Το πρόγραμμα του παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Β. Τζαμουράνης

Sharing is caring!

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Πρότυπος Δήμος» παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης.

Ο κ. Τζαμουράνης στην αρχή της ομιλίας του αναφερόμενος στην απλή αναλογική εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα των εκλογών επισημαίνοντας: «Μας προβληματίζει η επόμενη μέρα, αλλά δεν μας τρομάζει! Γιατί εμείς ανοίγουμε διάλογο με όλους. Οι αρχές και οι αξίες μας είναι πυξίδα στην συνεργασία που είναι προϋπόθεση για το καλό του τόπου. Συνεργασία με τους πολίτες ,τους φορείς , τον ιδιωτικό τομέα ,το Πανεπιστήμιο, τους συλλόγους κλπ.»

Ακολουθεί η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη:

«Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους εσάς, έναν προς έναν ξεχωριστά , όχι μόνο για την αποψινή σας παρουσία στην μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση, αλλά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, την βοήθειά σας ,την έμπνευση και το κουράγιο που μας δίνετε σ’ αυτό το εγχείρημά μας,

Ένα εγχείρημα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ,αφού για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση το σύστημα της απλής αναλογικής.

Μας προβληματίζει η επόμενη μέρα, αλλά δεν μας τρομάζει!

Γιατί εμείς ανοίγουμε διάλογο με όλους. Οι αρχές και οι αξίες μας είναι πυξίδα στην συνεργασία που είναι προϋπόθεση για το καλό του τόπου. Συνεργασία με τους πολίτες ,τους φορείς , τον ιδιωτικό τομέα ,το Πανεπιστήμιο, τους συλλόγους κλπ

Ο Δήμος μας , τον οποίο υπηρέτησα επί 37 χρόνια και τον οποίο διεκδικούμε να διοικήσουμε, είναι ίσως ο μεγαλύτερος οργανισμός του Νομού μας. Έχει πλήθος αρμοδιοτήτων γιατί παρεμβαίνει σε όλα, σε ότι επηρεάζει και από ότι επηρεάζεται.

Διαθέτει 2 δημοτικές κοινότητες, 33 τοπικές κοινότητες, 4 μεγάλες επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΚ,ΦΑΡΙΣ,ΔΙΟΚΛΗΣ, ΚΑΚ ΑΕ), τον Αθλ. Φορέα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο . Απασχολεί 905 εργαζόμενους , έχει την ευθύνη να συντηρεί πάνω από 300 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένους δρόμους και πολύ περισσότερα αγροτικούς, πάνω από 150.000 μ2 κτιριακές εγκαταστάσεις, διαθέτει ένα στόλο 115 Οχημάτων και μηχανημάτων και διαχειρίζεται ετησίως προϋπολογισμό της τάξεως των 60 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκ. περίπου αποτελούν το τεχνικό πρόγραμμα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η θέση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής απαιτούν πρόσωπα που πρέπει να διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες, αποτελεσματικότητα.

Και όχι μόνο αυτά. Ο Δήμαρχος πρέπει ν’ αντιλαμβάνεται τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας όπως η κλιματική αλλαγή ,η υποβάθμιση του περιβάλλοντος , η ψηφιακή εποχή , η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ,η διαφορετικότητα ,η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανεργία των νέων κ.α.

Φίλες και φίλοι,

Είχα την τύχη να εργασθώ στον Δήμο μας σε θέσεις ευθύνης ως Μηχανικός στην αρχή , ως Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου αργότερα και ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής το τελευταίο διάστημα.

Υπηρέτησα δίπλα σε όλους τους Δημάρχους των τελευταίων 40 ετών από τον Σταύρο Μπένο, τον Παναγή Κουμάντο, τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη, τον Γιώργο Κουτσούλη και τον σημερινό δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και να διδαχθώ από τις εμπειρίες τους.

Είχα την ευκαιρία και την τιμή να συμμετάσχω με πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων και δράσεων που άλλαξαν τη ζωή και την εικόνα του δήμου μας που βραβεύθηκε αρκετές φορές με Ευρωπαικές διακρίσεις.

Έζησα, όπως και όλοι οι δημότες αυτής της πόλης, την πικρή εμπειρία των σεισμών του 1986 και είδα την πόλη μας να ισοπεδώνεται παράλληλα όμως βίωσα και συμμετείχα στο τιτάνιο έργο της ανασυγκρότησής της.

