Αιτία πολέμου η συντηρητική παλινδρόμηση στην εκπαίδευση

Sharing is caring!

Μερόπη Τζούφη: Αιτία πολέμου η ιδιωτικοποίηση των πάντων και η συντηρητική παλινδρόμηση

Η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων – χωρίς αξιολόγηση σπουδών – με εκείνα των ΑΕΙ, ο διαγωνισμός που ήδη τρέχει για προσλήψεις εκπαιδευτικών και από τους απόφοιτους ιδιωτικών σχολών, τα συντηρητικά πρότυπα οικογένειας και ο σφιχτός εναγκαλισμός με την Εκκλησία, αποτελούν την στρατηγική της κυβέρνησης για να απαντήσει στο σκληρά νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό ακροατήριό της, εκτίμησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Παιδείας, εξαπολύει μια επίθεση που έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση των πάντων και την συκοφάντηση των ΑΕΙ όπως και πριν την κατάργηση του ασύλου που χαρακτηρίζονταν «άνδρα ανομίας». Έτσι, επιβάλλει την αξιολόγησή τους με χρηματοοικονομικά κριτήρια σύμφωνα με το βρετανικό συντηρητικό μοντέλο και από την άλλη πλευρά ανοίγει διάπλατα την πόρτα προς τις ιδιωτικές σχολές, χωρίς αξιολόγηση σπουδών (εδώ ξεχνάει τα περί αριστείας), δίνοντας στους αποφοίτους τους την δυνατότητα ακόμη και να γίνουν εκπαιδευτικοί. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει, από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, ενώ αντιτίθενται όλοι οι φορείς όπως τα ίδια τα ΑΕΙ, η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ κλπ. Εμείς ζητάμε από την κοινωνία να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Όλα αυτά είναι αιτία πολέμου.

Στα έως τώρα χαρακτηριστικά της είναι οι παλινδρομήσεις συντηρητικής κατεύθυνσης ακόμα και στο μοντέλο της οικογένειας, όπου – με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα – ως πρότυπο προβάλλεται μόνο η πολύτεκνη οικογένεια. Ταυτόχρονα ενισχύεται και ο σφιχτός εναγκαλισμός με την θρησκεία. Θυμίζω πως η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είχε καθιερωθεί ως υποχρεωτικός εκκλησιασμός επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά. Μετά καταργήθηκε και τώρα επανέρχεται με την λογική της συμμόρφωσης. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση για να απαντήσει στο συντηρητικό της ακροατήριο, προσπαθεί να επαναφέρει την κατήχηση.

Την ίδια ώρα, χρηματοδοτεί με 4 εκατομμύρια την Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη, ένα ίδρυμα με πολύ μεγάλη περιουσία κι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ όλη η εκπαίδευση των ομογενών, περνά μόνο μέσα από την Ελλαδική εκκλησία. Χθες, λοιπόν, η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε από πού εξοικονομήθηκε αυτό το ποσόν και έτσι μάθαμε ότι πρόκειται για το ποσό που είχε προβλεφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την χρηματοδότηση 65 διετών προγραμμάτων ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, τα οποία η κ. Κεραμέως έσπευσε να καταργήσει. Αντ’ αυτών, τα χρήματα θα πάνε στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, με 150 σπουδαστές, την ώρα που το συγκεκριμένο Ίδρυμα ελέγχεται για κακοδιαχείριση από την ακαδημία της Μασαχουσέτης.

Όταν ρωτήσαμε ποιος πήρε αυτήν την απόφαση, μας είπαν το υπουργείο Εξωτερικών κι έτσι πληροφορηθήκαμε ότι αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον Αντ. Διαματάρη, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είχε παρουσιάσει ψευδείς τίτλους σπουδών.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...