Βοτανικό Πάρκο Κουτσουρά, Αναγεννητική Γεωργία

Sharing is caring!

Written by  Άρης Πάγκαλος 

Και πώς ο γεωργός ξαναγίνεται φίλος με  τον βοσκό.  (Λίγο ρεπορτάζ, Λίγα καλλιεργητικά, Λίγα οικολογικά, δηλαδή λίγο απ’ όλα).

Πρόσφατα δηλαδή το τετραήμερο 23-26 Οκτωβρίου  είχαμε μια ιδιαίτερη τιμή στον τόπο μας. Τον επισκέφτηκε o DARREN DOHERTY. Είναι ένας Αυστραλός καταρχήν καλλιεργητής και μετά συγγραφέας και ομιλητής σεμιναρίων.

DARREN DOHERTY

ανάπτυξη γεωργικών οικοσυστημάτων που προορίζονται να είναι βιώσιμα και αυτάρκη

Έτσι πέρα από τις ασχολίες του με τα καλλιεργητικά του οργώνει ολόκληρο τον κόσμο και ομιλεί σε καλλιεργητικά σεμινάρια που οργανώνονται από διάφορους σχετικούς φορείς .Για να αισθανθείτε δε πόσο σημαντικός θεωρείται στον παγκόσμιο εναλλακτικό καλλιεργητικό χώρο θα σας πω ότι ήρθαν και τον παρακολούθησαν εκτός από την υπόλοιπη Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά ) εκτός από την υπόλοιπη Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη . Πελοπόννησο )από Ιταλία, Αγγλία και Βουλγαρία. Δηλαδή ήρθαν από Ιταλία, Αμερική, Αυστραλίακαι Βουλγαρία άνθρωποι παρακολούθησαν το σεμινάριο και μόλις τελείωσε έφυγαν για την χώρα τους. Τόσο σημαντικός θεωρείται. Να λοιπόν που στον τόπο μας κάποιοι ασχολούνται και οργανώνουν πράγματα τόσο δυνατά για να προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εγώ απλά θα προσθέσω να είναι όλοι τους καλά και πάντα τέτοια.

Την οργάνωση του ανωτέρου τετραήμερου ανέλαβε το νεοσύστατο (Καλορίζικο να είναι ) σωματείο Οι Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά σε συνεργασία με την Έλενα Συμεωνίδου, δημιουργό του PERMACULTUREINGREECE  , και την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ανιδιοτελή της προσφορά.  Το πρόγραμμα δε είχε ως εξής : Την Πέμπτη το πρωί ο ομιλητής πέρασε και είδε-μελέτησε τον ευρύτερο χώρο του Απηγανιά. Το μεσημέρι δε έκανε διάφορες σκέψεις-προτάσεις και συνομίλησε με διάφορους Δημόσιους Φορείς που παρεβρέθηκαν (Τ.Ο.Ε.Β., εκπρόσωποι Δήμων της περιοχής ) για μια καλύτερη διαχείριση του νερού. Τις επόμενες ημέρες δε Παρασκευή-Κυριακή διεξήχθη σεμινάριο επί πληρωμή από τους συμμετέχοντες , στον Κουτσουρά με θέμα Αναγεννητική Γεωργία και Διαχείριση Γης με εισηγητή τον ίδιο. Το Σάββατο το βράδυ έγινε ομιλία στον Άγ. Νικόλαο με τον εν λόγω ομιλητή με το ίδιο παραπάνω θέμα και οργανωτή την Κιβωτό Σπόρων. Επίσης νεοσύστατη ομάδα και η οποία ανήκει στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Αγ. Νικολάου. Προσωπικά θα συμφωνήσω με διάφορους που θεωρούν ότι η ομιλία του στον Αγ. Νικόλαο δεν είχε κάτι το ιδιαίτερα  συνταρακτικό ή έστω τραβηχτικό .

