Πρόταση Μ. Μάκαρη για αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας

Sharing is caring!

Πρόταση αξιοποίησης των οργανικών απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες κάνει η παράταξη  “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες”. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

“Ο δήμος Καλαμάτας μπορεί να ενταχθεί στο επιχορηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων όπως διαπίστωσε ο Μανώλης Μάκαρης κατά την διάρκεια  της συμμετοχής του στο συνέδριο  Urban Growth Conference σε επικοινωνία που είχε με την Μαρία Γερογιάννη ανώτερη εμπειρογνώμων από την Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περιλαμβάνει το διαχωρισμό των οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων σε ξεχωριστούς οικιακούς καφέ κάδους χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδοµήσιµες σακούλες . Το υλικό αυτό αφού συλλέγεται από ειδικό απορριμματοφόρο και μετατρέπεται με ξήρανση και τεμαχισμό σε ένα αξιοποιήσιμο προϊόν βιομάζας, το «FORBI» (Food Residue Biomass). Το FORBI μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπεται μεταξύ άλλων σε βιοαέριο που χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου. Πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος από την χρήση του βιοαερίου ως καυσίμου εξίσου σημαντική θεωρείται και η θεαματική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με την χρήση του καφέ κάδου.

Ο δήμος Καλαμάτας οφείλει να ακολουθήσει παρόμοιες καλές πρακτικές δεδομένης της μεγάλης περιβαλλοντικής αλλά και οικονομικής επιβάρυνσης που έχει η τωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να γίνει πράξη η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών στο Δήμο Καλαμάτας τα οποία παραμένουν στα ίδια επίπεδα την τελευταία δεκαετία σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας όπου έχει υπάρξει γενναία μείωση αυτών”.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...