Χαρίτσης από Πύργο για ανασυγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ, Πατρών – Πύργου και τιμή ελαιολάδου

Άρθρα -'Συνεντεύξεις - Παρεμβάσεις

Sharing is caring!

Στον Πύργο βρέθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από αίτημα της τοπικής κοινότητας Πύργου. Στο φιλόξενο χώρο του “Επαρχείον” βρέθηκαν πέραν από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πύργου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πύργου, ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας.

xaritsis 6

Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο εγχείρημα της διέυρυνσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να μην περιοριστεί μόνο εντός των τειχών της Αθήνας, αλλά να ανοιχτεί σε όλη την Ελλάδα. “Από την εμπειρία που έχω και από την δικιά μου περιοχή από τη Μεσσηνία αλλά και από άλλες περιοχές και από ότι ενημερώνομαι και εδώ στην Ηλεία υπάρχει μία αντίστοιχη κατάσταση, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι προσέρχονται στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μετά τις εκλογές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, διότι βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, αλλά τώρα που είναι στην αντιπολίτευση. Αυτό νομίζω ότι κάτι δείχνει. Οι οποίοι προσβλέπουν ακριβώς σε μία ανασυγκρότηση, αναβάθμιση της παρουσίας του κόμματος στα πολιτικά πράγματα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως περιμένουν από εμάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουμε μία πειστική προοδευτική απάντηση σε όλο αυτό το οποίο ζούμε από την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος όπως αυτό εκφράζεται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”.

xaritsis 2

Σχολιάζοντας την τάση που έχει διαμορφωθεί στην Ηλεία και τη Δυτ. Ελλάδα για το ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αλλά και Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε πως η Ηλεία και η Αχαΐα είχαν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για το κόμμα που φανερώνει τη δυναμική που υπάρχει και που μπορεί να εκδηλωθεί περισσότερο. “Αυτό όμως πλέον είναι δικιά μας ευθύνη, είναι δικιά μας δουλειά, θέλουμε οι άνθρωποι οι οποίοι προσέρχονται σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ να μην έρθουν για να είναι απλοί χειροκροτητές, ούτε απλώς να είναι ψηφοφόροι μας, αλλά θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλη αυτήν την προσπάθεια της διεύρυνσης, της διαμόρφωσης μιας πειστικής προγραμματικής πρότασης, η οποία θα απαντάει στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τα οποία δυστυχώς, μέρα με την μέρα γίνονται όλο και περισσότερα. Βλέπουμε την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε μία σειρά από πεδία, από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, μέχρι το προσφυγικό και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, μια πολιτική η οποία μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, η οποία διογκώνει τα προβλήματα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιέργησε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά και σε μία ισοπεδωτική αντιπολίτευση την οποία έκανε απέναντι στην κυβέρνηση τότε του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες μας, βιώνουν πλέον αυτή την πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση και γι’ αυτό προσέρχονται στο ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτική δύναμη που θα δώσει διέξοδο σε αυτά τα προβλήματα. Είναι λοιπόν στο χέρι μας, μαζί με τους πολίτες, να συνδιαμορφώσουμε αυτή την προγραμματική πρόταση για το μέλλον και η οποία θα τεθεί  υπό την κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν”.

xaritsis 3

Απαντώντας στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις δεν μπορούσε να μην τεθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. “Όπως γνωρίζετε, η προκήρυξη εκλογών, είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε έτοιμοι. Και να είμαστε έτοιμοι και οργανωτικά και επιτρέψτε μου να πω και πολιτικά με την έννοια ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι οι επόμενες εκλογές, και αυτό ήταν μία κατάκτηση της κυβέρνησης του ΣυΡιζΑ, θα γίνουν με την απλή αναλογική άρα διαμορφώνεται ένα πεδίο μοναδικής ευκαιρίας θα έλεγα, για να υπάρξει μία νέα προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Δεν πρέπει αυτή την ευκαιρία να την αφήσουμε να πάει χαμένη, πρέπει με πυρήνα το ΣυΡιζΑ, όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο προοδευτικό μέρος του πολιτικού φάσματος, να κατανοήσουν ότι είναι τέτοια η ιστορικότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, που θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επικρατήσουν μικροκομματικές λογικές” σχολίαε ο κ. Χαρίτσης.

