Ουδέποτε έχουν συζητηθεί στο Δημοτκό Συμβούλιο και στους φορείς της πόλης η πρόταση των μελετητών για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας
Στην εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο με ΘΕΜΑ Απόψεις επί της Μελέτης Επικαιροποίησης Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN) Λιμένα Καλαμάτας ( Όροι δόμησης- Χρήσεις γης) . Παραπλανητικά αναφέρει
«Ακολούθησαν οι διαδικασίες ενημέρωσης του Δήμου και των φορέων από τους μελετητές κατά την 19/1/2017 και 21/2/2018, ενώ στις 28/02/2018 έγινε δημόσια συζήτηση και εστάλησαν οι γνωμοδοτήσεις των φορέων στη συνέχεια. Το Δ.Σ. Καλαμάτας κατέθεσε τις απόψεις /προτάσεις του με την υπ’ αρ. 101/1-3-2018 απόφασή του και με την 397/2018 απόφαση το Δ.Σ. Καλαμάτας συμπλήρωσε την προηγούμενη»
Δηλαδή ποιες είναι οι διαδικασίες που αναφέρει;
Πέντε:
Οι δύο πρώτες έγιναν 19/1/2017 και 21/2/2018 ένα μήνα πριν είχε ανατεθεί -συγκεκριμένα στις 19/12/2016 – η σύμβαση από το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα συμπράττοντα γραφεία είναι αδύνατο να αναπτύξουν προτάσεις ανταλλαγή απόψεων και κατανόησης του πεδίου ; Αυτό φαίνεται και από την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παραπλανητικά γράφεται ” Δήμος και αιρετοί” οι οποίοι είναι υπηρεσιακά στελέχη , υπάρχουν οι φωτογραφίες, και το αιρετοί είναι ο δήμαρχος και κάποιοι αντιδήμαρχοι!
Η Τρίτη και η τέταρτη διαδικασία είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δ.Σ. της 1-3-2018 . Όποιος ισχυρισθεί ότι συζητήθηκαν προτάσεις φορέων της πόλης ή παρουσιάστηκαν οι απόψεις των μελετητών ας ρίξουν μια ματιά στην εισήγηση, στην απόφαση του Δ.Σ. και τη μάχη που έγινε τότε. Όποιος ισχυρίζεται ότι έγινε συζήτηση επί των προτάσεων των μελετητών μάλλον κάτι παίρνει . Πρέπει να την διαβάσεις πρώτα για να δείς οτι είναι αποσπασματικές προτάσεις προς τους μελετητές χωρίς να ενημερωθεί το ΔΣ από αυτούς αντίστροφα , Οι μελετητες , οι οποίοι είχαν ερθει στην Καλαμάτα , δεν παραβρέθηκαν στα συλλογικά όργανα. .Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να κανεις προτάσεις για να τροφοδοτήσεις μια μελέτη και τι σημαίνει να γνωμοδοτήσεις σε μια μελέτη . Για τους φίλους που δεν εμπειρία στην πρώτη περίπτωση δεν μπορείς να δηλώνεις γενικότητες που φανταζεσαι οτι δεν θα συμβουν μάλλον αλλά καλό είναι να τις διατυπώσεις σε εκείνη τη φάση π.χ. δεν μπορείς να προτείνεις , θέλω περιορισμό της δόμησης γιατι δεν μπορείς να φανταστεις οτι ο μελετητής θα σου φέρει αυξημένους συντελεστές δόμησης όταν η πολιτεία μειώνει τους συντελεστές δόμησης παντού ή ενω η πολη πριν τριαντα χρονια εκοψε ενα κομματι απο το μεγαλυτερο δρόμο της για να το κάνει πάρκο, το απέναντι πάρκο θα προτείνεται να γίνει οικοδομικό τετραγωνο ! Να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά ο προλιμένας και να δηλώνεις και δεν θελω συντριβανι στο κυμα ή Δεν θελω να εχω μεγαλυτερο κτίριο απο το παλιο δημαρχειο ισο με 16 κατοστάρια διαμερίσματα! Νομιζω οτι ολοι καταλαβαίνουμε τι σημαινει λεω προτασεις για τροφή στους μελετητές και εντελως διαφορετικό θέμα είναι να τοποθετούμαι σε ενα μελετητικό σχέδιο!Που μπορείς να λές για μειώσω αρνητικά εκει βάλε αυτες τις χρησεις πιο πέρα .Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψουμε και άλλα παραδείγματα
Ας δούμε μερικούς από τους διαλόγους για να γελάσουμε και λίγο!
