ΔΙΚΗ SIEMENS Τσουκάτος ο άνθρωπος που κάνουν όλοι ότι δεν θυμούνται

Sharing is caring!


Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμφανίστηκε εξοργισμένος με τους πρώην συντρόφους, απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση τους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, ενώ υποστήριξε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ συνολικά έλαβε 16 δις δραχμές από χρηματοδοτήσεις εταιρειών.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται η δίκη για το σκάνδαλο της siemens. Μία είδηση που σε άλλες εποχές θα δονούσε όλη την ελληνική κοινωνία, σήμερα περνά στα ”ψιλά” των εφημερίδων με τις περισσότερες να μην αφιερώνουν ούτε μονόστηλο.

Ακολουθεί συνοπτική κατάθεση ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου, του Θεόδωρου Τσουκάτου κολλητού του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και η χρηματοδότηση

Όσο για τον εκ των πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, υποστήριξε πως η πρώτη επαφή τους έγινε στις 2/4/97, μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Μ. Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: «Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;»

Τσουκάτος: «Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα.»

Εισαγγελέας: «Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;«

Τσουκάτος: «Βεβαίως:

– Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.

-Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πηραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.»

Εισαγγελέας: «Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: «Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πεί. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.»

Πρόεδρος: «Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;»

Τσουκάτος: «Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.»

Λάβρος κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «αποδιοπομπαίο τράγο» εμφανίστηκε σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σχετικά με τις μίζες που κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens. Επίσης υποστήριξε ότι μέχρι και σήμερα χρηματοδοτούν κόμματα οι ίδιες εταιρείες απ’ τις οποίες είχε λάβει χρήματα το ΠΑΣΟΚ το 2000, αρνούμενος να αναφερθεί σε ονόματα.


Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη επανέλαβε κατά την απολογία του ότι τα χρήματα που εμβάστηκαν από λογαριασμό της γερμανικής Siemens σε τρίτα πρόσωπα, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι ο Θ. Τσουκάτος κατηγορείται ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens το 1999 με σκοπό να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση “8002” με τον ΟΤΕ.
«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα… Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει, από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο… Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα», είπε μεταξύ άλλων.
«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει», είπε ακόμη.
«Δεν έπρεπε να πάρω τα χρήματα», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, καθώς χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» και «επιπολαιότητά του» την πράξη αυτή.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματος μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος τόνισε πως για το επίμαχο χρηματικό ποσό ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «ούτε το γνώριζε, ούτε του το είπα».
Ο κ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Όπως είπε ο κ. Τσουκάτος, ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους, ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 και ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν εδώ στο δικαστήριο – τα μέτρησαν και τα πήραν».

Δες και το https://www.news247.gr/koinonia/diki-siemens-katakeraynose-tin-igesia-toy-pasok-o-th-tsoykatos.6693865.html

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...