Συμμετείχα ενεργά και βοήθησα με τις προτάσεις και εισηγήσεις μου στη εργώδη προσπάθεια όλων των Δημοτικών Αρχών για την ανάπτυξη του Δήμου μας μέχρι σήμερα, με την βοήθεια συναδέλφων και συνεργατών μου ,στους οποίους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αυτά λοιπόν τα εφόδια ,η γνώση ,η εμπειρία ,η καθημερινή τριβή στην επίλυση προβλημάτων των δημοτών μας, η γνώση της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, αποτελούν για μένα και τους υποψηφίους του συνδυασμού μας το στέρεο υπόβαθρο στην αυριανή διοίκηση του Δήμου για την υλοποίηση του οράματός μας για έναν ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟ.

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ένα Δήμο βασισμένο στη Ψηφιακή λειτουργία, στις καινοτόμες και έξυπνες εφαρμογές, στις πρότυπες δράσεις( όπως πρότυπη γειτονιά, παιδικές χαρές με σύγχρονες προδιαγραφές κατάλληλες και για παιδιά ΑΜΕΑ, με σημεία ελεύθερου WiFi, με χώρους άθλησης κλπ) και στις καλές πρακτικές.

Πρέπει ο δημότης να μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του με τον Δήμο ,όσο είναι δυνατόν ηλεκτρονικά από το σπίτι του.

Απευθύνομαι στους μέχρι χθές συναδέλφους μου ότι είναι προτεραιότητα για τον συνδυασμό μας ο εξοπλισμός τους με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, η επιμόρφωσή τους αλλά και η ενίσχυσή τους με πρόσθετο προσωπικό (κινητικότητα) , ώστε να διεκπεραιώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις υποθέσεις των δημοτών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Πρώτη όμως προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες με τον οικονομικότερο τρόπο.

Βελτίωση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας δεσμεύοντας σημαντικά ποσά από τον Δημοτικό Προϋπ/σμό κάθε χρόνο.

Πεζοδρόμια ,ράμπες Αμεα ,διαβάσεις πεζών παντού.

Καθαριότητα του δημόσιου χώρου, βελτίωση του συστήματος των κάδων, προώθηση της κουλτούρας περιορισμού των απορριμμάτων ,της διαλογής τους στη πηγή(σπίτι) και της ανακύκλωσης.

Βελτίωση της Ποιότητα ζωής με περισσότερο πράσινο (αστικό και περιαστικό), περισσότερους αθλητικούς χώρους για τους νέους, με λιγότερο θόρυβο , χωρίς ρύπανση (πυρηνελαιουργία) .

Καλύτερες συνθήκες στο κυκλοφοριακό και την στάθμευση με λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο.

Σύνταξη άμεσα ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θ’ ανατεθεί σύντομα, από την οποία θα προκύψουν οι απαραίτητες αλλαγές στο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης.

νέα προσέγγιση της ελεγχόμενης στάθμευσης και πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους στην περιοχή εφαρμογής της.

Αξιοποίηση δημοτικών χώρων στις εισόδους της πόλης για στάθμευση .

3.ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Άμεση εκτέλεση αναγκαίων έργων στις ξεχασμένες τοπικές κοινότητες και στις παραμελημένες γειτονιές της Καλαμάτας ,ώστε όλοι οι δημότες να νοιώσουν ότι ο Δήμος τους νοιάζεται και τους αγκαλιάζει με το ίδιο ενδιαφέρον.

Οι γειτονιές και τα χωριά μας είναι δομικά στοιχεία του Δήμου μας και δικαιούνται καλύτερες και ισότιμες συνθήκες ζωής.

Θέλουμε και θα το κάνουμε, όπως λέει και το λαϊκό μας τραγούδι να «μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό και ασβέστι»

Γνωρίζουμε τις ανάγκες, ξέρουμε τα προβλήματα και δεσμευόμαστε όλοι και εγώ προσωπικά ότι ως αυριανός Δήμαρχος θα παρακολουθώ ο ίδιος την πορεία του προγραμματισμού και της επίλυσής τους.

4.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την ανακούφιση των δημοτών και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων ,των συνταξιούχων με ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη και στο νερό.

Έχουμε υπολογίσει ότι μπορούμε να μειώσουμε σε ποσοστό τουλάχιστον 20% το τέλος υπονόμων που αποτελεί την πιο μεγάλη επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού.

Δεσμευόμαστε να μελετήσουμε σε βάθος και σε σύγκριση με άλλες πόλεις τα στοιχεία και να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση αναπροσαρμογής των τελών για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και των τραπεζοκαθισμάτων προκειμένου να στηρίξουμε τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας στο Ιστορικό κέντρο, στην παραλία και στις περιοχές χαμηλής εμπορικότητας.