Οι μελετητές είχαν έρθει στην Καλαμάτα αλλά δεν ήρθαν ούτε στο ΔΣ ούτε καλέστηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων να τους συναντήσουν . Ακολουθούν απολαυστικοί διάλογοι από τα πρακτικά . ‘Οτι παραλείπεται δεν αλλοιώνει την ουσία ούτε το γελοίο του επιχειρήματος ότι «Το Δ.Σ. Καλαμάτας κατέθεσε τις απόψεις /προτάσεις του» . ’Η καλύτερα κατάθεσε μάλλον αλλά σε εισήγηση μακράν από τα σημερινά επίδικά θέματα του παρουσιαζόμενου μάστερ πλαν .
ΜΑΚΑΡΗΣ:
Διαδικαστικά, το είχαμε θέσει και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, ότι δεν μπορεί τέτοια μεγάλα θέματα να αποφασίζουμε fast trak. Μία μέρα δεν επαρκεί για οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη επί της προτάσεως επικαιροποίησης του master plan. Συμφωνώ με τον κ. Οικονομάκο και ζητάω αναβολή για την επόμενη βδομάδα, να μπορέσουμε να διαβάσουμε και όλο το υλικό το οποίο μας εδόθη τελευταία στιγμή
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Λοιπόν, θέλω να ξέρετε τα εξής, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφασίζει για το master plan, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί και δεν θα γνωμοδοτήσει μία φορά, σήμερα, θα χρειαστεί να γνωμοδοτήσει και άλλες φορές ή άλλη φορά. Ήρθαν οι μελετητές λίγο αργά(!!!!!!!!), μέχρι τις 2 Μαρτίου, αύριο, πρέπει να έχουμε στείλει τη γνώμη μας ή έστω μέχρι τις 5 Μαρτίου.
ΜΑΚΑΡΗΣ:
Κυρία Πρόεδρε…Κοιτάχτε να δείτε. Καταρχήν πού είναι οι μελετητές; Εσείς επικοινωνήσατε με τους μελετητές και δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε, να υποβάλλουμε τα ερωτήματά μας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
Λοιπόν, να εξηγήσω και κάτι, για να μην παρεξηγούμαστε. Η μελέτη δεν γίνεται απ’ το Δήμο Καλαμάτας, ούτε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Η επικαιροποίηση του master plan γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών. Οι μελετητές είναι του Υπουργείου Υποδομών, αναφέρονται στο Υπουργείο Υποδομών, όχι σε μας. Αυτό πρέπει να είναι κατανοητό, είναι μελετητές του Υπουργείου Υποδομών, αυτό πληρώνει τους μελετητές. Ότι οι μελετητές σε κάποιο χρόνο να τους παρακαλέσουμε να έρθουν, γιατί δεν θα τελειώσει η ιστορία τώρα, να τους παρακαλέσουμε για να έρθουν. Δεν νομίζω να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ θα τους παρακαλέσω, δεν μπορώ να τους δώσω εντολή, δεν τους πληρώνουμε εμείς, δεν είναι δικοί μας μελετητές, είναι του Υπουργείου. Εντάξει;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα ξαναγίνει συζήτηση.
ΜΑΚΑΡΗΣ: Ωραία, ωραία, να ξαναγίνει και να ξαναγίνει. Εγώ ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν είχατε εδώ πέρα τους μελετητές, γιατί είναι κάποια τεχνικά…
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μανώλη, συγγνώμη, θα σου απαντήσω εγώ γι’ αυτό.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ήταν να έρθουν και χθες, το είπα και χθες, εκτάκτως έφυγαν για τη Σαντορίνη κατ’ εντολήν του Υπουργού.
