Νέοι κανόνες για καλλιεργήσιμη και οικοδομήσιμη γη

35 χρόνια μετά την περίφημη «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, έρχονται νέοι κανόνες στη δόμηση και στην προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και της εφαρμογής e-Πολεοδομία. Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια για το έργο που ξεκινά από Σεπτέμβρη
Με κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η υλοποίηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που θα βάλουν κανόνες στη δόμηση στις εντός και κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές, με την οριοθέτηση και προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, που θα εξαιρεθεί από τη δόμηση.
Θα καθορίσουν επίσης τις χρήσεις γης (κατοικία, βιομηχανία, τουρισμός κ.λπ.) και θα δημιουργήσουν ασφάλεια δικαίου για όσους σκοπεύουν να χτίσουν ή να δημιουργήσουν μια επιχείρηση.
Θα συνοδεύεται από την e-πολεοδομία, το σύστημα που θα δίνει με ένα «κλικ» τους κανόνες σε κάθε περιοχή, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο αυθαιρέτων, στο οποίο θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου και το ιστορικό νομιμοποίησής του.
Πρόκειται για το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα καλύψει το σύνολο της επιφάνειας των 332 καλλικρατικών δήμων και θα συμπληρώσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που χρειάζονται αναθεώρηση, σε όσες πόλεις υπάρχουν.
Ερχεται 35 χρόνια μετά την περίφημη «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.
Την ίδια κατάληξη είχε και ο νόμος 2508/1997, που σήμερα καλύπτει μόλις το 20% της χώρας, και για άλλο ένα 10% είναι ακόμη σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες.
Η χρηματοδότηση των μελετών που θα υλοποιήσουν την «πολεοδομική ταυτότητα» για το σύνολο της έκτασης κάθε δήμου έχει εξασφαλιστεί από δάνειο με ευνοϊκούς όρους που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η διαχείρισή του θα γίνει από τους δήμους, οι οποίοι δεν θα έχουν υποχρέωση να το εξοφλήσουν.
Προβλέπεται όμως «πέναλτι» και θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό σε περίπτωση που δεν θα ολοκληρώσουν την πολεοδομική μελέτη σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 50 δήμους που θα υποβάλουν δήλωση με το σύστημα του «Φιλόδημου» και η υλοποίησή του θα ελέγχεται σε συγκεκριμένα στάδια από το Πράσινο Ταμείο.
Το τελευταίο έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση όλων των πολεοδομικών μελετών που έχουν γίνει και θα δημιουργήσει Task Force για την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης.
Τα Τοπικά Χωρικά των δήμων θα εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των περιφερειακών σχεδίων, από τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί έξι, σε ένα δίμηνο θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα και θα απομένει μόνον η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ξεκίνησε με καθυστέρηση.
«Σε τρία χρόνια, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και είναι σημαντικό ότι ο σχεδιασμός θα γίνει σε επίπεδο δήμου, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ρένα Κλαμπατσέα.
«Μαζί με το Κτηματολόγιο, είναι η πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση», παρατήρησε ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας για επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.
Θετικά υποδέχθηκαν το πρόγραμμα ο Νίκος Χιωτάκης, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, οι οποίοι έκαναν προτάσεις για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μελετών.