19 ναι -20 ΌΧΙ στο Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων και συμπαράστασης στον αγώνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Sharing is caring!

Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ A 167 – 30.10.2019) Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις.

προσκόλληση στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό

Θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών προς όφελος των ιδιωτών . 

Το προκλητικό άρθρο 179 του εν λόγω νόμου, με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση υποβαθμίζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων με την αιτιολογία της μη ύπαρξης εργασιακού αντικειμένου. Με το παρόν άρθρο ανοίγει ο δρόμος ώστε να μεταφερθούν το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανακύκλωση, την συντήρηση του πρασίνου, με την αποκομιδή απορριμμάτων και με τον οδοφωτισμό – που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων ενός πρωτοβάθμιου ΟΤΑ – σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών προς όφελος των ιδιωτών. Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται η παρ.1 του Ν.3979/2011 σχετικά με τη δυνατότητα ανάθεσης σε εξωτερικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται η υποχρέωση ο Δήμος να βγάλει αιτιολογημένη απόφαση για να προχωρήσει σε εξωτερική ανάθεση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ίδια μέσα. Χωρίς καμία τεκμηρίωση, μπορεί απλά να αναθέσει στον ιδιώτη τις παραπάνω υπηρεσίες. Και χωρίς να διαθέτει αυξημένη πλειοψηφία στην προκείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Είναι προφανές ότι αυτή η διάταξη εγείρει θέματα νομιμότητας και ασυμβατότητας με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο των δημόσιων συμβάσεων. Η μεταφορά κρίσιμων για την καθημερινότητα του πολίτη  δημόσιων λειτουργιών στους ιδιώτες, που διαπνέει ως φιλοσοφία τη λογική της ΝΔ συνολικά για το δημόσιο, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την προσκόλληση στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ

(19 ΥΠΕΡ, οι παρόντες σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ», «ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» & «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» και

20 ΚΑΤΑ, οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των δημοτικών παρατάξεων «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ», «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ» & «ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΟΛΗ ΕΝΩΜΕΝΗ» και ο κ. ΚΛΑΔΗΣ) δεν εγκρίνεται η έκδοση ψηφίσματος. 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...