καθημερινότητα ενός εργάτη στην καθαριότητα

Sharing is caring!

Posted on June 29, 2019 by shadesmag in αφηγήσεις //

Ώρα 11.30 το μεσημέρι. Ένας ανήσυχος ήλιος πλημμυρίζει κάθε σοκάκι της πόλης. Καθόμαστε με τον άλλο τον ψεκασμένο ακροδεξιό, κόντρα σε κάτι μίζερα παρτέρια. Τα βρώμικα γάντια πεταμένα κάτω. Οι σακούλες μας γεμάτες κρύα νερά και κάτι τυρόπιτες επίσης κρύες στις πεταμένες σακούλες παραδίπλα στο πεζοδρόμιο. Περιμένουμε το όχημα. Εκεί στο κέντρο . Αμάξια περνούν, άνθρωποι περνούν, της πουτάνας γίνεται στο κέντρο και δεν παρατηρείς τίποτα. Σκάει και ο δήμαρχος και μας χαιρετά σαν λεβεντομαλάκας που είναι. Μόνο πότε θα έρθει το αμάξι μας νοιάζει. Και κάποτε έρχεται και ξεκινά το δρομολόγιο. Βγάζουμε και αδειάζουμε τους πρώτους κάδους. Είμαστε οι αόρατοι αυτής τη πόλης , οι σκουπιδιάρηδες.

Βάζεις το κλειδί στον στύλο τον βυθιζόμενων και τα ανεβάζεις. Και μαζί τους καμιά σαραντάρα κατσαρίδες, που να έχεις όρεξη να πατάς δηλαδή για να τις σκοτώσεις τις άτιμες. Εδώ στην αντηλιά και την καύτρα του μεσημεριού που δεν υπάρχει τίποτα πέρα από την ώρα που θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο που κάποιοι ονομάζουν δουλειά. Το μαρτύριο είναι από κάθε άποψη διπλό: οι σκουπιδιάριδες έρχονται να μαζέψουν τα απόνερα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Όταν κάνουν απεργία πάλι μαζεύουν τα απόνερα της κοινωνίας στο διπλάσιο. Το σκατά λοιπόν δεν είναι αρκετό για περιγράψει την φάση.

Ποιοι είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι θα ρωτήσετε? Φυσικά δεν είναι διανοούμενοι, αλλά δεν είναι και κρετίνοι όπως μπορεί να νομίζετε. Αν και ανάμεσα τους συνάντησα ανθρώπους που είχαν έστω πρωτόλεια και καλή πολιτική σκέψη και καταλάβαιναν πάντα το καλό και το κακό, πολιτικά έστω από ένστικτο. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την συντεχνία τους, που καταντούσε προβληματικό . Αλλά θα πρέπει να δούμε την θέση τους σχετικά με το φοβερό παζλ, αυτό που εργασιακά τους έφερε στον ίδιο τόπο / δρόμο και τους βάζει στο ίδιο κάδρο με εμάς τους περαστικούς. Γιατί συνυπήρχαν μαζί εργάτες / οδηγοί που ήταν : μόνιμοι (λίγοι), ωχταμηνήτες με την κοινωφελή εργασία, διμηνήτες, άτομα που παίρνουν αναβολές σε δικαστήρια της περίφημης 3Κ που ακόμη σέρνεται. Καλύτερα να μην πω για την διάσπαση των σωματείων που είναι στην ουσία όλα εργοδοτικά. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι αυτή. Οι συμβάσεις βέβαια διαφορετικής διάρκειας λειτουργούν διασπαστικά σε ένα ήδη διασπασμένο εργατικό σώμα που δείχνει να το νοιάζει μόνο το μεροκάματο της ημέρας σαν να είναι κάτι ιερό και δεν μπορεί να δει πέρα από την μύτη του.
Για την ιστορία να αναφέρω πως ο ακροδεξιός που ανέφερα παραπάνω, ήταν ο πιο μαχητικός εργάτης συνδικαλιστικά. Κάργα αντισημίτης και με κάθε ρετσίνια της Ελληνικής ακροδεξιάς (λαθρεμπόριο ας πούμε, πράγμα που παραδέχτηκε με σχετική περηφάνια) σε έβαζε σε μια ζαλάδα πραγματικά για το τι έχει στο κεφάλι του. Αντιφάσεις θα πείτε. Και μυαλό που δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει, υπόγειες σχέσεις με Χρυσή Αυγή που λίγο-πολύ τις παραδέχτηκε. Τα αναμενόμενα δηλαδή. Και επίσης μειοψηφία. Οι υπόλοιποι εργάτες δεν είχαν σχέση με αυτή την φάση. Κεντρώοι και πάντα σε σχέση με το συνδικάτο τους. Στην τελική τι έμεινε? Έμεινε ότι ας πούμε (πέρα από τον πόνο στα χέρια) δύο μόνο μεσημεριανά δρομολόγια μαζεύουν κάπου 20 τόννους σκουπίδια. Να μην πω για τα βραδινά ή τα πολλά πρωινά. Παράγουμε πάρα πολλά σκουπίδια και μην μου πει κανείς πως δεν τα καταναλώνουμε….

Φραγκίσκος Δ/ πρώην εργάτης καθαριότητας

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...