ΜΑΚΑΡΗΣ: Ωραία, εφόσον ήταν να ’ρθουν και έγινε αυτό το έκτακτο και επίσης κατόπιν του αιτήματος …
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει αύριο το πρωί να γνωμοδοτήσουμε, να το πάμε στο Υπουργείο.
ΜΑΚΑΡΗΣ: Πώς θα γνωμοδοτήσουμε εάν …
Ποια ήταν η εισήγηση όμως;
Την Τετάρτη 21/02/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του αναδόχου με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, του Λιμεναρχείου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και τον υπεύθυνο ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης. Στη συνάντηση αυτή ενημερώθηκαν οι μελετητές για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι καθώς και για αυτά που έχουν προγραμματιστεί στο άμεσο μέλλον κατατέθηκαν οι παρακάτω απόψεις – προτάσεις :
- Το λιμάνι θα πρέπει να έχει χαρακτήρα κυρίως τουριστικό με κύριο στόχο να φέρνει πλούτο στην πόλη.
- Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα. Τι προτείνεται στο Μαστερ πλαν 2500 τμ Προτείνεται συμβιβασμός στα 1600 τμ Δηλαδή 16 διαμερίσματα των 100 τμ μπροστά από το ΝΟΚ!
- Δεν θα πρέπει να αλλάξουν χαρακτηριστικά του προλιμένα, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στην πόλη να μη γίνει στον προλιμένα καμία επέμβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία. Τι προτείνεται στο Μαστερ πλαν Αλλοιώνονται σοβαρά τα χαρακτηριστικά του προλιμένα μετατρέπεται σε αστική πλατεία , μέχρι και σιντριβάνι προβλέπεται πάνω στη γραμμή του αιγιαλού Μπαζώνεται τμήμα της αμμώδους παραλίας Από το ΝΟΚ μέχρι τον αντιβραχίωνα του Πανελληνίου με χρήσεις και άλλες εκτός των ναυταθλητικών !
- Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποχαρακτηριστούν και να αποδοθούν στο Δήμο όλοι οι χώροι που δεν είναι αναγκαίοι για την λιμενική εγκατάσταση, όπως η οδός Αναλήψεως, έμπροσθεν του Τελωνείου, η οδός Ψαρών, καθώς και το πάρκο Λιμενικού. Τι προτείνεται στο Μάστερ πλαν Λιμενικό οικοδομικό τετράγωνο όλο το πάρκο λιμενικού
- Να μετατοπιστεί η προβλεπόμενη θέση πρόσδεσης του κρουαζιερόπλοιου απέναντι στη θέση που προβλέπεται για τα επιβατικά πλοία, ώστε να απελευθερωθεί χώρος του μεγάλου προβλήτα από Φαρών μέχρι Τσαμαδού που σήμερα είναι κλειστός με κάγκελα, ώστε ολόκληρος ο προβλήτας να είναι ελεύθερος και να αποδοθεί σε χρήση των δημοτών.
- Οι υφιστάμενες αποθήκες να καθαιρεθούν και να δημιουργηθεί ο ελάχιστα απαιτούμενος κτιριακά χώρος για τη στέγαση του υποσταθμού ρεύματος που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην περιοχή.
- Η προβλεπόμενη από το master plan αποθήκη να κατασκευαστεί νοτιότερα ώστε να είναι εφικτή μελλοντικά η διασύνδεση του λιμένα με την μαρίνα Καλαμάτας.
- Να προβλεφθεί χώρος πλάτους 5,00μ τουλάχιστον σε επαφή με το υφιστάμενο τοιχίο ώστε να είναι εφικτή η κυκλοφορία πεζών προς και από τον προσήνεμο μόλο (χιλιόμετρο)
- Να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του λιμένος ως homeport κρουαζιέρας
- Να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών προβλητών στον υπήνεμο μόλο και στους μόλους στην περιοχή του ΝΟΚ.
- Στην μελέτη ανακατασκευής του υπήνεμου μόλου να προβλεφθεί πέραν του φωτισμού και η εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων και ύδρευσης.
- Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει επιχωματωθεί.
