ΚΕΘΕΑ μια θεραπευτική δημοκρατία

Sharing is caring!

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες από τον Νίκο Παρασκευόπουλο στο φόρουμ Διάλογος-ΔΕΠ του ΑΠΘ, το οποίο παρακολουθούν τα μέλη ΔΕΠ του Αριστοτελείου. Αναφέρεται στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και νομίζω ότι πρέπει να διαβαστεί ευρέως.

“Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Χωρίς λογική σειρά, θα ξεκινήσω αυτό το μήνυμα με το κυριότερο: Για το ΚΕΘΕΑ η αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα κυριότερα θεραπευτικά εργαλεία. Υλοποιεί όχι μονο την εσωτερική δημοκρατια, αλλα και την ανάγκη κινητοποίησης των μελών για συμμετοχή στα κοινά και τη ζωή. Ολοι εκτός από τα νέα μέλη ψηφίζουν για τη διοίκηση και τα εσωτερικά συμβούλια. Όπως πολλοί από σας ξέρετε, το ΚΕΘΕΑ δεν προσφέρει κίνητρα συμμετοχής, όπως πχ οι υποκατάστατες ουσίες.Τα εργαλεία του είναι κοινωνικά (θεραπευτική ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, συμμετοχή γονέων, γειτονιάς κλπ), ψυχολογικά και επικουρικά ιατρικά.

Η αμισθί ως τώρα διοίκηση συμβολίζει ακριβώς τον χαρακτήρα εθελοντισμού που δονεί εκεί τους πάντες. Ακομη και τα μέλη του προσωπικού πχ, εκτός από τον μισθό τους δεν παίρνουν επιδόματα για τα πάμπολλα ευρωπαικά ιδίως προγράμματα που εκτελούν. Με αυτά (εν συντομία βέβαια) τα χαρακτηριστικά εχει σώσει ως τώρα πάμπολλους ανθρώπους από τη δυστυχία, την αρρώστια και το θάνατο. Αυτό το έργο του είναι ΑΜΕΣΑ γνωστό στην ελληνική κοινωνία, πιστοποιημένο και γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το ΚΕΘΕΑ εχει εκλεγεί consultant του Νarcotics Board του ECOSOC του ΟΗΕ (ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥ ΜΚΟ), στέλεχός του έχει διατελέσει πρόεδρος της επιστ. Επιτροπής της Παγκόσμιας οργάνωσης θεραπευτικών κοινοτήτων και ήδη στέλεχος του εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Αυτά τα γνωρίζουν άμεσα πολλοί στο ΑΠΘ που έχουν συμβάλει προσωπικά στο έργο. Ο καθ. Φοίβος Ζαφειρίδης ήταν πρωτεργάτης της ίδρυσης, ενώ πολλοί άλλοι συνάδελφοι συνέβαλαν και συμβάλλουν ως πρόεδροι, μέλη ή απλοί «στρατιώτες» ενός αγώνα. Επίσης, ο Χ. Πουλόπουλος του ΔΠΘ ήταν ο πρωτεργάτης της λειτουργίας για δύο δεκαετίες.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ όταν μιλά στις συνελεύσεις δακρύζει και τα μέλη επίσης συγκινούνται. Ένα δοτό μέλος ποτέ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ’αυτό το ρόλο. Ενας κοινός “υπάλληλος” ποτέ δεν θα μπει σε ένα υπόγειο για να στηρίξει τον εξαρτημένο μέσα σε συνθήκες βρωμιάς, αρρώστιας και κινδύνου. Αυτά και άλλα πολλά.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει έμμισθο διοικ. συμβούλιο και απαλείφει κάθε μνεία σκοπού είναι προϊόν αναλγησίας και αμάθειας. Διακινδυνεύει με κυνισμό τη συνέχιση ενός σωτήριου επί 36 χρόνια έργου. Επικαλείται ψευδώς έκτακτες περιστάσεις όταν όλα ισχύουν από τη δεκαετία του ’80. Το μόνο έκτακτο που βλέπουν είναι ο κίνδυνος πολιτικοί αντίπαλοι να διοικούν έναν θαυμαστό Οργανισμό. Και επ’αυτού λοιπόν: στις δεκαετίες της λειτουργίας των διοικ. συμβουλίων ασφαλώς πέρασαν πρόσωπα με πολιτική ταυτότητα από οποιοδήποτε κόμμα ως μέλη. Κανείς δεν εκμεταλλεύθηκε πολιτικά ή οικονομικά το πέρασμά του ούτε έδωσε πολιτικά χαρακτηριστικά στο έργο. Διέθεσαν δωρεάν χρόνο εργασίας, που στην αγορά θα στοίχιζε. Υπηρέτησαν μια θεραπευτική δημοκρατία.
Το ΚΕΘΕΑ έβλεπαν κάποιοι σαν προνομιακό χώρο για πολιτικο-ιδεολογική επίδραση, δια διορισμούς ημετέρων και για κέρδη. Για την αγορά είναι μια μαύρη τρύπα. Δεν τροφοδοτεί φαρμ. εταιρίες, ούτε εργολαβικές, αφού τα μέλη τα ίδια προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης, καθαρισμού, φύλαξης, ακόμη και γραμματειακές στις τοπικές μονάδες. Γι’ αυτό αρκεί μια κρατική επιχορήγηση περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ για λειτουργία 110 μονάδων σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπων. Ο αγοραίος μετασχηματισμός όχι μόνο θα πλήξει καίρια το σωτήριο θεραπευτικό έργο, θα αυξήσει πολύ το κόστος λειτουργίας με μισθούς συμβούλων και υπηρεσιών. Και ας μην περιμένουμε πια γονείς να αγοράζουν ακίνητα και να τα προσφέρουν για τη σωτηρία των παιδιών τους.

Κάτι τελευταίο: Μην ακούτε αυτά περί κακοδιαχείρισης, έλλειψης λογοδοσιας, κλπ. Το ΚΕΘΕΑ λογω της κρατικής χρηματοδότησης που έφθασε σταδιακά στο 90% ήδη εντάσσεται στους φορείς γενικής διακυβέρνησης και υπόκειται σε οικονομικό έλεγχο, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι, καθώς και σε διοικητικό έλεγχο διορισμών. Στις δεκαετίες της λειτουργίας του ουδέποτε διαπιστώθηκε οικονομικό σκάνδαλο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Νικ. Παρασκευόπουλος, ομ. Καθηγητής Νομικής”.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...