Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Sharing is caring!

COVID-19: Ο πανικός είναι κάκιστος σύμβουλος, αλλά η γνώση και η εγρήγορση αναγκαία

«Απροετοίμαστη η σχολική κοινότητα για την έξαρση της γρίπης»

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

«Απροετοίμαστη η σχολική κοινότητα για την έξαρση της γρίπης»

«Την άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά)» ζητά η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας, που σε ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η έξαρση της γρίπης βρίσκει τη σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και εκτεθειμένη!

Ήδη πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα κλείνουν, πολλοί μαθητές μετρούν απουσίες. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα. Ως Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας θεωρούμε ότι η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση της πολιτείας!».

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων του Δήμου Λάρισας προχώρησε σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών δράσεων κ. Σωτήρη Βούλγαρη, την περασμένη Παρασκευή και διαπίστωσε σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ότι «ο Δήμος Λαρισαίων, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έξαρση της εποχικής γρίπης στις σχολικές μονάδες ευθύνης του και κατά συνέπεια δεν γνωρίζει τυχόν ελλείψεις σε μέσα ατομικής υγιεινής που απαιτούνται βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχει διαπιστωθεί μεγάλο ποσοστό απουσιών σε διάφορες σχολικές μονάδες, με κορυφαία περίπτωση 25 στα 78 παιδιά (περίπου 32%) σε Ειδικό Σχολείο της Γιάννουλης, όπου και υπάρχει η σκέψη για ολιγοήμερη διακοπή με σκοπό την προστασία των παιδιών. Επίσης επισημάνθηκε από τον αντιδήμαρχο ότι οι επιμέρους λογαριασμοί των σχολείων έχουν οικονομικό υπόλοιπο έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η εγκύκλιος που έχει αποσταλεί στα σχολεία για επιπλέον μέτρα όσον αφορά στην καθαριότητα και τη μεγαλύτερη σχολαστικότητα στην ατομική υγιεινή των παιδιών, την ώρα που γονείς έχουν καταγγείλει στην Ένωση Γονέων ότι ζητούνται από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι είδη ατομικής υγιεινής όπως μωρομάντιλα, αντισηπτικά κ.λπ. Τονίστηκε από την πλευρά του αντιδημάρχου ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη χρημάτων για προμήθεια υλικών καθαριότητας και απουσία χρημάτων στους αντίστοιχους λογαριασμούς που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του κάθε σχολείου (απολυμαντικά ανά αίθουσα, σαπούνια κ.λπ.), θα πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση από τους διευθυντές των σχολείων στις σχολικές επιτροπές για αντίστοιχη επιπλέον χρηματοδότηση. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι διευθύνσεις των σχολείων και πολύ περισσότερο η δημοτική αρχή που έχει την πολιτική ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων οφείλουν να συντονιστούν έτσι ώστε να μην πληρώνουν για ακόμη μία φορά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και οι εκπαιδευτικοί με την ίδια τους την υγεία.

Τέλος, υπήρξε διαπίστωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής όσον αφορά στην αναγκαιότητα μόνιμου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία (τραπεζοκόμοι, σχολικοί φυλακές, σχολικοί τροχονόμοι) χωρίς να υπάρχει περαιτέρω δέσμευση για σχετικές ενέργειες προς τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης από την πλευρά της Ένωσης Γονέων Λάρισας αναδείχτηκε το σοβαρό ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία, όπου εκφράστηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία επιτροπών αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία, ειδικά τώρα μετά τους τελευταίους σεισμούς σε Αλβανία, Τουρκία κ.λπ.». Καταλήγοντας, το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Ένωσης συνοψίζεται σε άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και βοηθητικού(π.χ. τραπεζοκόμοι), άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη και πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους με δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών.

s

n