Ν. Ξυδάκης: Θα εμπνεύσουμε και θα συσπειρώσουμε ξανά τον κόσμο της Αριστεράς και της Προόδου

H Επόμενη Μέρα Από Τα Αριστερά Νίκος Ξυδάκης Πολιτικός Παράπλους

Sharing is caring!

Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα [Β3], Νίκου Ξυδάκη στον Φοίβο Κλαυδιανό και την ιστοσελίδα Real.gr

Facebook Twitter

Τι δεν πήγε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Ήταν το μνημόνιο, τα οικονομικά θέματα, η σκανδαλολογία ή ζητήματα ηθικής και συμπεριφορών;

Η ανάγκη εφαρμογής του τελευταίου μνημονίου μαζί με το κλείσιμο των δύο προηγουμένων στοίχισε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σώσει τη χώρα και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά την ώρα που η ΝΔ του κ. Σαμαρά είχε επιλέξει να δραπετεύσει. Όπως όλες οι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια, πλήρωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πλήρωσε φυσικά και τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Αλλά δεν φτάνει νομίζω αυτό ως εξήγηση. Πολλές από τις προσδοκίες των ανθρώπων δεν εκπληρώθηκαν, είτε γιατί υπήρξε υπερεπένδυση σε μία προσδοκία είτε γιατί δεν έφτασε ο χρόνος. Οι πολίτες έχουν τις ανάγκες τους και είναι αναμφίβολα πληγωμένοι από την κρίση. Ο καθένας περιμένει για τον εαυτό του και την οικογένειά του να γίνουν τα πράγματα όπως τα επιθυμεί. Κατανοητό, αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μετά από εννέα χρόνια κρίσης.

Ας μην ξεχνάμε, δεν χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα ούτε βαρύνεται με πολιτικά ή οικονομικά σκάνδαλα. Οι πολιτικές επιλογές των προηγουμένων κυβερνήσεων οδήγησαν στο να χρεοκοπήσει η χώρα, να φτάσει η ανεργία στο 27% και ιδιαίτερα των νέων στο 60%, να περικοπούν μισθοί, να θεσπιστεί ο υποκατώτατος μισθός, να ξενιτευτούν οι νέοι.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτος στις εκλογές ή στόχος πια πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή θέση στην αντιπολίτευση;

Δεν θα πω κάτι πρωτότυπο αν απαντήσω ότι δίνουμε δύσκολο αγώνα απέναντι σ’ ένα παλιό φθαρμένο σύστημα, το οποίο όμως παραμένει πανίσχυρο οικονομικά και προπαγανδιστικά. Είναι ωστόσο αγώνας που μπορεί να κερδηθεί.

Εμείς πρέπει να εμπνεύσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο της Αριστεράς και της προόδου, καθώς το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό. Η επιλογή στήριξης του κ. Μητσοτάκη είναι ψήφος στο παρελθόν, ψήφος στη χρεοκοπία, ψήφος στην επαναφορά της ακραίας λιτότητας και έμμεσα ψήφος στην ακροδεξιά που έχει πλέον τον πρώτο λόγο στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο κόσμος δεν φαίνεται στα γκάλοπ να πείθεται από τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα Μητσοτάκη. Τι εκτιμάτε για αυτό;

Δεν μπορείς να πείσεις πάντα με ορθολογισμό και επιχειρήματα. Ο κόσμος είναι θυμωμένος που δεν έγινε η ζωή του όπως ήταν πριν από την κρίση και απευθύνεται όπου του τάζουν μαγικές λύσεις.

Εκτός αυτού είναι δύσκολο να φτάσουν οι προειδοποιήσεις στην εκλογική βάση, καθώς fake news και αλγόριθμοι μίσους στα social media  δεν αφήνουν περιθώρια πραγματικής ενημέρωσης των πολιτών. Εκεί φανήκαμε αδύναμοι.

Πείθονται όμως όλο και περισσότεροι πολίτες, με τις δηλώσεις ή από αυτά που ξεφεύγουν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τα επώνυμα στελέχη του, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον ολιγαρχικό ρεβανσισμό τους, ούτε το μίσος για την Αριστερά, ούτε τον εθνικολαϊκισμό τους, ούτε το αντικοινωνικό οικονομικό τους πρόγραμμα.

Πείθονται όλο και περισσότερο όταν ακούν τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ισχύει αυτό που έλεγε στις ευρωεκλογές για άμεση μείωση των φόρων. Τώρα λέει πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι φόροι πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια! Δείτε την υποκρισία με τον Γιάννη Αντετοκούμπο που τον τιμά με επιστολές κτλ., όταν ο ίδιος είχε αρνηθεί να ψηφίσει το νόμο για την ιθαγένεια. Αυτά πρέπει να καταδείξουμε, και να απαντήσουμε με το όραμα για την Ελλάδα που μας αξιζει, μια Ελλάδα δικαιοσύνης και φιλαλληλίας, με ίσες ευκαιρίες για κάθε Έλληνα.

Το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείει, με διαφορετικό τρόπο το κάθε στέλεχος του, την προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ και εξακολουθεί να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό αντίπαλο του. Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση; Πώς σχολιάζετε και ποια πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΚΙΝΑΛ;

Το ΚΙΝΑΛ παραμένει στην γραμμή που χάραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς τον Βενιζέλο. Ευρισκόμενο σε αποδόμηση και χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, προσπαθεί να πείσει πρωτίστως τον εαυτό του πως είναι ο μοναδικός φορέας της κεντροαριστεράς.  Παράλληλα σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ κρεσέντο, η κα Γεννηματά πρόσφερε «λευκή επιταγή» στήριξης στη ΝΔ και τον κ Μητσοτάκη μετατρέποντας το ΚΙΝΑΛ σε δεκανίκι της δεξιάς. Μας υποχρεώνει να την αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, με τέτοιους όρους, βγαλμένους από τη δεκαετία του ‘80. Γι αυτό, αλλά και για πολλά ακόμη, που ξεκινούν από την εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης, όπου η συμμετοχή του περιορίζεται στη σκιά του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες και λέμε: Ελλάδα και ευημερία με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς ισχυρή προοδευτική παράταξη. Αυτό δείχνει η ιστορία, αυτό δείχνει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός και ιδεολογικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές απαιτήσεις που επικρατούν στο ελλαδικό και διεθνές σκηνικό, δεν έχει όμως αλλάξει ή μάλλον δεν έχει απωλέσει το ιδεολογικό του στίγμα, που δεν είναι άλλο από την προοδευτική κληρονομιά της δημοκρατικής αριστεράς σε όλη τη μεταπολεμική Ευρώπη.  Μένει σταθερά στο πλευρό των απλών πολιτών, των πολλών Ελλήνων για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, δεν έπαιξε απλώς τον ρόλο ενός υποστηρικτή των λαϊκών στρωμάτων. Μπήκε στην μάχη για να κρατηθεί όρθια ολόκληρη η κοινωνία.  Ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και διαχειρίστηκε καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης. Αυτή είναι η Αριστερά της ευθύνης και της τόλμης.