Να αμφισβητήσουμε τις παλιές δομές και τους περίκλειστους χώρους των τοπικών δικτύων εξάρτησης

Sharing is caring!

Του Σταμάτη Μπεχράκη*

Τι είναι τα “κρυφά ή φανερά χρίσματα των παραδοσιακών κομμάτων. Τι σημαίνει η στήριξη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νυν δημάρχους και υποψηφίους στη χώρα

Αυτοδιοικητικά σχήματα αυτόνομα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση και δραστηριοποίηση των δυνάμεών του στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώνει και να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα αυτόνομα, αντιγραφειοκρατικά, που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλου λόγου.

Η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη που τιμούσε και υπερασπιζόταν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντα ανοιχτή στο δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών. Όχι ευκαιριακά, ούτε με ιδιοτέλεια, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο των αξιών και των προγραμματικών της αρχών. Θέλουμε να υπηρετήσουμε μία λογική συνεργασιών στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη όσο για την τοπική ανάπτυξη.

Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικές κινήσεις- καθώς η αυτοδιοίκηση των προμνημονιακών και μνημονιακών εποχών θα πεθαίνει σιγά σιγά – δεν αφορά την οργανωτική εξάρτηση τους όπως προσπαθούν τα παραδοσιακά κόμματα με τα χρίσματα ή όπως επίσης στρεβλά  το διαχέουν στη κοινωνία τα μέσα ενημέρωσης που τα υποστηρίζουν. Άλλοτε φανερώνοντας ή άλλοτε κρύβοντας τα χρίσματα ή άλλοτε υποβαθμίζοντας τα . Η κύρια διάσταση με τα χρίσματα των κομμάτων που έχουν ως στρατηγικό σκοπό την υπεράσπιση του χθες δίνονται με σκοπό ώστε να υπερέχει η υπεράσπιση του κομματικού συμφέροντος αντί της υπεράσπισης του συλλογικού δημοσίου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών. Η υποκρισία των επιτελείων που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη κοινή γνώμη είναι συνεχής και επίμονη. Ενώ μέχρι τις εκλογές παρουσιάζουν ακομμάτιστους ορισμένους υποψηφίους μετά τις εκλογές θα τους φορέσουν το καπέλο.

Η στήριξη που ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η στήριξη αντιθέτως, που ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί να προσανατολίσει τους πολίτες με πολιτικά πλαίσια για το ρόλο της αυτοδιοίκησης αλλά και να ενδυναμώσει  στα αυτοδιοικητικά σχήματα κινηματικά εναλλακτικά χαρακτηριστικά,  τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις. Να δημιουργήσει “ένα ρεύμα που θα αμφισβητήσει τις παλιές δομές και τους περίκλειστους χώρους των τοπικών δικτύων εξάρτησης” και όχι όπως προβάλλουν αντιπολιτευτικά κάθε λογής σκοπιμότητες, να μετρήσει πόσους “Συριζαίικους” δήμους θα έχουμε , αλλά αντίθετα να ανασυγκροτήσει τη σχέση κομμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως ενισχύοντας τη συμμετοχή κοινωνικών δυνάμεων .

Η συμμετοχή της κομματικής βάσης
καταστατική υποχρέωση

Προς ενίσχυση των παραπάνω θέσεων,  για την αντίληψη της ριζοσπαστικής αριστεράς και τη σχέση της ως προς την αυτοδιοίκηση,  πρέπει να επισημανθεί σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι επιδιώκει τη συμμετοχή με μαζικούς όρους της κοινωνικής βάσης άρα και τη συμμετοχή της κομματικής βάσης και όχι κάποιων κομματικών παραγόντων κρυμμένους στα παρασκήνια, στα κατά τόπους σχήματα. Αποτελεί  καταστατική υποχρέωση η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικά σχήματα της περιοχής τους και η οποία αποφασίζεται για τις δημοτικές κινήσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, από τη συνέλευση των ΟΜ του οικείου δήμου, στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον οικείο δήμο, καθώς και τα μέλη της Νεολαίας του οικείου δήμου.

Η Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ 23/5 θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο των συλλογικοτήτων αναφέρει : “Οι τελικές επιλογές πρέπει να είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων των παραταξιακών μας σχημάτων, συζητήσεων με τους συμμάχους μας, ζύμωσης μέσα στις τοπικές κοινωνίες». Όλες οι προσπάθειες μας στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στοχεύουν να μην γίνει αυτή μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής .

Ας εμπιστευτούμε τις αυτοδιοικητικές συλλογικότητες

Τσίπρας: να αφήσουν τις συλλογικότητες «ειδικά στις μεγάλες πόλεις» να επιλέξουν εκείνες την πορεία τους

Νέο συνθετικό τοπίο όμως δημιούργησε η ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα : Ας εμπιστευτούμε τις αυτοδιοικητικές συλλογικότητες . “Οι δημοτικές παρατάξεις θα αποφασίσουν για τις συμμαχίες και τις υποψηφιότητές τους”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα στα μέλη της ΚΕ να αφήσουν τις συλλογικότητες που «ειδικά στις μεγάλες πόλεις» να επιλέξουν εκείνες την πορεία τους.

Φυσικά οι παραπάνω αντιλήψεις δεν χρειάζονται  επιπρόσθετες αναλύσεις ή νέα επιχειρηματολογία όταν η κυβέρνηση έχει κάνει νόμο του κράτους τον «Κλεισθένη» που βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις δημοτικές παρατάξεις , και προσπαθεί να βάλει την κοινωνία στο προσκήνιο μέσω αυτών και με το νέο τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων σπάζοντας την εξάρτηση της Τ.Α. από τα κόμματα και το «ποιος θα πάρει τον Δήμο» που είναι η φιλοσοφία του συντηρητικού πολιτικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το «ποιος θα πάρει τον Δήμο»

Η ενίσχυση των θεσμικών συλλογικών οργάνων όπως είναι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι μια άλλη απόδειξη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το «ποιος θα πάρει τον Δήμο», γιατί η απλή αναλογική  θα είναι επίσης όρος ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου των εκλεγμένων τοπικών αρχών που μέχρι σήμερα δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα θεσμικό ουσιαστικό έλεγχο .

Ο Σταμάτης Μπεχράκης είναι μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας”

Διάβασε επίσης:

Διάβασε και αυτό
Διάβασε και αυτό
Διάβασε και αυτό

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...