- Να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σε ελλιμενισμό των βοηθητικών σκαφών που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των σκαφών που αγκυροβολούν εκτός λιμένα καθώς και ανάγκη εισόδου αυτών εντός του λιμένα σε έκτακτες περιπτώσεις
Στα πλαίσια συλλογής των απόψεων των φορέων σχετικά με την ανάπτυξη και την εν γένει λειτουργία του λιμένα Καλαμάτας, και προκειμένου να κατατεθούν και οι απόψεις – προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας, εισάγεται το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αρα καμία ουσιαστική συζήτηση με αυτό που έρχεται τώρα με το Μάστερ πλαν μια και συγκεντρώνει απόψεις φορέων και δεν συζητά επι προτάσεων και εξέταση ενναλακτικών προτάσεων
Η προσθήκη εκ των υστέρων στο τι αποφασίζει
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Γνωμοδοτεί (αντίθετα με οτι έλεγε ο Δήμαρχος και η εισήγηση ότι το ΔΣ απλά καταθέτει ενημερωτικά προτάσεις στους μελετητές και θα φέρει το θέμα σε δυο μήνες για να γνωμοδοτήσει το ΔΣ) επί της επικαιροποίησης του Προγραμματικού Σχεδίου (Master plan) Λιμένα Καλαμάτας καταθέτοντας, όπως ακολουθούν, τις απόψεις – προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας σχετικά:
Στην απόφαση ενώ όπως διαπιστώνεται από τα πραχτικά – δεν διαβάστηκε κανένα επιπλέον τροποποιητικό ή συμπληρωματικό σημείο της αρχικής εισήγησης δεν έχει καταγραφεί σε αυτά, έχουν προστεθεί χωρίς να έχουν δηλωθεί δυο σημεία, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. Είναι γνωστό ότι δεν μοιράζεται έντυπα η πρόταση για απόφαση που μπαίνει σε ψηφοφορία ,όταν δεν έχει διαφοροποιήσεις από την αρχική εισήγηση ή ο εισηγητής λέει προφορικά τις διαφοροποιήσεις που γίνονται στο σώμα.
+Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα, με ενδεχόμενο την κατασκευή μικτού κρηπιδώματος, νότια και μεταξύ των μόλων.
+Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για κατασκευή των λιμενικών έργων με τη διαδικασία ΣΔΙΤ και για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του λιμανιού.
Το μυστήριο …. της Πέμπτης διαδικασίας
Άσχετη με αυτό κάθε αυτό το μάστερ πλαν ίσως σχετίζεται με την “προσθήκη” 2 της αποφασης 101; Ή Υπαρχουν επενδυτές με όρους; ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Άλλη ερώτηση υπάρχει; Κύριε Μπεχράκη. Αμέσως, κ. Αλούπη, εσείς μετά.
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ:
Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ούτε ένα προσχέδιο για το Master Plan τι προβλέπεται (σε αυτό), τα έργα {που περιλαμβανει} και επομένως αυτό {που προτείνεται στην εισήγηση) είναι από το παλιό Master Plan που λέει 24 εκατομμύρια. Κατάλαβα καλά; Γιατί, λοιπόν; μπαίνει το ερώτημα, δηλαδή εάν είναι ένα ΣΔΙΤ το οποίο θέλει 25 εκατομμύρια είναι ένα μικρό ποσό που μπορούμε να το διεκδικήσουμε, σχετικά είναι μικρό ποσό, και να πάμε με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άμα είναι μικρό τόσο πολύ. Αν είναι όμως 50 εκατομμύρια να δούμε κάτι άλλο (χρηματοδοτικό εργαλείο). Ας πούμε γιατί το φέρνετε τώρα αυτό το πράγμα χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένα ούτε κατά προσέγγιση το ύψος που θα απαιτεί το καινούργιο Master Plan. Γιατί το κάνετε αυτό το πράγμα; Δηλαδή, μας εξηγείτε λιγάκι την πολιτική σημασία της πρόταξης αυτής χωρίς να έχουμε στα χέρια μας το αντικείμενο να λέμε για τη μορφή που μπορεί να χρηματοδοτηθεί;
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: …(εκτός μικροφώνου – δεν ακούγεται)
ΝΤΙΝΤΑ:
