Λουκάς Μαργαρίτης για 5G: Πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης

Sharing is caring!

Τι απαντά στο Δήμαρχο Καλαμάτας και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο «Δημόκριτος» είναι πολύ προσεκτικός

ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Ραδιοβιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Στο δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και στην ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 5G, απαντά με κείμενό του στο «Θ» ο ομότιμος καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Ραδιοβιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Λουκάς Μαργαρίτης, αναλύοντας για άλλη μια φορά το θέμα αυτό, που έχει διχάσει πολύ κόσμο.

Πηγή Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ

Ο «Δημόκριτος» είναι πολύ προσεκτικός


Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Μαργαρίτη: «Απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί στην πιλοτική φάση του έργου, δεν υπήρχε ακτινοβολία από αυθεντικές κεραίες 5G σε υψηλές συχνότητες 27-28 Ghz στην πόλη της Καλαμάτας, αφού δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα. Μάλιστα, η ανακοίνωση του “Δημόκριτου” είναι προσεκτική και πολύ ακριβής, μιλάει ότι “τα επίπεδα που μετρήθηκαν είναι κάτω από τα όρια”. Δε μιλάει πουθενά για 5G. Προφανώς αναφέρεται στο υπάρχον δίκτυο 2, 3, 4G. Άλλωστε και να υπήρχαν οι εν λόγω κεραίες υψηλής συχνότητας, μόνο μετρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, εφόσον υπήρχε ο σχετικός εξοπλισμός (Σημείωση: Για όλους εμάς που ερευνούσαμε τις επιπτώσεις των συχνοτήτων ασύρματης επικοινωνίας ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση και άμεση υλοποίηση δικτύου 5G που χρησιμοποιεί συχνότητες μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες – μέχρι 2,5GHz ρούτερ που πριν λίγα χρόνια έγινε 5 GHz. Μάλιστα, όλος ο υπάρχων εξοπλισμός πεδιομέτρων και αναλυτών φάσματος έφτανε μέχρι τα 3GHz, και πολύ σπάνια τα 6 GHz, πράγμα που σημαίνει πως για να γίνουν τώρα πειράματα επικινδυνότητας, στα περισσότερα εργαστήρια δεν υπάρχει εξοπλισμός που να προσομοιάζει την εστιασμένη πολλαπλών κατευθύνσεων εκπομπή κεραίας 5G, αλλά ούτε και μετρητές έντασης ηλεκτρικού πεδίου και πυκνότητας ισχύος 27-28 GHz).
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αδύνατη η απόλυτη προσομοίωση των συνθηκών εκπομπής κεραιών 5G για έκθεση πειραματοζώων και για μετρήσεις πεδίου, και γι’ αυτό τα σχετικά πειράματα θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν – ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα επικινδυνότητας 5G ακόμα.

Δεξιά κεραιοσύστημα με κεραίες 5G στο κάτω μέρος του ιστού, μικρότερο μέγεθος πάνελ λόγω μεγαλύτερης συχνότητας από το συμβατικό δίκτυο 3G, 4G.
Επάνω, διάγραμμα λοβών πολλαπλής στοχευμένης σε κάθε χρήστη, εκπομπή από κεραία 5G όταν μόνον ένας χρήστης στην περιοχή είναι συνδεδεμένος, τότε δεν ακτινοβολούνται (θεωρητικά) άλλοι χρήστες με κλειστό κινητό. Σε πολλαπλούς χρήστες, π.χ. ζωντανή εκπομπή από στάδιο, όλοι οι χρήστες αλλά και προφανώς οι διπλανοί τους θα ακτινοβολούνται από τη δέσμη της κεραίας (δεν έχω δεδομένα για τη συμπεριφορά των νέων κινητών 5G, δηλαδή εάν θα εκπέμπουν προς την κατεύθυνση της κεραίας ή σφαιρικά).

Απάντηση σε δήμαρχο

Ο κ. δήμαρχος με τα λεγόμενά του ουσιαστικά αμφισβητεί την κυρίαρχη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, που είναι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας, κατηγορώντας τους συμπολίτες του για άγνοια, ενώ όφειλε, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, να καλέσει ειδικούς και όχι τον υπεύθυνο της εταιρείας να πείσουν τους κατοίκους ότι είναι για το καλό τους το δίκτυο (δε διάβασα, μολονότι προκάλεσα, απάντηση στο ερώτημα σε τι θα ωφεληθεί ο μέσος πολίτης της Καλαμάτας από την εγκατάσταση των κεραιών, πέρα από το ότι θα ακτινοβολείται και θα έχει μεγάλη ταχύτητα στο κινητό του;).