xaritsis 4

Αναπόφευκτα τέθηκε το ζήτημα της Πατρών – Πύργου, που αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τη Δυτ. Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις εξελιξεις που θα υπάρξουν. “Καταρχάς σε σχέση με τον δρόμο, επειδή είναι μία υπόθεση την οποία την έχω παρακολουθήσει και προσωπικά, πάρα πολύ στενά όλα τα προηγούμενα χρόνια και από το υπουργείο ανάπτυξης, γνωρίζω ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, εγώ επειδή θέλω να είμαστε πάντα με τον κόσμο και με τους πολίτες, να είμαστε ειλικρινείς στον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμαστε και συζητάμε μαζί τους, θα σας πω ότι και η δική μας κυβέρνηση έπρεπε να έχει προχωρήσει ενδεχομένως πιο γρήγορα αυτό το έργο, τελικά όμως τα καταφέραμε, το έργο δρομολογήθηκε, το έργο προχώρησε, υπήρξαν οι ανάδοχοι στις εργολαβίες και  βλέπουμε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, από τον Ιούλιο και μετά, υπήρχε αρχικά μία περίεργη θα έλεγα ολιγωρία και καθυστέρηση και στη συνέχεια και μία ανακοίνωση από τη μεριά του υπουργού υποδομών για αλλαγή όλου του σχεδιασμού, να πάει στράφι δηλαδή όλη αυτή η δουλειά των τελευταίων χρόνων και να επιστρέψουμε ουσιαστικά στο σημείο μηδέν. Πρόσφατα μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, έκανα και μία ερώτηση στην Βουλή, την οποία συνυπέγραψαν και πολλοί βουλευτές του ΣυΡιζΑ, γιατί θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι ένα πυροτέχνημα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει με πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα, έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί είχανε μπει σε ράγες, μερικά από αυτά ήδη είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, έργα τα οποία σταματάνε και αλλάζει άρδην ο σχεδιασμός από τη νέα κυβέρνηση, προφανώς για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα. Εμείς λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την υπόθεση έτσι, αφορά την ευρύτερη περιοχή μας, και με το «μας» εννοώ και την περιοχή την δικιά μου, την Μεσσηνία και την δυτική Μεσσηνία, η οποία γνωρίζει και πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο να προχωρήσει αυτό το έργο και να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός, σας υπενθυμίζω, να φτάσει και το κομμάτι Καλό Νερό – Τσάκωνα να υλοποιηθεί, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γι’ αυτό κάναμε και την σχετική ερώτηση στον υπουργό υποδομών και περιμένουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις. Έχουνε περάσει σχεδόν εφτά μήνες, το τελευταίο το οποίο θέλουμε για τόσο σημαντικά έργα υποδομών, είναι να ξαναγυρίσουμε πίσω, να ξαναγυρίσουμε στο σημείο μηδέν και να συζητάμε πάλι για χρόνια το πότε, αν και εφόσον θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Τώρα που μπήκανε σε ράγες, τώρα που καταφέραμε και φτάσαμε στο παρα ένα της υλοποίησης δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω”.

xaritsis 5

Ένα τελευταίο θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου ήταν αυτό της τιμής του ελαιολάδου που παραμένει χαμηλά, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. “Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, όπως ξέρετε και για την περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας και εδώ στην Ηλεία, όπως και στην Λακωνία υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, για την τοπική οικονομία είναι αν θέλετε μαζί και με τον τουρισμό το νούμερο ένα έσοδο για τους σε κατοίκους, νομίζω ότι η απάντηση του υπουργείου δεν είναι καθόλου πειστική, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να αφεθούν αποκλειστικά και μόνο στην ασυδοσία των αγορών, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να προστατευθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό προϊόν, όπως είναι το ελαιόλαδο για την περιοχή μας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και τον διεθνή ανταγωνισμό, εγιναν τα τελευταία χρόνια μία σειρά από προσπάθειες από την κυβέρνηση μας τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και συνολικότερα για τον αγροτικό τομέα, με τις ομάδες παραγωγών, με νέους συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις, την Δευτέρα μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Σπάρτη, για να μιλήσει σε εκδήλωση, με βασικό θέμα το ελαιόλαδο, είναι ένα ζήτημα το οποίο για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό, το βάζουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα και  βεβαίως περιμένουμε από την κυβέρνηση, έχουμε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, να μας παρουσιάσει, ένα πειστικό πρόγραμμα για το πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, στην τοπική οικονομία ειδικά στις περιοχές εδώ τις δικές μας”…Tags ΣΥΡΙΖΑ, Πατρών – Πύργου, Αλέξης Χαρίτσης, Ελαιόλαδο