Μπαράζ αντιδράσεων για τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας με τον Δημήτρη Κουκούτση

Sharing is caring!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Στο χθεσινό ρεπορτάζ του “Θ”, με αφορμή τα τεκταινόμενα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τις ισχνές αντιδράσεις στις θέσεις ευθύνης που αναλαμβάνει στο Δήμο ο πρώην βουλευτής της “Χρυσής Αυγής”, Δημήτρης Κουκούτσης, αναρωτηθήκαμε αν “αρχίσαμε να μοιάζουμε με το πρόσωπο του τέρατος”, παραφράζοντας την άποψη του Μάνου Χατζιδάκι.
Μία ημέρα αργότερα, μαζί με τις διαμαρτυρίες του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Μπεχράκη και της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, προστέθηκαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις από τις παρατάξεις “Καλαμάτα Μπροστά”, “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” και “Καλαμάτα- Τόπος Ζωής”. Οι διαμαρτυρίες συμπληρώνονται από ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν υπάρχουν μόνο… αμέριμνοι πολίτες, κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, αλλά και ότι η πολιτική παραμένει σοβαρή συνισταμένη στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των παρατάξεων και του ΣΥΡΙΖΑ:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Η διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας αποκτά έντονα συντηρητικά στοιχεία
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή έκανε τις επιλογές της, τις οποίες με δημοκρατική ευθύνη αποδεχόμαστε ως αναφαίρετο δικαίωμά της.
Όμως, η επιβεβαίωση της συζητούμενης συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής καταρρίπτει τα επιχειρήματα του δημάρχου Καλαμάτας, πως επιθυμεί τη συνέργεια των δημοτικών παρατάξεων σε προοδευτική αναπτυξιακή κατεύθυνση προς όφελος του Δήμου.
Αποδεικνύει, επίσης, τις προεκλογικές συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι και παρέμειναν στο παρασκήνιο μέχρι χθες. Η τήρηση αυτής της συμφωνίας οδήγησε προφανώς το δήμαρχο στην κίνηση αυτή, διότι με το νόμο Θεοδωρικάκου δεν τη χρειαζόταν.
Δεν κάνουμε τους δικαστές ούτε ακολουθούμε λαϊκίστικες μεθόδους, αλλά η συμπόρευση με πρόσωπα που βρέθηκαν (έστω για χρονικό διάστημα) απέναντι στη δημοκρατική λειτουργία είναι απαγορευτική για μας.
Είναι πλέον φανερό πως η πορεία του Δήμου αποκτά έντονα συντηρητικά χαρακτηριστικά και οι όποιες επιλογές γίνονται με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διοικήσει το Δήμο σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε στους πολίτες.
Η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η μείζων, οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις της, οι καλές προθέσεις που επιδεικνύει μάλλον “χρησιμοποιούνται”. Για την παράταξή μας είναι ξεκάθαρο, η θέση μας αταλάντευτη, η εκφορά του λόγου μας νηφάλια. Η υπεράσπιση της προοπτικής του Δήμου, η ανάδειξη των ζητημάτων, η εξωστρέφεια, η αποκάλυψη των προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων, η διεκδίκηση λύσεων σε χρόνια προβλήματα η εμμονή στην κατάθεση δημιουργικών προτάσεων, η συνεργασία με τις δημιουργικές δυνάμεις αποτελούν προτεραιότητες για εμάς.
Ήδη σε μόνο δύο συνεδριάσεις έχουμε αναδείξει πολλά και σημαντικά θέματα, που απαιτούν άμεσες λύσεις.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Πανελλήνια αρνητική πρωτοτυπία η συνεργασία με τον υπόδικο πρώην βουλευτή της ναζιστικής οργάνωσης»
Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να προχωρήσει τελικά στην ανοιχτή συνεργασία και να τοποθετήσει σε θέσεις νομικών προσώπων τον πρώην χρυσαυγίτη υπόδικο βουλευτή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Δ. Κουκούτση, αποτελεί βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία, αλλά και τοπικά αποτελεί προσβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που προσφάτως εκλέχτηκε με τη βούληση του καλαματιανού λαού. Είναι πανελλήνια αρνητική πρωτοτυπία η ανοιχτή συνεργασία με υπόδικο πρώην βουλευτή ναζιστικής οργάνωσης και αναρωτιόμαστε ποια «προγραμματική σύγκλιση» οδήγησε στην πλειοδοσία παραχώρησης τόσων θέσεων.
Η παράταξή μας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» αντέδρασε αμέσως και καταδίκασε την αδιανόητη ενέργεια της νέας Δημοτικής Αρχής. Επιβάλλεται η συσπείρωση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, σε διαρκή αγώνα αποτροπής της επικράτησης του ακροδεξιού άξονα και της λογικής του στη διοίκηση της πόλης μας.
Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε, όπως και την προηγούμενη περίοδο, με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα συμφέροντα των πολιτών, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αναπτυξιακή οικολογική προοπτική του Δήμου μας.

ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας συμπορεύτηκε με υπόδικο ακροδεξιό πρώην βουλευτή της ΧΑ
Τουλάχιστον ο νέος δήμαρχος μας βγάζει από τον κόπο να ψάχνουμε τίτλο. Μία απλή περιγραφή της πολιτικής πραγματικότητας που έχει πλέον σχηματιστεί στο Δήμο Καλαμάτας είναι αρκετή.
Το δεύτερο καλό με τις επιλογές του δημάρχου είναι ότι δικαιώνει όσους προδίκαζαν αυτά που συμβαίνουν τώρα αλλά και επιβεβαιώνει όλες τις εικαζόμενες συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι.
Η περίφημη συνεργασία για την οποία όλες οι παρατάξεις ρητόρευαν πριν από τις εκλογές έπρεπε να διαμορφώνεται με δημόσιες πολιτικές συμφωνίες βάσει των οποίων θα έκριναν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν.
Αντίθετα αποδεικνύεται ότι το παλιό πολιτικό προσωπικό συγχέει τη συνεργασία με τη συναλλαγή. Ανταλλάσσουν θέσεις και αξιώματα με ψήφους και στηρίξεις ικανοποιώντας τις προσωπικές τους ατζέντες. Αυτό που συμβαίνει εδώ και ένα μήνα στο Δήμο Καλαμάτας, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι μία τραγική διαστρέβλωση της έννοιας της Δημοκρατίας.
Δεν πρέπει, όμως, να μας κάνει εντύπωση, ειδικά από ανθρώπους που συμπορεύονται με την ακροδεξιά. Προφανώς ο κ. Βασιλόπουλος και όσοι συνεργάζονται μαζί του προτιμούν να στηριχθούν στην ακροδεξιά και όχι σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που μέχρι τώρα διαψεύδει όλα τα καταστροφολογικά σενάρια ακυβερνησίας, ψηφίζοντας με γνώμονα τη λογική και το δημόσιο συμφέρον και όχι με βάση πολιτικές επιδιώξεις.
Βέβαια, ο νυν δήμαρχος δε θα είχε και άλλη επιλογή. Για να ανοίξει η πόρτα της εξουσίας του Δήμου Καλαμάτας έπρεπε να κρυφτούν πίσω του κι άλλες παρατάξεις. Μία παράταξη μπήκε και βγήκε – αν και με απώλειες -, μια παράταξη μπαινοβγαίνει κατά το δοκούν και η τελευταία παράταξη μπήκε από το ακροδεξιό παράθυρο. Τέτοιες συμφωνίες πάντα θα εκθέτουν τη Δημοτική Αρχή.
Το τρίτο καλό με τις επιλογές του δημάρχου είναι ότι δικαιώνει την επιλογή μας να ασχοληθούμε με τα κοινά του Τόπου μας. Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής είναι “προϊόν” της ανάγκης μας να ζήσουμε σε έναν Τόπο που εξελίσσεται, που κάνει πράξη τη μετάβαση στο οραματικό αύριο, που θα γίνει Τόπος αναφοράς για εμάς και τα παιδιά μας.
Δικαιώνει την επιλογή μας να μην αφήσουμε αυτό το αύριο στα χέρια ιδιοτελών πολιτικών καριέρας, καιροσκόπων και υποκριτικά μετανιωμένων ακροδεξιών. Δικαιώνει την επιλογή μας να ξενυχτάμε για να μελετάμε, να ετοιμάζουμε προτάσεις, να παρεμβαίνουμε, να μαθαίνουμε, να ελέγχουμε και κυρίως για να παλεύουμε αυτό το αύριο να μην είναι απλά καλύτερο από το χτες, αλλά να είναι το αύριο που μας αξίζει. Και σίγουρα στην πόλη δεν αξίζει υποκρισία και φασισμός.

Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
Καμιά θέση ευθύνης στους ακροδεξιούς στο Δήμο Καλαμάτας!
Τον υπόδικο και αμετανόητο πρώην βουλευτή της «Χρυσής Αυγής», Δημήτρη Κουκούτση, «ξεπλένει» η παράταξη του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, με χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τοποθετώντας τον στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου και στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, με την προοπτική να προταθεί και να εκλεγεί πρόεδρός της, προσφέροντάς του έτσι θέση έμμισθη!
Τη στιγμή που οι πολίτες καταδίκασαν με την ψήφο τους την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, οι φασίστες βρίσκουν τρόπο να «φωλιάσουν» και να αξιοποιηθούν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Με την κορύφωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις τελευταίες περιπτώσεις άμεσης συνεργασία της με το κόμμα της Ν.Δ. στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η αντιφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Καμιά θέση ευθύνης στους ακροδεξιούς και στο Δήμο Καλαμάτας!

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...