Αφήστε με να ολοκληρώσω, εγώ νομίζω ότι δεν σας διέκοψα. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα. Σε ό,τι αφορά τώρα τη χρονική περίοδο που έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπα και στην εισήγηση και ξαναλέω, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο επικαιροποιεί το Master Plan του λιμανιού της Καλαμάτας. Άρα θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο μαζί με όλες τις υπόλοιπες επισημάνσεις που έχουμε κάνει είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε λάβει τη σχετική απόφαση, να πούμε ξεκάθαρα την άποψή μας και σε ό,τι αφορά την πηγή χρηματοδότησης των έργων τα οποία προσδοκούμε και επιθυμούμε να γίνουν στο λιμένα της Καλαμάτας, προκειμένου ο λιμένας μας να γίνει ανταγωνιστικός και κυρίως να αποκτήσει τον τουριστικό χαρακτήρα που όλοι θεωρούμε ότι είναι ο καταλληλότερος για το λιμάνι μας. Άρα αυτός είναι ο λόγος που έρχεται το συγκεκριμένο θέμα τώρα. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούμε ότι θα πρέπει και σε κυβερνητικό επίπεδο να εκφράσουμε την άποψή μας ως τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο κομμάτι αυτό των ΣΔΙΤ, εφόσον έχουν μπει στη συζήτηση αυτή και άλλα θέματα όπως τα αεροδρόμια αλλά και άλλα λιμάνια άλλων περιοχών, να εκφράσουμε την άποψη της τοπικής κοινωνίας με έναν ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέλλον ή στο άμεσο μέλλον να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα αφορούν το λιμάνι της Καλαμάτας και θα βελτιώσουν την κατάσταση του λιμανιού μας.
Αν καταλάβατε γιατί το έφεραν αυτό είναι που καταλαβατε
ΜΑΚΑΡΗΣ:
Εντάξει, ουσιαστικά θέλει να νομιμοποιήσει μια απόφαση για ένα ΣΔΙΤ το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Μπορεί κάποιος να πει ότι είναι υπέρ του ΣΔΙΤ, κατά του ΣΔΙΤ, αλλά ποιο ΣΔΙΤ; Εφόσον δεν λέτε αυτό το συγκεκριμένο δεν μπορούμε εμείς να πούμε υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου. Είπαμε τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν Δημοτική Αρχή. Θα αναζητούσαμε τους πόρους και αν δεν τους βρίσκαμε θα λέγαμε ότι δεν έχουμε βρει αυτούς τους πόρους ή έχουμε βρει τους άλλους. Και από κει και ύστερα, εφόσον προχωράγαμε κάποια έργα και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε άλλα, βεβαίως μπορούσαμε να κάνουμε και ΣΔΙΤ, δεν είμαστε κατά του ΣΔΙΤ αλλά με προϋποθέσεις. Εσείς δεν βάζετε καμία προϋπόθεση εδώ πέρα και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Γιατί; Να σας πω γιατί; Γιατί ξέρουμε κάποια ΣΔΙΤ τι ακριβώς έχουνε, τι αποτελέσματα έχουνε
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση ότι το ερώτημα που τίθεται με το συγκεκριμένο ζήτημα, με το συγκεκριμένο θέμα, είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά του ΣΔΙΤ. Σε αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί κανείς έτσι ευκαιριακά και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι αυτό το ερώτημα δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση έτσι όπως τίθεται. Αναρωτιέμαι αν μας ζητήθηκε η γνώμη ή η άποψη στο πλαίσιο κάποιας διαδικασίας και εμείς μπαίνουμε σ’ αυτή τη λογική να διατυπώσουμε γνώμη για κάτι το οποίο δεν μας ζητήθηκε; Ή μας έχει ζητηθεί η γνώμη και προχωρούμε σε αυτή τη διατύπωση; Ή το κάνουμε αυτό ενόψει της επικαιροποίησης του Master Plan το οποίο έχει τεθεί και βρίσκεται υπό επεξεργασία; Ή, να το πω έτσι, έχουμε διαγνώσει ότι η κυβέρνηση μπορεί και συμφωνεί, μπαίνει στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, οπότε ερχόμαστε να ενισχύσουμε τη βούληση αυτή της κυβέρνησης; Νομίζω ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει και όχι βέβαια σήμερα, δεν τίθεται, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις άλλωστε, είναι να ελέγξουμε συγκεκριμένο ΣΔΙΤ που θα τεθεί υπόψη μας, διότι αν οι όροι του ΣΔΙΤ που θα τεθεί υπόψη μας είναι αποικιοκρατικοί ή κατά πλεονεκτικοί ή δυσβάσταχτοι για τον Δήμο, γιατί να είμαστε υπέρ του ΣΔΙΤ; Θα μπορέσουμε άνετα να ψηφίσουμε κατά.