Θα επεκτείνουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας που έχει ήδη αρχίσει, και σε άλλες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις του Δήμου , που μαζί με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με τον αποδοτικότερο τρόπο, θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε και άλλους πόρους προς όφελος των δημοτών μας.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στόχος και επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος με βιώσιμη ανάπτυξη και με σεβασμό στο περιβάλλον. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται:

Διορθώσεις του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου , όπου κρίνονται αναγκαίες .

Ολοκλήρωση πράξεων εφαρμογής που εκκρεμούν στην Καλαμάτα , στο Ασπρόχωμα και στην Βέργα καθώς και προώθηση της Πολεοδομικής μελέτης και πράξης Εφαρμογής στη Μικρή Μαντίνεια ,ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι δημότες ν’ αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Οριοθέτηση των ρεμάτων που δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμη, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας.

Οργάνωση μικρού περιβαλλοντικού πάρκου στις πηγές του Πηδήματος

Αξιοποίηση –ανάδειξη μονοπατιών στον Ταϋγετο και στο Καλάθι σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φυσιολατρικούς συλλόγους και σωματεία αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς πόρους.

Βελτίωση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων με πράσινο, σήμανση ,εικαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης.

Αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων διατηρητέων κτιρίων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο Νόμος ,σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Μετατροπή ύστερα από πανελλήνιο διαγωνισμό της περιοχής του Σιδηροδρομικού σταθμού σε πολυχώρο πολιτισμού.

Αντιπλημμυρικά έργα προστασίας δυτικής πόλης (Φραγκοπήγαδο ) και στη περιοχή νότια της οδού Ευριπίδου

Εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου στις περιοχές επεκτάσεων (γειτονιές) με την διάνοιξη των απαραίτητων δρόμων ,πλατειών ,παιδικών χαρών κ.α.

οριοθέτηση από τον Δήμο των προβλεπόμενων από το Σχέδιο κοινόχρηστων χώρων . (πλατειών ,παιδικών χαρών κ.α)

Διάνοιξη των κάθετων δρόμων της οδού Ναυαρίνου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο και ανάπλαση του βόρειου πεζοδρομίου της σαν πρώτο βήμα προς την οριστική λύση.

Αναζήτηση λύσης του προβλήματος της πρόσβασης προς την Μάνη

Νέος αγωγός ύδρευσης από πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και κατασκευή νέας δεξαμενή με δυνατότητες κάλυψης αναγκών και τμήματος του Δήμου Δυτικής Μάνης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

Απαραίτητες παρεμβάσεις στο λιμάνι και την Μαρίνα όπως:

Αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής ηλεκτροδότησης σκαφών που προσεγγίζουν το λιμένα Καλαμάτας

Εγκατάσταση πλωτών εξεδρών που προβλέπονται σε εγκεκριμένη μελέτη.

Ανάπλαση το χώρου μεταξύ των κτηρίων του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου.

Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού για την προστασία των σκαφών των ερασιτεχνών αλιέων από βανδαλισμούς και κλοπές.

Καθορισμός αλιευτικών καταφυγίων και ραμπών ασφαλούς ανέλκυσης-καθέλκυσης μικρών σκαφών στην περιοχή της Μ. Μαντίνειας και στον Κορδία. Και άλλα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας (αγροτική παραγωγή).

Συνεργαζόμενοι με τους όμορους Δήμους, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσουμε την δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων. Διότι έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά ώστε να μείνουν στον τόπο μας ,αλλά και να επιστρέψουν όσα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις που χρειάζονται για την τουριστική ανάπτυξη,την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ( ήπιο κλίμα, αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα, τεράστιο παραλιακό μέτωπο, Ταϋγετος, πολιτισμός ,αξιοθέατα, μεσογειακή κουζίνα κ.α.)

Προτείνουμε:

Ένταξη στο σχέδιο με ειδικούς όρους και κίνητρα της Δυτικής παραλιακής ζώνης για την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων

Ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας στο Δήμο μας για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με μεγαλύτερη αξία.

Ανάπτυξη και αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα και των παρόχθιων ζωνών του για αναψυχή .

Ανάπτυξη του λιμανιού κυρίως για τουριστική χρήση

Διερεύνηση της βιωσιμότητας νέας Μαρίνας στη δυτική παραλιακή ζώνη.

Δημιουργία παραθαλάσσιου πάρκου με ανάπλαση της περιοχής από εκβολές Νέδοντα μέχρι τον Κορδία και σύνδεση με την περιοχή της Μαρίνας ως απόληξη της οδού Αρτέμιδος που αποτελεί την κεντρική είσοδο της Καλαμάτας.

