Η εκστρατεία Bernie Sanders αφορά την ελευθερία

Sharing is caring!

Του Άμπι Γουίλκινσον

Αν και οι σχολιαστές όπως ο David Brooks βλέπουν την άνοδο ενός αυταρχικού αριστερού, το μήνυμα του Bernie Sanders είναι ότι τα επίσημα δικαιώματα είναι απαραίτητα – αλλά είναι ανεπαρκή εάν οι περισσότεροι άνθρωποι στερούνται τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίησή τους.

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Γερουσιαστής Bernie Sanders μιλά σε αγώνα εκστρατείας στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, 1 Μαρτίου 2020.

Ο Μπρουκς παρουσιάζει το Sanders ως επικίνδυνα ακραίο, συνεργαζόμενες και φιλικές προς τον ολοκληρωτισμό, την αντίθεση των φιλελεύθερων αξιών, όπως η «λογικότητα, η συζήτηση, η συμπόνια, η ανοχή, η πνευματική ταπεινοφροσύνη και η αισιοδοξία». Ο φιλελευθερισμός είναι “τρομοκρατημένος από τη σκληρότητα” γράφει ο Brooks, υπονοώντας ότι ο Sanders, του οποίου η οδηγική αποστολή στην πολιτική εξασφαλίζει ότι ο καθένας μπορεί να αντέξει την ινσουλίνη, δεν είναι.Ο Brooks δεν είναι μόνος του προτιμώντας στο shadowbox ένα λαμπρό, αντιδημοκρατικό ιδίωμα της φαντασίας του αντί να επικρίνει τον Bernie Sanders όπως πραγματικά υπάρχει. Ίσως επειδή η πνευματική ειλικρίνεια θα απαιτούσε από τους αντιπάλους του γερουσιαστή του Βερμόντ να αναγνωρίσουν μια δυσάρεστη αλήθεια: η πλατφόρμα του Sanders είναι το πλησιέστερο πράγμα σε μια πραγματική πραγματοποίηση των φιλελεύθερων αξιών που έχουν ποτέ προσφερθεί οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ. Όπου οι πολιτικές του φαίνεται να απομακρύνονται από εκείνες που ευνοούνται από τους φιλελεύθερους, είναι μάλλον αυτοί που έχουν προδώσει την υποστηριζόμενη ιδεολογική βάση τους.

Ο Μπρουκς αναφέρει ότι ο John Stuart Mill και ο John Locke είναι πνευματικοί προπάτορες της φιλελεύθερης παράδοσης. Σε αυτά τα ονόματα θα ήθελα να προσθέσω τον Ησαΐα Βερολίνο, ο οποίος διακρίνει μεταξύ των αρνητικών και θετικών αντιλήψεων της ελευθερίας. Η πρώτη εστίαση στην ελευθερία από εξωτερικούς περιορισμούς, ιδίως νόμους και άλλους περιορισμούς που δημιουργούν οι κυβερνήσεις. Οι τελευταίοι ρωτούν τι είμαστε, στην πραγματικότητα, ελεύθεροι να κάνουμε. Ναι, όλοι έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να έχουμε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος. Όχι, μάλλον δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα.Αυτή η βασική ιδέα, ότι η έλλειψη υλικών πόρων είναι ένας σημαντικός περιορισμός στην ελευθερία, αποτελεί βασική δομή της κοσμοθεωρίας του Sanders. Μετά την επίσκεψή του στην Αβάνα το 1989, επαίνεσε ορισμένα επιτεύγματα υπό την εξουσία του Φιντέλ Κάστρο σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η παιδεία. Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα του Vermont, το Rutland Daily Herald, ο Sanders εξήγησε ότι ενώ η Κούβα «δεν είναι τέλεια κοινωνία», είδε κάποια αλήθεια στους Κουβανούς ισχυρισμούς ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν πραγματικά «ελεύθεροι» σε μια κοινωνία με υψηλά επίπεδα αστέγων και πείνας.

Αυτό που κάνει τους καταγγελίες περί λαλεμπραρισμού ιδιαίτερα εξωφρενικό, όμως, είναι για τον Sanders, δεν ήταν ποτέ αποδεκτό να δοθεί προτεραιότητα σε μια μορφή ελευθερίας έναντι άλλου. Όπως έλεγε επίσης το 1989, «το ερώτημα είναι πώς φέρετε μαζί την οικονομική και πολιτική ελευθερία σε μια κοινωνία».

Αυτή είναι η σύνθεση του Sanders έχει εργαστεί για όλη την καριέρα του. Και σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Brooks περί αδιαλλαξίας και πεισματικής ιδεολογικής καθαρότητας, αυτό μερικές φορές περιλάμβανε την προσέγγιση του διαδρόμου για να συνεργαστούμε με τους Ρεπουμπλικάνους – για παράδειγμα τον γερουσιαστή John McCain, με τον οποίο έγραψε “ένας από τους πιο σαρωτικούς βετεράνους στην ιστορία”.

Σε μια χώρα με μια εδραιωμένη ιδιωτική βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, το Medicare for All – εθνικοποίηση, όχι της πραγματικής παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αλλά της ασφάλισης υγείας – είναι η πιο μετριοπαθής, ελάχιστα διαταραγμένη πιθανή μέθοδος παροχής πραγματικά παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης και εξασφάλιση πλήθους βασικές ελευθερίες. Η ελευθερία να αφήνετε τη δουλειά σας χωρίς να ανησυχείτε, θα χάσετε την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Η ελευθερία να ζει χωρίς επιβάρυνση από τεράστια ιατρικά χρέη. Η ελευθερία να μένεις ζωντανοί, ακόμα και αν είσαι διαβητικός ή ασθματικός και αγωνίζεσαι να τα συναντήσεις. Η ελευθερία να υπάρχει στον κόσμο χωρίς φόβο από τις οικονομικές συνέπειες μιας μοναδικής λανθασμένης κίνησης.


Η κατάργηση της απασχόλησης θα δώσει στους εργαζομένους την ελευθερία να αντιτάσσονται στον εαυτό τους ενάντια στον εκφοβισμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τις άδικες, εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας. Ένας βιώσιμος κατώτατος μισθός θα δώσει στους ανθρώπους που εργάζονται σήμερα δύο ή τρεις θέσεις εργασίας, ακριβώς για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό, την ελευθερία του ελεύθερου χρόνου. Ο έλεγχος της ενοικίασης και η “δίκαιη αιτία” για τις εκδιώξεις θα ήταν εξίσου απελευθερωτική για τους μισθωτές, πολλοί από τους οποίους παραδίδουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους σε ιδιοκτήτες που αρνούνται να κάνουν το ελάχιστο για να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητα είναι κατάλληλα για κατοχή και απειλούν να κάνουν άστεγους κάθε μισθωτής που παραπονιέται.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...