Αρχαία Υπαπαντής: Δεν είναι μόνο τα λόγια που δείχνουν τι πιστεύεις και θέλεις αλλά και οι πράξεις

Sharing is caring!

Αρχαία Υπαπαντής: Δεν είναι μόνο τα λόγια που δείχνουν τι πιστεύεις και θέλεις αλλά και οι πράξεις

Του Σταμάτη Μπεχράκη 
Την Κυριακή μετά την τελετή για την επέτειο των σεισμών,  5-6 δημοτικοί σύμβουλοι καθίσαμε σε μια καφετέρια κοντά στο χώρο της εκδήλωσης και  καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο για καφέ, όλως τυχαίως  καθώς εκείνη τη στιγμή έβγαινε από το παλιό Δημαρχείο… 

Αυτή τη συνάντηση τη δημοσιοποίησε και είναι αυτή την οποία εννοούσε με τη φράση ”Με μια Πορτοκαλάδα διαβάσατε τη σκέψη μου;”,  όπως ειρωνικά είπε την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο! Η συζήτηση αυτή η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα και χαρακτηρίζεται μη δημόσια, μέχρι φυσικά την αναφορά της από τον ίδιο το δήμαρχο στο ΔΣ. 

Στην αρχή είπαμε για το βαρύ ημερήσιο πρόγραμμα το οποίο έχει ο δήμαρχος, στη συνέχεια τον ρωτήσαμε για το φλέγον θέμα της  ανάδειξης των αρχαίων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής και η ανασκαφή του χώρου έχει μετατραπεί σε πάνδημο πλέον αίτημα. Η ερώτηση που διατυπώθηκε προς τον δήμαρχο ήταν σαφής αν υπάρχει η δυνατότητα να πάμε ενωτικά στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Απάντησε χωρίς περιστροφές: Όχι βέβαια, σας είχα ζητήσει να δούμε μαζί την εισήγηση (σημ.: των 20 για το ΔΣ της 14/9) πριν βγει στη δημοσιότητα και δεν το κάνατε.

Βασίλης Τζαμουράνης: κ. Δήμαρχε πρώτη φορά το ακούμε αυτό, τουλάχιστον εγώ. Σε ποιον το είπατε; Γίνονται τηλεφωνήματα χωρίς να διευκρινιστεί τι έχει γίνει τελικά. Αν και δεν έχει σημασία από τη στιγμή όπου υποχρέωσε τους δημοτικούς συμβούλους να συγκεντρώσουν με επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία υπογραφές προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. και χωρίς το αίτημα να έχει τη συναίνεση του.

κ. Δημαρχε μπορούμε να αφήσουμε την εισήγηση, ότι έγινε- έγινε, μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε κοινό σχέδιο απόφασης;

Δήμαρχος: Τι κοινό να διαμορφώσουμε; Η δική σας εισήγηση δεν λέει τίποτα, είναι ξεπερασμένη, γενικόλογη -μίλησε με απαξιωτικά λόγια, τα επανέλαβε άλλωστε στο ΔΣ την επόμενη μέρα- εμείς καλούμε το ΕΜΠ για γεωφυσική διασκόπηση για να δούμε τα νέα δεδομένα. 

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σημείο αν μπορεί να φέρει η ανάδειξη των αρχαίων εμπόδια στην ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής.

Ήταν φανερό ότι θα έκαναν τακτικισμούς για να μην συμφωνήσουν σε κοινό κείμενο και ότι δεν είχαν διάθεση συνεργασίας.

Ακόμα και όταν παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία στο Δ.Σ. την επόμενη μέρα, ήταν τέτοιο το μένος της κάθετης άρνησης, ώστε όταν ρωτήθηκαν ποια είναι η πρόταση σας κ. Δήμαρχε για να την επεξεργαστούμε, απάντησαν  στο τέλος θα σας την πούμε, συνεχίστε τη διαδικασία. 

Αλλά και τώρα, στην πράξη μπορούν να δείξουν συναίνεση με την πρακτική τους -γιατί δεν είναι μόνο τα λόγια που δείχνουν  τι πιστεύεις και το τι θέλεις-αλλά και οι πράξεις. Αυτό το ελάχιστο που συμφωνούμε όλοι πλέον (;) είναι να δρομολογηθούν οι δεσμευτικές για το Δήμο διαδικασίες τις οποίες αποφάσισε το σώμα. Δηλαδή την υποβολή του αιτήματος στο ΚΑΣ μέσω της οικείας εφορείας αρχαιοτήτων.

κ. Δήμαρχε έχετε ενημερώσει αρμοδίως με έγγραφό σας για το αίτημα του Δ.Σ.;

Σταμάτης Μπεχράκης

Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...