Δημήτρη Μπίρμπα : <<Το πολιτικό διακύβευμα στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.>>

Sharing is caring!

άρθρο του Δημήτρη Μπίρμπα πρώην δημάρχου Αιγάλεω ,εκπροσώπου της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στο απερχόμενο ΔΣ της Κ.Ε.Δ.Ε.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο απαξίωσης της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Οι θεσμικές εκτροπές.

 Αλλοίωση της λαϊκής βούλησης με παροχή υπερεξουσιών σε δημαρχιακές μειοψηφίες (νόμος 4623).

 Ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη ιδιωτικοποιήσεων και υπερφορολόγησης πολιτών (Νόμος 4635).

  • Ο μνημονιακός προϋπολογισμός 2020, χωρίς μνημόνια!, 234.000.000 ευρώ λιγότερα ακόμα και από το Μεσοπρόθεσμο του 2019- 2022, καμία πρόβλεψη για απόδοση πόρων από είσπραξη οφειλών προηγούμενων ετών, καμία συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου 3852 / 2010 , η συνέχεια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στον αέρα μετά τη μείωση κατά 600 εκ ευρώ του ΠΔΕ ,και φυσικά ούτε συζήτηση για την απόδοση των παρακρατηθέντων 27 δις ευρώ (από τα μνημόνια) προς την αυτοδιοίκηση. Απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον οποιοδήποτε σχεδιασμό αναπτυξιακών και κοινωνικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης .
  • Αποκλεισμό, στη συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε οποιασδήποτε συζήτησης για βελτίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης , ιδιαίτερα των ορεινών και νησιωτικών περιοχών , καμία αναφορά στη μητροπολιτικότητα παρότι τα άρθρα 101 και 102 ήταν προς συζήτηση .Αν το συνδυάσουμε δε με την πρωτοφανή ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο του καθορισμού από την κυβέρνηση (ούτε ο Όρμπαν) της εθνικής αντιπροσωπείας στα βουλευόμενα όργανα της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης (Επιτροπή Περιφερειών) -χάριν προσωπικών επιλογών και τακτοποίησης κομματικών ημετέρων, χωρίς διάλογο με την εθνική ένωση (ΚΕΔΕ) και τους πολιτικούς σχηματισμούς που σε όλη την υπόλοιπη Εσπερία είναι υπεύθυνοι για τη συγκρότησή της-, γίνεται προφανής η απαξίωση του θεσμού, αλλά και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης.

Μένω στα της Αυτοδιοίκησης γιατί όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν παύουμε να εντυπωσιαζόμαστε.<< Κωλοτούμπα>> στις Πρέσπες, πανικός στο προσφυγικό, χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου με τα αστυνομικά σόου των Εξαρχείων και τις φασίζουσες συμπεριφορές σε νέους και φοιτητές, με το “ξέπλυμα της μπουγάδας” αρνούμενοι την ερμηνευτική στο άρθρο 86, με την ακύρωση της διεύρυνσης της συνταγματικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων (άρθρα 21 και 22), με την εργαλειοποίηση και τον ευτελισμό της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την επαναφορά των σχολείων στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, με την εξαπάτηση και την οικονομική επιβάρυνση -παρά τις προεκλογικές “δεσμεύσεις”- της μεσαίας τάξης και άλλα πολλά ων ουκ έστιν τέλος. Είναι ευκρινές πλέον το πρόσωπο, αφού έχει πέσει το προσωπείο, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, επείγει η συγκρότηση ενός προοδευτικού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου στην κοινωνία και στους φορείς της και η Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακό πεδίο για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη και σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικές των τοπικών κυβερνήσεων είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητες και άμεσες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Δεύτερον, γιατί στους αυτοδιοικητικούς του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου είναι άμεσα ορατές οι αντικοινωνικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και υπάρχει ιστορική μνήμη της απαξίωσης διαχρονικά του θεσμού από τις συντηρητικές κυβερνήσεις.

Έτσι, σε ένα Συνέδριο με δεδομένους τους συσχετισμούς, για τον αυτοδιοικητικό χώρο της ΝΔ το ζητούμενο δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά το εύρος της. Επιπλέον, μια μάχη που φαίνεται να έχει κριθεί είναι αυτή για την πρωτοκαθεδρία σε ψήφους ανάμεσα σε έναν μετριοπαθή, φιλελεύθερο εκσυγχρονιστή και σε έναν σκληρό λαϊκό δεξιό. Σε αυτό το Συνέδριο, λοιπόν, δεν θα έπρεπε στην αντίπερα όχθη να κυριαρχούν μικροκομματικοί υπολογισμοί και προσωπικές στρατηγικές, αλλά η προσπάθεια συγκρότησης μιας ενωτικής προοδευτικής παρέμβασης. Εμείς, η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, το προσπαθήσαμε και σε αρκετές ΠΕΔ το πετύχαμε, με θετικά αποτελέσματα και μάλιστα σε μερικές νικηφόρα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανάλογη διάθεση σε επίπεδο ΚΕΔΕ.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, στηρίζοντας και συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του δημάρχου Λάρισας, Αποστόλη Καλογιάννη (ενός επιτυχημένου προοδευτικού αυτοδιοικητικού, ο οποίος πάντα υποστηρίχθηκε σε τοπικό επίπεδο από όλο σχεδόν το προοδευτικό τόξο), για μια ενωτική παρουσία του προοδευτικού, αντινεοφιλελεύθερου χώρου. Η ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας στις εκλογές της ΚΕΔΕ θα καθορίσει εν πολλοίς τόσο την ταχύτητα συγκρότησης του μετώπου στην Αυτοδιοίκηση όσο και τον επηρεασμό της παραγόμενης πολιτικής από το κεντρικό συλλογικό όργανό της. Είναι μια επιλογή που δίνει τη δυνατότητα να διευρυνθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στους δύο πόλους του συντηρητικού αυτοδιοικητικού χώρου -στον νεοφιλελεύθερο και στον κοινωνικά λαϊκό-, που είναι απολύτως ορατές στη διαχείριση της καθημερινής ζωής των πόλεων.

δημοσιεύθηκε στο SITE Eco left στις 26 Νοεμβρίου με τίτλο <<Το πολιτικό διακύβευμα στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.>>.

* Πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω, Εκπρόσωπος της ΡΑΠ στο απερχόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...