Σταμάτης Μπεχράκης |Εν ολίγοις

Αυτοδιοικητικός Παράπλους

Sharing is caring!

ΚΛΕΊΝΕΙ Η ΦΆΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ .ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Οι επιπτώσεις επτά ετών δογματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας αποτυπώνονται στην τοπική οικονομική ζωή, στις ίδιες τις λειτουργίες των πόλεων ,στην καθημερινότητα των μη κεντρικών περιοχών, στη φροντίδα των γειτονιών, της καθαριότητας στα πάρκα, μέσα από πολλαπλά σύνολα κοινωνικών αποκλεισμών διάφορων ομάδων, από την προσωρινότητα και αβεβαιότητα σε κάθε στιγμή της ζωής στη διαμονή, στις σχέσεις, στη δουλειά ,στην άσκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης .
Μπορεί ένας δημότης να δει την αυτοδιοίκηση με νέα ματιά; Η ανάπτυξη, όσο και η επούλωση των πληγών που προκάλεσε η κρίση, περνούν σε σημαντικό βαθμό μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να προωθήσουν πολιτικά προγράμματα, και να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων. Να συμβάλλουν σε τοπική κλίμακα στη σωστή επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας με την αξιοποίηση των Δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών .

Μπορεί ένας δήμος να αποκτήσει  από την κοινωνική του πολιτική νέα διάσταση στο «χάρτη» των πόλεων; Η συμμετοχή των αποκλεισμένων κοινωνικών τμημάτων στην οικονομική και κοινωνική ζωή πρέπει να είναι μόνιμο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής . Απαιτεί ριζοσπαστική επαναοριοθέτηση της κοινωνικής πολιτικής και πολυδιάστατη προσέγγιση στις διαδικασίες τοπικής ανάπτυξης . Από την ενεργειακή δημοκρατία και ισότητα μέχρι τη στήριξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη πόλη και την ύπαιθρο. Κυρίαρχο στοιχείο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι αυτή η διευρυμένη άσκηση της κοινωνικής πολιτικής σε νέα βάση .

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΊΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;

Οι πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες  βρίσκονται σε ταχύτατο μετασχηματισμό. Αυξάνεται ο πληθυσμός των πόλεων. Γίνονται επίκεντρο μεγαλύτερου μεγέθους οικονομικών δραστηριοτήτων και πεδίο παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. Έχουμε νέες μορφές οργάνωσης του χώρου και αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η εικόνα του αστικού χώρου, το φαίνεσθαι, γίνεται αυτοσκοπός, εις βάρος της ίδιας της έννοιας της πόλης ως κοινωνικού χώρου. «Οι δεσμεύσεις της παράταξης μας για την τετραετία» όπως περιγράφονται στην ειδική έκδοση με την ονομασία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΝ , με το ξεχωριστά επεξεργασμένο τμήμα του για το διευρυμένο θεματολογικά και ουσιαστικά κοινωνικό πρόγραμμα της παράταξης , μπορούν να προσανατολίσουν , ώστε να παραχθεί το απαραίτητο πολιτικό έργο για το Δήμο Καλαμάτας και να ισχυροποιήσει τα βήματα του, σε μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανοδική πορεία. Να συμβάλλει στην μετατροπή του Δήμου σε ένα δυνατό πολιτικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό, περιφερειακό αστικό κέντρο της χώρας που προσφέρει ευκαιρίες και θα πρωτοπορεί σε ιδέες και σκέψεις για τις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

ΛΟΓΙΚΉ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΎΜΕ;

Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να αλλάξει μέσα από τη δράση της, την κουλτούρα της συμμετοχικής κοινοτικής συμπεριφοράς και του κατακερματισμού των τοπικών δυνάμεων:

– Με την υποστήριξη των τοπικών ανθρώπινων δικτύων στο πολιτισμό, στα δικαιώματα ,στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση ,στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, στην τεχνογνωσία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην καινοτομία.
– Με την στήριξη μιας διαφοροποιημένης τοπικής οικονομίας με αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη στην περιφέρεια του δήμου, την προστασία και ανάπτυξη του Ελαιώνα , στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα , συντονίζοντας ως δήμος την σταδιακή μετατροπή τους από παραδοσιακά σε υψηλής βιολογικής διατροφικής αξίας προϊόντα λόγω θέσης και κλίματος , την κατάλληλη τουριστική πολιτική ήπιας ανάπτυξης.
– Την υποστήριξη της ζωής στην περιφέρεια, τις γειτονιές , των εμπορικών περιοχών και εμπορικής ζωής της πόλης.
– Με μακροχρόνιο σχεδιασμό της μείωσης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής περιβαλλοντικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης αλλάζοντας το σημερινό μοντέλο .


Ο Μπεχράκης Σταμάτης είναι μαθηματικός του ΑΠΘ και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως φροντιστής.
Εντάχθηκε στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο από μαθητής και στους οποίους συμμετείχε μέχρι σήμερα ανελλιπώς .

Φοιτητής εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του Κ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την αυτοδιοίκηση από το 2006 . Το 2010 συνδημιούργησε με σημαντικές προσωπικότητες του Δήμου Καλαμάτας , το “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”.

Στη συνέχεια το 2014 , με απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης της συντεταγμένης συλλογικότητας ,
αποφασίστηκε η διεύρυνση του συνδυασμού με τη δημιουργία του συνδυασμού
“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες ” στηρίζοντας τον Μανώλη Μάκαρη ως επικεφαλής του .

Ο Σταμάτης Μπεχράκης εκλέχτηκε δύο θητείες Δημοτικός Σύμβουλος το 2010-2014 και το 2014-2019. Είναι Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής , μέλος της Επιτροπής Ποιότητας του Δήμου Καλαμάτας . όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος κατά διαστήματα σε διάφορες θεσμικές επιτροπές και διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων του δήμου ενώ είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης και μέλος του Δ.Σ. Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου αυτή τη θητεία. Είχε μόνιμη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου . Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και ηλεκτρονικά μέσα Αναρτά τις απόψεις του στο δικτυακό τόπο: www.diktuo.org | τηλ. :6937070907 | email: bestamatis@gmail.com .