Ο ομιλητής με δύο λόγια ανήκει στον ευρύτερο χώρο της εναλλακτικής καλλιέργειας , πιο συγκεκριμένα ασχολείται χρόνια με την καλλιεργητική σχολή  PERMACULTURE το τελευταίο δε διάστημα έχει αναπτύξει μια δικιά του τεχνική ελαφρώς τροποποιημένη από την παραπάνω σχολή και την οποία έχει ονομάσει Αναγεννητική Γεωργία. Θεωρώ πως το σεμινάριο ήταν μια ιδιαίτερα έξυπνη ιδέα εκ μέρους του παραπάνω σωματείου. Την λέω έξυπνη επειδή το παραπάνω σωματείο είχε συμφωνήσει με τον ομιλητή όταν θα ανέλυε τις τεχνικές του να μην μιλά γενικώς και αορίστως αλλά πάντα να έχει ως σημείο αναφοράς τον συγκεκριμένο τόπο (Απηγανιάς) και τον συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή την προοπτική της δημιουργίας του Βοτανικού Πάρκου.           

Νομίζω θα ήταν καλύτερο τις δύο από τις τρεις ημέρες να αναφερόταν στο Βοτανικό Πάρκο και την τρίτη ολόκληρη ημέρα στις δικές μας καλλιέργειες δηλαδή ελιά, αμπέλι, λοιπές  δενδροκαλλιέργειες, κηπευτικά. Βέβαια για τις ντόπιες καλλιέργειες αναφέρθηκε ακροθιγώς την τελευταία ημέρα και λίγο περισσότερο την Πέμπτη κατά την παρουσίαση στους φορείς της Διαχείρισης του Νερού.  Αφού όμως δεν έγινε έτσι ας το θεωρήσουμε ως πρόκληση και να προσπαθήσουμε να αναλάβουμε την διοργάνωση αντίστοιχου σεμιναρίου το επόμενο έτος με τον ίδιο ομιλητή και με μοναδικό θέμα τότε τις ντόπιες παραπάνω καλλιέργειες.      

Το ζητούμενο λοιπόν ήταν πως σε ένα χώρο 5 χιλ. στρεμ. περίπου  (Απηγανιάς)  σε ένα άκρως ξηροθερμικό τοπίο ουσιαστικά ερημοποιημένου ή προς ερημοποίηση  θα αναγεννιόταν και θα φιλοξενούσε το Βοτανικό Πάρκο. Όλα δε τούτα χωρίς την χρήση χημικών (λιπασμάτων κ.λ.π.) κάνοντας την μέγιστη οικονομία σε πόρους ,ενέργεια και περισσότερο στο νερό. Ήταν λοιπόν μία μεγάλη πρόκληση και στην οποία τουλάχιστον θεωρητικά μας έπεισε ότι γίνεται να επιτευχθεί  χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του. Ήταν και ένα παρήγορο σημείο των καιρών. Σχεδόν όλοι καθημερινά μας βομβαρδίζουν για το χάος και την καταστροφή στην οποία βαίνουμε εμείς και ο πλανήτης μας. Μας απέδειξε ,στο χαρτί βέβαια ,ότι ξεχνώντας τις παλιές κακές μας συνήθειες γίνεται να αναστρέψουμε τα πράγματα. Και το πιο ωραίο ακόμα ; Όλα τούτα γίνονται να γίνουν και ιδιαίτερα σύντομα και το πιο τρελό; με χαμηλό κόστος. Είναι από τα πράγματα της παγκοσμιοποίησης  , παρότι δεν είμαι οπαδός της, τα οποία με αφήνουν άναυδο.

           Παρακάτω θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσα θεωρώ ότι ενδιαφέρουν πολλούς από εμάς και ακούστηκαν κατά την διάρκεια των παραπάνω εκδηλώσεων.

