Βαλεντίν Γκουμπάρεφ

Sharing is caring!

Χειμερινές ζωγραφιές του Βαλεντίν Γκουμπάρεφ που προκαλούν χαμόγελο και ζεσταίνουν την ψυχή

πηγή:

Για περισσότερο από μια ντουζίνα χρόνια ένας καλλιτέχνης από το Μινσκ Βαλεντίν Γκουμπάρεφ δημιουργεί το εξαιρετικό του έργο, το οποίο είναι γενναιόδωρα προικισμένο από τη φύση με ένα ιδιαίτερο όραμα για τον κόσμο, μια υπέροχη αίσθηση χιούμορ και ειρωνείας, καθώς και καλλιτεχνικό ταλέντο. Τα αστεία του έργα δημοσιεύθηκαν πολλές φορές στις σελίδες του ηλεκτρονικού περιοδικού μας, προκαλώντας κάθε φορά μεγάλο ενδιαφέρον στους αναγνώστες. Σήμερα, μια επιλογή έργων είναι αφιερωμένη στην καλοσύνη και τη ζεστασιά. Αυτό το θέμα στις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και την παραμονή των αργιών του Νέου Έτους είναι πολύ σημαντικό.

Χειμερινές ζωγραφιές του Βαλεντίν Γκουμπάρεφ που προκαλούν χαμόγελο και ζεσταίνουν την ψυχή

Ναΐφ τέχνη


Ο καλλιτέχνης έχει τις δικές του μορφολογικές τεχνικές, τις οποίες παίρνει ο θεατής για να ζήσει. Το λεπτό χιούμορ, ο σαρκασμός και η γνώση από πρώτο χέρι για τη ζωή και τη ζωή των κατοίκων της επαρχιακής ενδοχώρας – όλα αυτά μπορούν να φανούν σε αφθονία στα έργα του κυρίου. Μερικές φορές μοιάζουν με μισοί ξεχασμένες επεισόδια από παλιές ταινίες, λίγο λυπημένες, λίγο αστείες, αλλά τόσο χαριτωμένες και γοητευτικές.


Το κάθε έργο του καλλιτέχνη έχει μια σύντομη ιστορία ζωής στην οποία οι ήρωες απολαμβάνουν ειλικρινά, υποφέρουν, χαίρονται, εν συντομία, ζουν τη ζωή τους. Με τον ορισμό του ίδιου του πλοιάρχου, οι χαρακτήρες των έργων του είναι «απλοί άνθρωποι» που «δεν αναγνώριζαν τον Χέγκελ και τον Καντ», αλλά «άσχετοι, καθαροί στην καρδιά», που «δεν έχουν εμπορική φλέβα», αλλά «έχουν επιθυμία για ευτυχία». Ο συγγραφέας έθεσε τα θεμέλια πολλών ιστοριών για τις παιδικές και νεανικές αναμνήσεις, καρυκεύματα με νοσταλγία και πήρε οικιακά αντικείμενα από τη σοβιετική εποχή.

Ο καλλιτέχνης παραδέχεται ότι ουσιαστικά δεν καταγράφει πεδία για τα νέα έργα του. Απλά ζει, σκέπτεται την πραγματικότητα από μια ιδιαίτερη οπτική γωνία, χαρακτηριστική μόνο των καλλιτεχνών. Και αυτό που βλέπει γύρω – αντιλαμβάνεται ειλικρινά και άμεσα. Και εμπνέοντας, αρχίζει να δημιουργεί, εκτοξεύοντας πάνω στο εικονογραφικό πλάνο όλα όσα έχει καταλάβει για την ίδια τη ζωή: οι δύο αγρότες σκέπτονται για τρεις, και μια γυναίκα κρέμεται ρούχα, και ένας παππούς που παρακολουθεί έναν γείτονα στο φράχτη, και πολλά άλλα, τα οποία είναι επαρχιακά ζωή

Σε μια συνέντευξη του, ο Βαλεντίν Γκουμπάρεφ , δήλωσε ότι δεν έχει κακούς ήρωες: «Τους αγαπώ όλους και τους αντιμετωπίζω με συμπάθεια. Είναι ακριβώς ότι οι άνθρωποι στα έργα μου δεν είναι αφίσες ήρωες, συχνά δεν κάνουν καλά, δεν είναι πάντα χαρούμενοι .

Λίγα για τον εκπρόσωπο της Νάϊφ Τέχνης (naive art) Valentin Alekseevich Gubarev (1948) γεννήθηκε στο Nizhny Novgorod. Είναι ζωγράφος, γραφικός καλλιτέχνης, γράφοντας στο είδος της Νάϊφ Τέχνης (naive art), μέλος της Λευκορωσικής Ένωσης Καλλιτεχνών. Πίσω από τους δασκάλους και την σχολή τέχνης και το Πολυγραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Από το 1975 μετακόμισε στο Μινσκ και ζει και γράφει τα έργα του στη Λευκορωσία για 43 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του καριέρας, έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε εθνικά και διεθνή δημιουργικά φόρουμ. Μέχρι σήμερα, τα έργα του αποθηκεύονται σε μουσεία και κορυφαίες γκαλερί στη Γαλλία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Κάπως, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι Γάλλοι έπεσαν κυριολεκτικά ερωτευμένοι με το έργο του Γκούβαρεφ. Και η γκαλερί Les Tournesols υπέγραψε με τον ζωγράφο μια σύμβαση συνεργασίας για δεκαέξι χρόνια. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να κατανοήσουν στα έργα το κατανοητό από σημασιολογικό ήχο μόνο μετανάστες από τη Σοβιετική Ένωση; Παρ ‘όλα αυτά, οι εκθέσεις του Gubarev πραγματοποιήθηκαν με έκρηξη σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο καλλιτέχνης Valentin Gubarev στο δημιουργικό οπλοστάσιο έχει πολλούς διαφορετικούς κύκλους έργων. Ένας από αυτούς είναι “Beautiful Far Away”, όπου ο καλλιτέχνης, με το χαρακτηριστικό χιούμορ και την ειρωνεία του, απεικόνισε το σοβιετικό παρελθόν .

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...