ΣΔΙΤ ΠΕΛ Μαζί υπογράφουν, χώρια καταλαβαίνουν
Αλαλούμ με το κόστος επένδυσης για τη διαχείριση απορριμμάτων ● Αλλα ποσά αναφέρει η Περιφέρεια και η εταιρεία, άλλα το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα το υπουργείο Περιβάλλοντος παρότι όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν παρόντες στις υπογραφές.
Tρία διαφορετικά ποσά ανακοινώνουν οι φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται σε ένα από τα πλέον πολύπαθα έργα τύπου ΣΔΙΤ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Διεκδικώντας μια παγκόσμια πρωτιά ασυνεννοησίας, η ίδια η Περιφέρεια μαζί με την εταιρεία που αναλαμβάνει κατασκευή-λειτουργία του έργου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αναφέρουν ως συνολικό κόστος επένδυσης τα 152 εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέφτει λίγο στα 150 ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσφέρει τη μεγαλύτερη… έκπτωση μιλώντας για επένδυση 135 εκατομμυρίων.
Η απόσταση των 17 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εποχή που έργα και προμήθειες ανατίθενται με φαστ-τρακ διαδικασίες και «κατά παρέκκλιση των διαδικασιών του Δημοσίου» λόγω πανδημίας, θα μπορούσε να αποδοθεί σε… παρεξηγήσεις και διαφορετικές ερμηνείες των αρμοδίων. Ομως, όταν μιλούμε για τη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, έχουμε να κάνουμε με ένα έργο που συμπληρώνει ήδη 10 χρόνια από την εποχή που ξεκίνησε η δημοπράτησή του το 2011.
Αποκλίσεις… εκατομμυρίων στις ανακοινώσεις για έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο
Τα σαράντα κύματα από τα οποία πέρασε το έργο, οι δικαστικές προσφυγές (μερικές βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα), η πολιτική διαμάχη για τη σκοπιμότητά του καθώς περιλαμβάνει τις αποκαλούμενες εγγυημένες ποσότητες (ο εργολάβος αποζημιώνεται σταθερά ακόμη κι αν μειωθεί κάτω από ένα όριο ο όγκος των απορριμμάτων), θα μπορούσαν να δικαιολογούν διαφορετικά ποσά όσο όλες οι παραπάνω διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη. Ομως, την περασμένη Παρασκευή υπεγράφησαν οι συμβάσεις βάσει των οποίων γίνεται επίσημα η έναρξη κατασκευής του έργου. Παρά ταύτα με τις ανακοινώσεις τους:
● Το υπουργείο Περιβάλλοντος μιλά για «συνολικό ύψος επένδυσης 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ». Υπενθυμίζεται εδώ ότι όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» και προχθές Σάββατο, η επιδότηση ΕΣΠΑ καθόλου δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς η Κομισιόν από τον περασμένο Ιούνιο έχει επιστρέψει τον φάκελο με το αίτημα χρηματοδότησης θέτοντας σοβαρά ερωτήματα.
●«Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατομμύρια ευρώ», αντιλέγει η ανακοίνωση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Πάντως, συμφωνεί ότι «τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ».
● Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όμως, «το συνολικό κόστος επένδυσης είναι 150 εκατομμύρια ευρώ» και η μείωση εμφανίζεται εδώ στους ευρωπαϊκούς πόρους –αυτούς δηλαδή που μπορεί να μην έρθουν ποτέ– οι οποίοι κατά το υπουργείο αυτό ανέρχονται στα 60 εκατομμύρια.
● Η μόνη που συμφωνεί απολύτως με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε ύψος επένδυσης 152.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Η Περιφέρεια, άλλωστε, είναι εκείνη που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αλλά παρόντες στη διαδικασία υπογραφής ήταν από το μεν υπουργείο Ανάπτυξης ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος. Εκείνο που παραβλέπει να αναφέρει η Περιφέρεια είναι ότι καθώς το έργο ξεκίνησε επίσημα και ο εργολάβος αποκτά απαιτήσεις σε πληρωμές, θα πρέπει να καλύπτει εκείνη από δικούς της πόρους το μερίδιο των 62,5 εκατομμυρίων μέχρι να αποφασίσει η Κομισιόν πώς και πόσο θα συνεισφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι του έργου, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Λακωνία (προβλέπονται άλλες δύο σε Μεσσηνία-Αρκαδία) και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής δίπλα της (προβλέπονται επίσης άλλοι δύο δίπλα στις ΜΕΑ), έχει δεχθεί σφοδρή κριτική και δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ. Επίσης, αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν θέσει τη συγκεκριμένη μονάδα και το όλο έργο στο μικροσκόπιό τους καθώς διαπιστώνουν ότι δεν εξυπηρετεί τους υψηλούς στόχους εκτροπής υλικών από την ταφή. Εάν, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος μειώνει το κόστος επένδυσης με δεδομένο ότι δεν θα γίνει η μονάδα στη Λακωνία, θα ήταν καλό να ενημερώσει και τους αντισυμβαλλόμενους. Εκτός εάν είναι ενήμεροι, αλλά δεν τους απασχολεί έχοντας προεξοφλήσει μελλοντικά «πανωπροίκια»…