1.ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΑ

Η παραπάνω σχολή θεωρεί  ότι με τον τρόπο που εργάζεται σήμερα η συμβατική γεωργία καταστρέφει το έδαφος και γενικότερα το περιβάλλον .Λέει ότι έχουν υπολογίσει ότι όταν η συμβατική γεωργία παράγει 1 τόνο σιτηρά καταστρέφονται 5 τόνοι εδάφους λόγω διάβρωσης κ.λ.π. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αναστραφεί αυτή η κατάσταση .Δηλαδή μετά από μία καλλιέργεια π.χ. σιτηρών το έδαφος να έχει βελτιωθεί και να είναι περισσότερο. Λένε λοιπόν ότι με τις διαδικασίες τις δικές τους το επιτυγχάνουν. Μάλιστα μας λένε και κάτι επιπλέον παρήγορο ,που και αυτό το ξέραμε διαφορετικό μέχρι σήμερα. Μας λένε λοιπόν όσο γρήγορα καταστρέφεται το έδαφος το ίδιο γρήγορα δημιουργείται . Εμείς μέχρι τώρα ξέραμε ότι καταστρέφεται γρήγορα και υπερβολικά αργά δημιουργείται.

2.ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ

Το έδαφος κατά αυτούς πρέπει πάντα να είναι καλυμμένο. Δηλαδή να μην είναι γυμνό όπως εμείς μέχρι σήμερα το διαχειριζόμαστε.. Παράδειγμα : Έχουμε ένα Ελαιόφυτο. Πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο όπου και το καλοκαίρι να υπάρχει κάποια ζωντανή Βλάστηση . Εννοείται χωρίς να την ποτίζουμε.. Η βλάστηση αυτή μπορεί να είναι είτε άγρια είτε ήμερη. Η βλάστηση αυτή θα βοηθήσει το νερό της βροχής να παραμείνει στο χωράφι μας και να μην το πάρει το ρυάκι, ποτάμι, θάλασσα. Αλλά το πιο σημαντικό θα βοηθήσει τους διάφορους οργανισμούς ή  μικροοργανισμούς της φύσης να αναπτυχθούν στο έδαφος  και το οποίο θα αποκτήσει ισορροπία .

3.ΟΡΓΩΜΑ

Δεν οργώνουμε ποτέ. Το όργωμα θεωρούν ότι δημιουργεί πρόβλημα στους οργανισμούς ,μικροοργανισμούς του εδάφους και εν τέλει καταστρέφει το έδαφος. Τώρα πώς σπέρνουμε ; Λένε ότι έχουν αναπτύξει μία σπαρτική μηχανή η οποία μπορεί να συνδεθεί και στο JEEP κάνοντας ιδιαίτερα μικρές τρύπες στο έδαφος όπου μπαίνει ο σπόρος, για να περάσει μετά ένα επόμενο εξάρτημα της σπαρτικής και να κλείσει την τρύπα. Όπου βέβαια υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις υπάρχει το πανεύκολο σύστημα της σποράς με σβώλους κατά τον Φουκουόκα. Μάλιστα μας είπε ότι στην Αυστραλία υπάρχουν σπόροι στο εμπόριο, έτοιμοι σβώλοι κατά Φουκουόκα, όπου αγοράζοντας τους σπέρνεις απλά με το χέρι.

