την υλοποίηση του ETCS θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200Κm/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων.
  • Τις δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει το Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της.

Η επιστολή παραίτησης του Χρήστου Κατσιούλη 

Τέμπη: Η προειδοποίηση πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ- Παραιτήθηκε το 2022, θίγοντας ζητήματα ασφαλείας

Επιστολή παραίτησης: Τα σημεία διαφωνίας και τι καταγγέλλει

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...