Συνεπώς, εγώ πιστεύω και το υπογράφω πως οι κάτοικοι όρθωσαν το ανάστημά τους στην υλοποίηση ενός συστήματος που μπορεί να είναι χρήσιμο για αυτοματοποίηση και μεγάλη ταχύτητα να κατεβάζεις ταινίες, να κάνεις βιντεοκλήση χωρίς διακοπές και να κάνεις ζωντανή μετάδοση από γήπεδο ταυτόχρονα με άλλους χρήστες!! αλλά δεν μπορεί οποιαδήποτε πολιτική Αρχή να αγνοεί πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις κεραίες επικαλούμενη τα αναχρονιστικά, του 1998, “όρια ασφάλειας” της ICNIRP που επικαιροποιούνται κάθε 5 χρόνια (!!!), αλλά και ανύπαρκτες 5G μετρήσεις.
Πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης που υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων που οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμα σαφείς.
Το επιχείρημα των εταιρειών ότι “λίγοι άνθρωποι από άγνοια σταμάτησαν το 5G” είναι εντελώς προσβλητικό. Αν ήταν από άγνοια, τότε θα είχε σταματήσει και στο Δήμο Ζωγράφου και στα Τρίκαλα. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των Δήμων ήταν πιο “σωστά” ενημερωμένοι; Δηλαδή ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι; Από ό,τι γνωρίζω, μάλλον δεν ενδιαφερθήκαν οι κάτοικοι. Η όλη συνεννόηση έγινε με τους τοπικούς άρχοντες για κάποιους λόγους.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Τέλος, η ανακοίνωση του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης που ακολούθησε την απόφαση του Δ.Σ. της Καλαμάτας, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες και ότι υπάρχουν οι ειδικοί που μετρούν επίπεδα ακτινοβολίας και αυτοί είναι στο “Δημόκριτο”, είναι τουλάχιστον:
-Προσβλητική για όλους εμάς τους ακαδημαϊκούς καθηγητές και ερευνητές που στείλαμε σχόλια και προτάσεις κατά τη διαβούλευση, αλλά ούτε καν μας απάντησαν αν συμφωνούν ή όχι και γιατί δε μας κάλεσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να πούμε τη γνώμη μας (από ό,τι πληροφορηθήκαμε, εκλήθησαν ομάδες πολιτών εναντίον των κεραιών). Και σε τελευταία ανάλυση, ποιος είναι ο ρόλος μας αν η Πολιτεία που έχει επενδύσει επάνω μας δε μας συμβουλεύεται, αλλά χρησιμοποιεί εισηγήσεις μη ειδικών και “όρια ασφαλείας” παλαιολιθικής εποχής (1998), τη στιγμή που η 20ετής παγκόσμια έρευνα από τότε προτείνει με διαβήματα στον ΟΗΕ υπογεγραμμένα από επιστήμονες 45 χωρών για μείωση των ορίων. Γιατί η Πολιτεία καλεί ειδικούς σε αλλά ζητήματα, π.χ. σε περιπτώσεις επιδημιών, σεισμών, πλημμυρών, κλιματικής αλλαγής κ.λπ.
-Δεν είναι δυνατόν σε θέματα δημόσιας υγείας να έχει τον πρώτο λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας, που θα μπορούσε να καλέσει σύσκεψη πραγματικά ειδικών στο θέμα 5G μαζί με τεχνοκράτες για συζήτηση επί των ορίων. Έτσι γίνεται σε άλλες χώρες, έτσι έγινε στη Ιταλία και μειώθηκαν τα όρια, έτσι έγινε στη Ρωσία, στην Πολωνία και στο Σάλτσμπουργκ.

Καταλήγοντας αξίζει να αναφερθούν οι θέσεις του Paul Heroux, καθηγητή Τοξικολογίας και Επιπτώσεων της Ακτινοβολίας στην Υγεία, στο Πανεπιστήμιο MCGILL του Καναδά, για την επικινδυνότητα στην υγεία του δικτύου 5G, που υποστηρίζει πως:

  • 1. Η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνα επικινδυνότητας
  • 2. Τα οικονομικά συμφέροντα καθοδηγούν τις φωνές για ακίνδυνο δίκτυο.
  • 3. Εξαιτίας των πολλαπλών δεσμών ακτινοβολίας αυτή θα είναι εστιασμένη ανά χρήστη, ενώ παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση χρήσης κινητών 5ης γενιάς θα αυξηθεί η έκθεση, άρα αναμένονται επιπτώσεις στην υγεία. Το γεγονός ότι δεν έχουν φανεί γενικευμένες τέτοιες επιπτώσεις οφείλεται στη σταδιακή ανάπτυξη (και όχι ξαφνική σε δεδομένη στιγμή) της ασύρματης τεχνολογίας.
  • 4. Κι όμως, υπάρχουν λύσεις ελαχιστοποίησης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες 5G, αρκεί να αναπτυχτούν οι ενσύρματες υψηλής ταχύτητας εφαρμογές 5G με οπτικές ίνες που μπορούν να φέρουν στα σπίτια ταχύτητες μέχρι 10 Gbytes/sec.

Τέλος, πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους (εταιρείες και χρήστες) πως τα κινητά τηλέφωνα είναι μια πηγή ακτινοβολίας πρωτόγνωρη στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου, που θα μπορούσε να λειτουργεί εξίσου καλά με επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τους και μείωση της μεγίστης εκπεμπόμενης ισχύος, κάτι που θα μείωνε και την έκθεση των χρηστών στην ακτινοβολία (βλέπε, επίσης, για αναλυτική περιγραφή των θέσεων:
https://www.downtoearth.org.in/interviews/science-and-technology/-teleco…
https://www.facebook.com/367542343889100/videos/vb.367542343889100/36594…
https://5g-emf.com/professor-of-toxicology-and-health-effects-of-electro…).
Β.Β.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...