4.ΒΟΣΚΗΣΗ

Στην παράγρ.1 μιλήσαμε για την βλάστηση εδαφοκάλυψης. Όταν τα όποια φυτά

εδαφοκάλυψης αναπτυχθούν έχουμε δύο επιλογές ή  να τα θερίσουμε ή κατά αυτούς πολύ καλύτερα να βάλουμε ένα κοπάδι ζώων ,παράδειγμα πρόβατα , να περάσει και να τα φάει. Πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι το κοπάδι δεν μένει για να καταστρέψει απλά περνάει ,τρώει και συνεχίζει στο επόμενο. Το όφελος του καλλιεργητή είναι η μεγαλύτερη  εδαφοκάλυψη του χώρου με το πάτημα της βλάστησης από τα ζώα, η σταδιακή αποδόμηση και τελικά η κομποστοποίηση του υπέργειου τμήματος των φυτών, ο διαρκής εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία καθώς και η αξιοποίηση της κοπριάς των ζώων από το όλο φυσικό σύστημα .Του κτηνοτρόφου η παροχή φυσικής φρέσκιας τροφής στο κοπάδι του που την απόλαυσε έξω στη φύση. Μάλιστα η συγκεκριμένη σχολή έχει αναπτύξει μια  τεχνική κτηνοτροφίας όπου ο χώρος στον οποίο βόσκει το κοπάδι αντί να υποβαθμίζεται συνεχώς ( βλέπε τα δικά μας τα βουνά και περισσότερο όπου υπάρχει πολύ κτηνοτροφία π.χ. Ανώγεια ) συμβαίνει το ανάποδο .Συνεχώς  το έδαφος γίνεται περισσότερο και γονιμότερο. Νομίζω όμως το πιο σημαντικό αυτής της καινοτομίας είναι το πολιτισμικό. Δηλαδή η αποκατάσταση ξανά των σχέσεων Γεωργού –Βοσκού. Δηλαδή αυτό πού συνέβαινε και παλαιότερα στον τόπο μας, προς Τέρψιν και όφελος φυσικά και των δύο μερών.

5.ΛΙΠΑΝΣΗ 

Σε ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες σε πρόσθετη λίπανση εάν υπάρχουν θα είναι μικρές. Και στην περίπτωση αυτή δίνονται συνταγές για να φτιάξει ο καλλιεργητής μόνος του το δικό του βιολίπασμα (Προσοχή Βιολίπασμα όχι Βιολογικό λίπασμα ).Είναι ένα είδος λιπάσματος από φυσικά υλικά το οποίο προστίθεται στις Καλλιέργειες είτε διαφυλικά είτε με ριζοπότισμα. Ως επί το πλείστον όμως η ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά εξυπηρετείται από την εδαφοκάλυψη και η οποία στη συνέχεια χουμοποιείται αποδίδοντας το καλύτερο φυσικό λίπασμα.

6 .ΝΕΡΟ

Το πιο σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας. Έμεινα έκπληκτος από την απάντηση που έδωσε  όταν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλού Χωριού του είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τόπο είναι το Νερό. Επειδή δεν βρέχει. Του απάντησε ότι το νερό που δέχεται η γη  στον τόπο μας κάθε χρόνο είναι πολύ. Εμείς απλά κάνουμε κάκιστη διαχείριση όχι μόνο του νερού αλλά και των καλλιεργειών μας. Εάν υπήρχε η σωστή εδαφοκάλυψη  ( Όπως την περιγράψαμε παραπάνω ) τότε όλο το νερό πού έπεφτε σε ένα χωράφι θα το απορροφούσε όλο η γη και δεν θα ακολουθούσε τον γνωστό δρόμο δηλ. ρυάκι , ξεροπόταμος , θάλασσα. Τότε , του είπε , οι Ελιές χωρίς να ποτίζονται θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα με το σημερινό που ποτίζονται.

Φανταστείτε λοιπόν για μια στιγμή την Κρήτη να μην χρειάζεται να ποτίζει τις ελιές της .Φανταστείτε τι νερό θα εξοικονομούσε αποδίδοντας το φυσικά για άλλες χρήσεις. Φανταστείτε τι λάστιχα που αγοράζονται κάθε χρόνο θα εξοικονομούνταν. Φανταστείτε τις τρελές εργατοώρες που θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο και που τώρα αφιερώνονται στα ποτίσματα. Φανταστείτε την αισθητική του Κρητικού Τοπίου χωρίς τις Λαστίχες και με μια φυσική πράσινη βλάστηση ακόμα και στην περίοδο του καλοκαιριού.