Εκπόνηση ενός προγράμματος ολιστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου (αγροτουρισμός, ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, μονοπάτια ,φυσιολατρικός τουρισμός κ.α.) με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου για την προσέλκυση επισκεπτών, με την συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας .

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση παραλιακού μετώπου (Παραλιακή ζώνη – Ναυαρίνου).

Ανάδειξη του θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, μαθητικός κλπ) καθώς και όλων των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικός, αναρριχήσεις, θαλάσσιος, αλεξίπτωτο πλαγιάς, καταδυτικός, ορειβασία, αγροτουρισμός κ.α.)

Σύνδεση της Άνω Βέργας με την Παραλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οραματιζόμαστε την πόλη και τον Δήμο μας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της νότιας Πελοποννήσου, αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές που έχομε στον τομέα αυτό.(Μέγαρο χορού, Πνευματικό κέντρο , αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος», ΔΗΠΕΘΕ, ΗΛΕΚΤΡΑ, Κάστρο, ανοικτό θέατρο κ.α ).

Στόχος μας να δημιουργήσουμε πλούσια και υψηλού επιπέδου πολιτιστική ζωή στην Περιφέρεια όλο τον χρόνο και να γίνει η Καλαμάτα πολιτιστικός προορισμός. Σε αυτό θα συμβάλλουν:

Το φεστιβάλ χορού και το brand name που έχει δημιουργήσει πρέπει να εμπλουτισθεί και να μετεξελιχθεί σε ένα «Διεθνές κέντρο Χορού» αλλά και άλλων τεχνών όπως μουσική , θέατρο, εικαστικά, κ.α. που μαζί με την παραγωγή πολυθεαμάτων και άλλες δράσεις θα προσφέρει σε 12μηνη βάση ενδιαφέρον για το ελληνικό και διεθνές κοινό .

Η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία ,όπως τα αξιόλογα και με πολύχρονη ιστορία θεατρικά σχήματα, οι χορωδίες, οι χορευτικοί σύλλογοι κ.α. θα τύχουν της απόλυτης στήριξής μας , ώστε ν’ αναδειχθούν οι ντόπιες καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Οι σύλλογοι και τα σωματεία που ασχολούνται με την παράδοση του τόπου μας, την πνευματική ζωή , τα ενδιαφέροντα της Νεολαίας,την μουσική κ.α.) αποτελούν ισχυρές βάσεις της πολιτιστικής μας ζωής.

Η συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στην Αρχαία Θουρία πρέπει να ενισχυθεί από τον Δήμο ,η προβολή τους καθώς και του αρχαιολογικού των Ακοβιτίκων που μαζί με την αρχαία Μεσσήνη, μπορούν ν’ αποτελέσουν μια τοπική πολιτιστική διαδρομή.

Η Προβολή της Καλαμάτας με την ευκαιρία εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό με την διοργάνωση ανάλογων με την επέτειο εκδηλώσεων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα πολλά αθλητικά σωματεία σε όλα τα αθλήματα με πρώτη την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου μπορούν ν’ αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και προβολής του Δήμου μας και θα τύχουν της αμέριστης συμπαράστασής μας.

Αναφορικά με τις υποδομές που υπάρχουν χρειάζεται διαρκής συντήρηση και αναβάθμιση τους, ενώ είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου και ενός κλειστού γυμναστηρίου, καθώς και μικρότερες αθλητικές υποδομές στις συνοικίες και τις τοπικές κοινότητες.

Είναι προτεραιότητά μας και θα γίνει πράξη!

Στόχος μας επίσης είναι να αξιοποιήσουμε τις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας, ώστε σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής μας να γίνει προπονητικό κέντρο για Έλληνες και ξένους αθλητές.

9.ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Είναι ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της περιοχής και ο τομέας που προσφέρει πάντα ακόμη και στις δύσκολες εποχές της κρίσης.

Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα αγροτικά μας προϊόντα(το λάδι, την ελιά ,τα σύκα ,την πατάτα τα κηπευτικά και τα φρούτα μας) προωθώντας τα πρωτίστως στην τοπική αγορά .Πρέπει να συνδέσουμε τα τοπικά μας προϊόντα με τον τουρισμό και τα καταστήματα εστίασης του Δήμου μας. Γι’ αυτό προτείνουμε

Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πιστοποιημένων καταστημάτων που θα χρησιμοποιούν γνήσια τοπικά προϊόντα ,δίνοντας κίνητρα από τον Δήμο. Έτσι θα εξασφαλίσουμε σίγουρη κατανάλωση ,καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και διαφήμισή τους σ΄όλο τον κόσμο.