Όλες οι παρατάξεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις ίδιες απορίες για το θέμα αυτό χωρίς να ξέρουμε το μάστερ πλαν
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Παρότι, κ. Πρόεδρε, και από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνέχεια απ’ το Δήμαρχο, αυτές οι δύο λέξεις που είπαμε στην αρχή, το ευκαιριακό του χαρακτήρα του σημερινού θέματος και το θολό τοπίο δεν ξεδιαλύνει, εμείς θα ψηφίσουμε θετικά. Θετικά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να κινηθεί κάτι σε αυτή την περιοχή. Θετικά ψηφίζουμε, πιστεύουμε ότι δεν θα γίνει επί της ουσίας τίποτα, απλώς η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια και της κυβερνητικής πολιτικής που φαίνεται τα τελευταία χρόνια, που είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο, εμείς ψηφίζουμε θετικά γιατί διαχρονικά είμαστε Υπέρ των ΣΔΙΤ, πιστεύουμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν μεγάλα έργα και αυτό αποδείχθηκε και με τα σκουπίδια πρόσφατα.
Και τελικά ;
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας 16
Αποδέχεται ΑΔΑ: 6ΞΑΑΩΕΕ-Ν0Ψ Συνεδρίαση : 16/2018 Πέμπτη 05 / 07 / 2018 ΑΠΟΦΑΣΗ 397/2018
και στηρίζει τον εκσυγχρονισμό του Λιμανιού της Καλαμάτας με διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς και τη λειτουργία του στο μεγάλο μέρος του ως τουριστικό λιμάνι για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κυρίως μεγάλων τουριστικών σκαφών.
Η απόφαση αυτή είναι συμπληρωματική της υπ’ αριθμ. 101/2018 προηγούμενης απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να κατατεθεί αρμοδίως για την επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου Master Plan του λιμένα Καλαμάτας.
Εχει καμία σχέση με συζήτηση στις προτάσεις των μελετητών για το Μαστερ πλαν;;
Πάλι οι μελετητές στην Καλαμάτα και πάλι μακριά από τα συλλογικά όργανα ενημερώνουν .Το δημοτικό συμβούλιο στο σκοτάδι
24 Σεπτεμβρίου 2019 Η Σύσκεψη της Τρίτης , στο Δημαρχείο, σχετικά με την επικαιροποίηση του master plan λιμένα Καλαμάτας για το νέο master plan λιμένα Καλαμάτας
Ξέρουν πλέον το σύνολο της πρότασης αλλά περιμένουν …
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 Θ. Βασιλόπουλος: Ολιστική φροντίδα για την παραλιακή ζώνη, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα
Η παράταξη μας και αρκετές άλλες βάζουν πλέον με ανησυχία ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο για το μαστερ πλαν . ο κ. Βασιλόπουλος δηλώνει «όλα τα άλλα τα έχουμε συζητήσει(!) μόνο με τα καινούργια για τους ορους δόμησης θα απασχοληθουμε (!)»
Η παράταξή μας διοργανώνει συνέντευξη τύπου και το θέτει ξανά ως θέμα.
Τη συνέχεια τη ξέρετε.
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη στην Καλαμάτα των μηχανικών που εκπροσωπούν την κοινοπραξία η οποία ανέλαβε την επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου (masterplan) του λιμανιού της Καλαμάτας. Με το σχέδιο αυτό η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να ανοίξει το δρόμο ώστε να μπορέσει να φτιάξει πάρκο στον προλιμένα!