7.ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Από τα πιο δυνατά τους σημεία είναι ο σχεδιασμός . Αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι , ιδιαίτερα όταν ξεκινάς ένα νέο χώρο προς καλλιέργεια , περισσότερο δε όταν είναι μεγάλος ,όπως το σχεδιαζόμενο πάρκο του Απηγανιά .

Αντιληφθήκαμε ότι ποτέ δεν δημιουργούμε γραμμές φύτευσης κάθετες στις ισοϋψείς του χώρου όπως εμείς μέχρι σήμερα κάνουμε επειδή έτσι βολεύει τα μηχανήματα. Φυτεύουμε είτε στις ισοϋψείς είτε ακόμα πολύ καλύτερα σε γραμμές  παράλληλες των ισοϋψών  είτε της κορυφής είτε της βάσης ανάλογα. Είναι ένα σχετικά περίπλοκο σύστημα φύτευσης (KEYLINE) το οποίο είχε αναπτύξει προ πολλού ο YEOMANSεπίσης Αυστραλός. Έτσι ενυδατώνουμε ομοιόμορφα το έδαφος ανεξαρτήτως κλίσεων, προστατεύουμε το έδαφος από τη διάβρωση και καταφέρνουμε να φυτεύουμε περισσότερα δένδρα σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Είδαμε επίσης πόσο χρήσιμο είναι να χωρίζεις ένα χώρο σε μικρότερα κομμάτια οριοθετώντας τον με φυτεύσεις φυτών – δένδρων αντιπυρικών π.χ. Φραγκοσυκιές. Έτσι  πιθανή πυρκαγιά δεν θα μεταφερθεί από το ένα τμήμα στο άλλο. Αντιληφθήκαμε ότι όταν χρειαστεί να φυτέψουμε δένδρα επιρρεπή σε πυρκαγιές π.χ. Πεύκα ποτέ δεν το κάνουμε σε σημεία πολυσύχναστα σε ανθρώπους παράδειγμα δίπλα σε δρόμους. Πολλά από τα παραπάνω φαίνονται αυτονόητα . Στην πράξη όμως διαπιστώσαμε ότι σχεδόν κανένας μας δεν πράττει τα αυτονόητα.

8. ΑΝΤΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ

Οι πρόγονοι μας χώριζαν σε διάφορα επίπεδα την καλλιεργούμενη επικλινή γη τους χρησιμοποιώντας τις ίδιες πέτρες πού προέκυπταν από τον ίδιο χώρο καθαρίζοντας τον προς καλλιέργεια . Μάλιστα στα περισσότερα Ελληνικά νησιά ,όπου ακόμα έχουν διασωθεί αυτές οι ξερολιθιές είναι απείρου φυσικού – αρχιτεκτονικού κάλους. Με τον τρόπο αυτό συγκρατούσαν εντός του χώρου και τα νερά και τα χώματα . Σήμερα όμως για διάφορους λόγους σχεδόν όλα τούτα έχουν καταστραφεί. Το ερώτημα είναι τώρα  τι κάνουμε ; Δηλαδή έστω ότι έχουμε ένα χωράφι υπό κλίση και το οποίο μας ενδιαφέρει  να καλλιεργήσουμε , να υποθέσουμε δε ότι πολύ παλαιότερα καλλιεργούνταν είχε ξερολιθιές πλην όμως σήμερα έχουν καταστραφεί. Λογικό δε είναι να θεωρήσουμε ότι λόγω του ότι λίγοι σήμερα γνωρίζουν πως να φτιάχνονται ξερολιθιές αλλά κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής τους τέτοια πράγματα δεν θα γίνουν.

Η λύση κατά αυτούς δίνεται με μικρά – μικρά έργα πάλι με πέτρες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία  και τα οποία βρίσκονται σε ισοϋψείς. Ο συνδυασμός τούτων με εδαφοκάλυψη (παράγρ. 2 ) επιλύει κατά αυτούς το θέμα της συγκράτησης νερού , χώματος. Δηλαδή πάλι προσπαθούν να δώσουν λύσεις με χαμηλού κόστους ,ενέργειας διαδικασίες.

