Θάρρος: Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Sharing is caring!

Στείρωση της δημοσιογραφίας για κατασκευή fake news και διασυρμού του τοπικού τύπου ή καταγραφή των γεγονότων φυσικά και με δημοσιογραφική άποψη;

Διαβάστε την ανάρτηση . Προφανώς ο έγκριτος Αντώνης Πετρόγιαννης και όχι μόνο αυτός φυσικά στο Μεσσηνιακό Τύπο , έχει άποψη και την λέει από την αρχή. Τιμώντας την πέννα του και την ιστορική εφημερίδα στην οποία γράφει , διαχωρίζει το ρεπορτάζ από την άποψη.

Καλαμάτα: Καταψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι… κίνδυνοι του 5G


Μεγάλες συζητήσεις και σοβαρές αμφισβητήσεις έχει προκαλέσει διεθνώς, και ιδίως τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη της λεγόμενης πέμπτης γενιάς (5G) ασύρματης τεχνολογίας. Πολλοί επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχθούν οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση εισαγωγής της. Υπογραμμίζουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και την αποδεδειγμένη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών.
Από την άλλη, οι λομπίστες των πανίσχυρων γιγάντων, των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών δηλαδή που λανσάρουν τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτό που περιγράφουν ως ένα «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του «ίντερνετ των πραγμάτων», όπου τα ψυγεία θα μας λένε ότι το γάλα τελειώνει, οι πάνες του μωρού ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε και άλλα τέτοια… ισχυρά επιχειρήματα.
Πάντως, 231 επιστήμονες από 42 χώρες υπέγραψαν ήδη έκκληση για ένα μορατόριουμ στην εισαγωγή της τεχνολογίας 5G. Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και οι αμερικανικές πολιτείες της Καλιφόρνια, της Μασσαχουσέτης, του Νιού Χαμσάιρ, της Ιταλίας, του Όρεγκον έλαβαν ήδη μέτρα επιβράδυνσης της εισαγωγής της 5G.
Εντούτοις η τεράστια ισχύς των πολυεθνικών και η… πνευματική αφασία των κοινωνιών μας εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υπάρξει επαρκής και έγκαιρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν εντέλει να κάνουν τον κόσμο μας ακατοίκητο.
Λιγότεροι, αλλά δε λείπουν κι αυτοί, θέτουν και άλλα ερωτήματα. Η είσοδος όλων αυτών των τεχνολογιών διευκολύνει πραγματικά τη ζωή μας και ανταποκρίνεται σε γνήσιες ανάγκες; Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή, εντέλει, γινόμαστε εμείς όργανά της; Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας;

 
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
Τα θέματα υγείας, αλλά και το γεγονός ότι, όπως φαίνεται από τους όρους της σύμβασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος δεν είχε οφέλη από τη συνεργασία του με την εταιρία WIND, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αποφασίστηκε η διακοπή της μέχρι το τέλος του χρόνου.
Βέβαια, σκεπτικισμό για τους όρους της σύμβασης εξέφρασε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δεν είναι και επωφελή για το Δήμο Καλαμάτας.
Πάντως, εισηγήθηκε τη μη ανανέωση της σύμβασης με τη WIND, μέχρι να γίνει, στα μέσα Ιανουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση με εξειδικευμένους επιστήμονες από επίσημους φορείς της Πολιτείας ή μέχρι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους ειδικούς για το εάν υπάρχει επικινδυνότητα από τη λειτουργία του δικτύου 5G.
Αντίθετα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ζήτησαν τη διακοπή της συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η πρότασή τους έλαβε 16 ψήφους, ενώ 13 υπερψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Καλαμάτας που διαμαρτύρονται για το πείραμα του 5G και υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία. Εκπρόσωποί τους μίλησαν, μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επικαλέστηκαν ανάλογες απόψεις που διατυπώνουν επιστήμονες, όπως και αναφορές ευρωπαϊκών θεσμών που αναφέρονται στην επικινδυνότητα του 5G, σε ό,τι αφορά όμως κυρίως την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...