Πρέπει να πιέζουμε να γίνεται έγκαιρα η δακοκτονία για να μην καταστρέφεται η παραγωγή, όπως συνέβη πέρυσι, να στηρίζουμε τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου και να εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες υποδομές για τις δραστηριότητές τους (κυρίως αγροτικούς δρόμους, άρδευση ,φωτισμό, κ. α.).

10.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Στον Δήμο μας λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία πολλές κοινωνικές δομές όπως Λέσχες φιλίας ηλικιωμένων( ΚΑΠΗ ) ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ Αμεα, Δημοτικό Παντοπωλείο, , κέντρο συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών ,το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.α.

Πέραν της αυτονόητης υποστήριξής τους με κάθε μέσο , είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή τους και με άλλες δομές οι οποίες θ’ ανακουφίζουν και τις οικογένειες των ωφελουμένων και θα επιλύουν το βασανιστικό πρόβλημα της μελλοντικής φροντίδας τους, όταν θα είναι δύσκολη ή ανύπαρκτη η οικογενειακή φροντίδα όπως:

Ίδρυση και λειτουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων(ΚΗΦΗ) δηλαδή μιάς μονάδας ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν ν’ αυτοεξυπηρετηθούν (κινητικά προβλήματα ,άνοια κλπ) ώστε ν’ ανακουφίζεται το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει.

Ίδρυση και λειτουργία κέντρου διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ η οποία θα παρέχει στους ωφελούμενους τόνωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, δημιουργικής απασχόλησης κ.α.

Οι παραπάνω δομές θ’ ιδρυθούν άμεσα αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Επίσης είναι δεδομένη η συμβολή μας στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας συνοδών των βαρέως πασχόντων στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά των εργαζόμενων.

11.ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ –ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια και εξ ‘ αιτίας της κλιματικής αλλαγής η ανάγκη για πολιτική προστασία είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Πρέπει να ενισχύσουμε το γραφείο της πολιτικής προστασίας ,να επικαροποιήσουμε τα σχέδια αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών αλλά κυρίως τα σχέδια πρόληψης για να προστατέψουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ζωές και τις περιουσίες των συνδημοτών μας.

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς συνδημότες μας κυρίως στις τοπικές κοινότητες αλλά και τις γειτονιές της Καλαμάτας είναι η ασφάλεια. Είμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπό την προϋπόθεση να σέβονται τον Νόμο. Η παραβατικότητα στην περιοχή μας έχει ονοματεπώνυμο! Δηλώνουμε απερίγραστα. Καμμία ανοχή στην παραβατικότητα απ’ όπου και αν προέρχεται!

Το ζήτημα αυτό βεβαίως είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως με συντονιστή τον Δήμο θα επιδιωχθεί συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία που με την συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας ,η οποία πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου ν’ αναπτύξουν κοινές δράσεις που θα αμβλύνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων .

Φίλες και φίλοι,

Προσπάθησα όσο συνοπτικά μπορούσα να σας παρουσιάσω τους άξονες δράσης του συνδυασμού μας και τις προτάσεις του για την επόμενη δημοτική περίοδο. Καυτά που ανέφερα είναι λίγαμπροστά σ’εκείνα που έχομε σκεφθεί ,συζητήσει και αποφασίσει με τους συνεργάτες μου υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Γνωρίζουμε όσα υλοποιήθηκαν μέχρι τώρα αλλά και εκείνα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας και για διάφορους λόγους δεν έγιναν.

Γνωρίζουμε τι είναι εφικτό να γίνει και πως να διεκδικήσουμε την υλοποίησή του.

Γνωρίζουμε τι είναι δρομολογημένο από διάφορα προγράμματα στο Δήμο μας ( Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ , ΕΣΠΑ κ.α. ) και εγγυόμαστε να προχωρήσουμε αμέσως χωρίς καμία καθυστέρηση σ την ολοκλήρωσή τους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας κοιτώ στα μάτια και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα οποία είπα ,δεν είναι μια προεκλογική εξαγγελία, ούτε μια σειρά πρόχειρων υποσχέσεων. Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο μεν ,αλλά απόλυτα εφικτό και υλοποιήσιμο.

Και δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε πράξη.

Για να κάνουμε τον Δήμο μας ΠΡΟΤΥΠΟ ,με κέντρο τον άνθρωπο και την οικογένεια , με αναβαθμισμένες γειτονιές και χωριά, με υποδομές που θα προσελκύουν νέες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.»

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...