Το diktuo.org για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καλαμάτα

Sharing is caring!


Ο …“γλάρος” του νεοφιλελευθερισμού


Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, περιμέναμε προφανως καποιες δεσμευσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την περιοχή. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού, στην Καλαμάτα, με θέμα “Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino” ήταν μια σοβαρή ευκαιρία στην πρώτη αυτή πρωθυπουργική  επίσκεψη να συνεχίσει το “χτίσιμο” της εικόνας απο τα κεντρικα συστήματα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης ενός «πρωθυπουργοκεντρικού» συστήματος που ισχυροποιει τον  συντονισμού του κυβερνητικού έργου και μιας κυβέρνησης που εργάζεται συστηματικά κατω απο το ανετο δημοσιονομικό περιθώριο που εχει βρει.

 Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία  πραγματοποίησε μάλλον ως περιηγητης του Σαββατοκύριακου,  άνευ κυβερνητικών προτάσεων και δεσμεύσεων , αποδόμησε σε οσους παρακολούθησαν την εκδήλωση  την κεντρική εικόνα και ήταν το πρώτο στοιχείο που χαρακτήρισε την επίσκεψη του .

Άλλα  δύο στοιχεία χαρακτήρισαν όμως την επίσκεψή του πρωθυπουργού  στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα . Το δεύτερο στοιχείο ήταν η σιωπή του για την συνεργασία των τριών δημάρχων,  στους οποίους συμπτωματικά έδωσε χρίσμα το κόμμα του και οι οποίοι τοποθέτησαν στο Σύνδεσμο Ύδρευσης τον αμετανόητο,  χειροφιλημένο βουλευτή, από τον ίδιο τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής. Με αυτό τον τρόπο οι τρεις δήμαρχοι έσπασαν “το κεκτημένο της πλήρους απομόνωσης” της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Το τρίτο στοιχείο που χαρακτήρισε την επίσκεψη, ήταν η απαξίωση που έδειξε  με τη μη συνάντηση του με το Δήμαρχο ,το προεδρείο και το Δημοτικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου Δήμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  προτιμώντας το φθινοπωρινό μπάνιο στην παραλία της Καλογριάς με ότι μήνυμα αυτό παράγει.Αν το μηνυμα ειναι οτι η αυτοδιοίκηση είναι μόνο για την απλη εφαρμογή των νόμων που παράγει η κεντρική εξουσία και αποτελει τον τελευταίο τροχό της αμάξης ,έχει κακώς,  Αν το μήνυμα είναι “καλύτερα μην ασχολούμαι με τις δημόσιες υποθέσεις είναι προς το συμφέρον σας” ,έχει καλώς.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη ήταν της ….λογικής  ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία επενδύει και το κράτος ακολουθεί τις ιδιωτικές “τράτες”  ανάπτυξης ως γλάρος και … αρπάζει τις σαρδέλες -αναπτυξιακά κέρδη, που πετάνε πίσω τους. Λίγο πολύ ετσι ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πρέπει να ακολουθήσουμε και την …τράτα του “Καπετάν Βασίλη” . Βέβαια οι Σκουριές με την Eldorado Gold στην τουριστική Χαλκιδική, ή Πυλία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τον “ευφυή γλάρο” του νεοφιλελευθερισμού  είναι το ίδιο, φτάνει να υπάρχουν “σαρδέλες”  για τον άρτον τον επιούσιον του πολιτικού συστήματος . Εξάλλου είναι γνωστό ότι στην οικονομική κρίση φτάσαμε ακολουθώντας τέτοια γραμμή.

  Η απορρόφηση  της παραγόμενης τουριστικής ανάπτυξης από την μεγάλη επένδυση της Costa Navarino  στην περιφέρεια της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, φυσικά δεν χρειάζεται “γλάρους” αλλά υποδομές, κυβερνητικό σχέδιο  και συντονισμό με τους φορείς που καθορίζουν την ανάπτυξη και πριν απ όλα συντονισμό με την αυτοδιοικηση. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι αυτή  που μπορεί να διαχέει την υγιή ανάπτυξη στους πολλούς και να βάλλει τα αστικά κέντρα στο επίκεντρο, ώστε να λειτουργήσουν και αυτά σαν πόλοι οικονομικής έλξης  .

 Η κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα και του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη,καθώς και το εσωτερικό δίκτυο του νομού είναι μία βάση ώριμων οδικών έργων θα συντελέσσουν  να απορροφηθεί στην ευρύτερη περιοχή η τουριστική ανάπτυξη και οχι μόνο. Το λιμάνι της Καλαμάτας πρέπει να προσελκύσει μεταφορικό έργο ως σοβαρό και μεγάλο υδατοδρόμιο της ηπειρωτικής χώρας που συνδέει το Ιονιο το Αιγαιο με την Κρήτη δίπλα σε ένα αεροδρομιο για συνδυασμένες μετακινήσεις στο κέντρο της Ευρώπης . 

Η μεταστροφή προς τον τουρισμό του παραγωγικού μοντέλου της Μεσσηνίας που γίνεται από την εντατική τουριστική ανάπτυξη της ΤΕΜΕΣ πρέπει να αντιρροπιστεί με τα μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής ,της οργάνωσης  του μεσσηνιακου ελαιώνα, της βιολογικής κτηνοτροφίας μικρών ζώων και τη μεταποιητική βιοτεχνία. Υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό χωρικής στρατηγικής με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.με βάση νέας αντίληψης για τη χωροταξία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Προστασίας του περιβάλλοντος διαχείρηση της αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης , προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων,  διαχείριση υδάτινων πόρων ιδιαιτερα σε περιοχες με εντονα προβλήματα Νοτια Πυλία ,Μανη, με τη συγκρότηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων που να παίρνουν υποψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραγωγικής εξειδίκευσης,το παραγωγικό ή επιστημονικό δυναμικό και υποδομές,το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Οι δήμοι της Μεσσηνίας πρέπει άμεσα να στηριχτούν οικονομικά και να εκπονήσουν ΓΠΣ για το σύνολο του κάθε δήμου ώστε να προστατευτουν περιοχες ,παραδοσιακοί οικισμοί και να καθοριστούν χρησεις γης να οριοθετηθούν ρέματα και ο περιβαλλοντικός πλούτος. 

Η Καλαμάτα μπορεί να στηρίξει  ως το μεγάλο αστικό κέντρο την ανάπτυξη κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις χρειάζεται και αυτή όμως ένα σχεδιασμένο αναπτυξιακό σπρώξιμο. Εδώ ακόμα και το μέρος που έγινε η πρωθυπουργική ομιλία ,το Μέγαρο Χορού είναι αναξιοποίητο αφημένο στον αυτόματο πιλότο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...