Τέλος δε ,  από ότι μας είπε , τούτα έχουν δοκιμαστεί και έχουν επιτύχει σε ακριβώς ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με τις δικές μας. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε μέρη με πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις – υγρασίες.    

Αρκετά εντυπωσιακά λοιπόν όλα τούτα . Καταρχήν . Επίσης να αναφέρω ότι το σεμινάριο το παρακολούθησαν αρκετοί γεωτέχνες ( γεωπόνοι ,δασολόγοι ) από όλη  την Κρήτη και παρά τις αναμενόμενες  αρχικές τους αντιρρήσεις  εν τέλει συμφώνησαν ότι το μοντέλο τούτο μπορεί να δουλέψει και στην Κρήτη . Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αφού δουλεύει σε άλλα μέρη του κόσμου με ακριβώς τις ίδιες κλιματολογικές , εδαφολογικές συνθήκες Προφανώς θα δουλέψει και εδώ. Χρειάζεται όμως κάτι σημαντικό .Την Προσαρμογή του. Που σημαίνει πολλά .Χρόνους Κόπους κ.λ.π.. Ένα μόνο δεν θέλω να ακούσω. Αυτό το κλασσικό Ξερολικόν – Πανγωστικόν : Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν εδώ επειδή …..Χίλιες και δύο ανοησίες δηλαδή. Έχουν δικαίωμα να το πουν μόνο όσοι δοκιμάσουν και ξαναδοκιμάσουν και τελικά αποτύχουν.

Το ερώτημα λοιπόν είναι : Αξίζουν  τον κόπο οι προσπάθειες τούτες ;

Πάλι προσωπικά θα απαντήσω με ένα μεγάλο ΝΑΙ.

ΝΑΙ επειδή χρησιμοποιώντας τις παραπάνω τεχνικές καλλιέργειας αντί τις γνωστές  θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο πλανήτη από ότι παραλάβαμε.Δηλαδή το αντίθετο από ότι συνέβαινε μέχρι τώρα.

ΝΑΙ επειδή έτσι θα πάρουμε τροφή Μέγιστης Θρεπτικής Αξίας. που όχι απλά θα μας ξεπεινά  και δεν θα μας αρρωσταίνει ,όπως οι σημερινές , αλλά θα μας θρέφει κιόλας. Δηλαδή Πραγματική Τροφή.

Επίσης , με τον παραπάνω τρόπο , δημιουργούνται  προϋποθέσεις για να πάρουμε τροφή χαμηλού κόστους παραγωγής. Άρα θα βρίσκουμε φτηνή τροφή. Δηλαδή και φτηνή και καλή τροφή. Για να έχουμε όλοι μας πρόσβαση στην Καλή Τροφή. Δηλαδή πρόσβαση όλων μας στην υγεία. Πράγμα, που δυστυχώς  σήμερα, σχεδόν  όλοι μας δεν έχουμε.

Μοιάζει λίγο μαγικό . Για να δούμε ……..      

Γεροντής Μανώλης Από την Κιβωτό Σπόρων Ομάδα της Πολιτιστικής Ένωσης του Δήμου Αγ.Νικολάου.

Χαρά Κιουρή: Να δοθούν κίνητρα ώστε η ζωή στα χωριά να γίνει ελκυστική

https://www.tharrosnews.gr/2023/05/chara-kiouri-na-dothoun-kinitra-oste-i-zoi-sta-choria-na-ginei-elkystiki/

<div class="a2a_kit a2a_kit_size_32 addtoany_list" data-a2a-url="https://www.diktuo.org/wp/2023/05/05/%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac-%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ae-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%b7-%ce%b6%cf%89/" data-a2a-title="Χαρά Κιουρή: Να δοθούν κίνητρα ώστε η…
Read More
Read More

s

n