Θεοφιλοπουλος , Μπεχράκης: Οι ειλικρινείς προσπάθειές μας για συνεργασία

Sharing is caring!

θα πρέπει να συνεχιστούν στο μετεκλογικό σκηνικό

Θεοφιλόπουλος , Μπεχράκης πρώην στελέχη του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον “Ανοιχτό Δήμο – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας”

Κλείνει μια περίοδος προσπαθειών της συλλογικότητας “Δημοτική Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας” για μια τοπική ευρεία προγραμματική , αυτοδιοικητική συνεννόηση στο χώρο του Δήμου Καλαμάτας. Οι ειλικρινείς προσπάθειές μας για συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστούν στο μετεκλογικό σκηνικό με επίκεντρο  την παράταξη που έχουμε συνιδρύσει ως «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» με τον Μανώλη Μάκαρη το συνδυασμό «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες». Ο συνδυασμός αυτός πραγματοποιήθηκε με σύμπραξη διαφορετικών δυνάμεων, με πρωτοβουλία και κορμό το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» αναδείχθηκε μείζων μειοψηφία στις τελευταίες εκλογές , μπορεί να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί ως αυτοδιοικητική παράταξη ικανής λόγω του μεγέθους της , να διοικήσει με σύνεση μαζί με άλλες δυνάμεις το Δήμο Καλαμάτας ανανεώνοντας την ευρεία εκλογική της αποδοχή .

Η προσπάθεια που καταβάλαμε για συνεργασία με άλλες δυνάμεις ήταν ειλικρινής και ανιδιοτελής απόδειξη ότι δεν βάλαμε ως προαπαιτούμενα δεσμεύσεις για κανέναν εκλεγμένο της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» . Η απόφαση να μείνει ανοιχτό το θέμα του ενός ήδη εκλεγμένου επικεφαλής προκαταβολικά, χωρίς να είναι σαφές ποιοι είναι οι συνομιλητές και ποια είναι τα προτεινόμενα πρόσωπα, ήταν πρωθύστερη και προκάλεσε αντιδράσεις στη βάση της παράταξης .

Εξάλλου και στην ανακοίνωση των έξι δημοτικών συμβούλων Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 που εξηγεί τους λόγους που δεν θα παραβρεθούμε στη συνέλευση ουδέποτε μπήκε θέμα ρήξης με την παράταξή μας της οποίας είμαστε ιδρυτικά μέλη .Το κείμενο αυτό είναι στη διάθεση όλων. Η ανακοίνωση αυτή τόνιζε ” Τα όποια δημοσιεύματα  περί δήθεν «αδειάσματος»,  διαζυγίου ή μεθοδεύσεων, δεν  απηχούν το πνεύμα και τις προθέσεις μας.  Αντίθετα, υφίσταται έκδηλη η επιθυμία μας  για πρωτοβουλίες, όσον αφορά σε δράσεις αναζήτησης  διευρύνσεων και νέων συμμαχιών, υπό το φως του νέου νομοθετήματος του  «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής, που αυτό υιοθετεί, με την προοπτική της  συγκρότησης ψηφοδελτίων, που θα προσδώσουν, μέσω της απελευθέρωσης αφανών μέχρι  σήμερα δυνάμεων, νέα δυναμική στην κοινωνία, με σκοπό τη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. “

Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι ο κ. Μάκαρης είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν ανεξαρτητοποιηθήκαμε από την παράταξή μας .

Η ονομασία “Δημοτική Συνεργασία ” των έξι Δημοτικών Συμβούλων δόθηκε εφ΄ενός γιατί δημιουργούσε σύγχυση στα μέσα ενημέρωσης με την ταύτισή μας με τον “Ανοιχτό Δήμο-Ενεργοί Πολίτες” αφετέρου δόθηκε να μην θεωρείται ως κίνηση προσώπων για τις ” καρέκλες τους” .Με την ευκαιρία της ονοματοποίησης της ομάδας , κατέγραψε εκ νέου τις προθέσεις μας για συνεργασίες και τι πλαίσιο βάζουμε για τις συνεργασίες στο Δήμο και στη δεύτερη ανακοίνωση .

Σε όλο το διάστημα του μισού χρόνου που διέρρευσε από τη μη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση της παράταξης στις 3 Σεπτέμβρη είχαμε πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας όλοι μας τόσο με τον επικεφαλής της παράταξής όσο και με στελέχη του συνδυασμού που προχωρούσε τα δικά του βήματα ως όφειλε άλλωστε. Όταν τέλος εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ,από την ομάδα των δημοτικών συμβούλων για συνεργασία με άλλες δυνάμεις , αποφασίσαμε και συναντηθήκαμε επισήμως με την υπάρχουσα συντονιστική επιτροπή της παράταξής στα γραφεία της και συμφωνήσαμε να υπάρξει ένα κείμενο που να παίρνει υπόψη του  το σύνολο  των αυτοδιοικητικών προσπαθειών μας για συνεργασία και την ανάγκη ενεργοποίηση μας στην παράταξη. Την επόμενη όμως κατά την διάρκεια της επεξεργασίας μπήκε ένσταση για την έκδοση της ανακοίνωσης από μέλος της ομάδας των  έξι Δημοτικών Συμβούλων.

Σήμερα εκ του αποτελέσματος , αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα,  ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο για τον δήμο, στη βάση των αρχών, των προγραμματικών θέσεων και των προτεραιοτήτων που υπηρετούμε από το 2014 ως “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες” .

Μια καθοριστική παράμετρος για τη μη δημιουργία των προϋποθέσεων για την προεκλογική συνεργασία  σχημάτων είναι η συμβολή εξωαυτοδιοικητικών και εξωπολιτικών παραγόντων, οι οποίες καθορίζουν, ως μη όφειλαν , την επιλογή κάποιων τοπικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων για τη συνεργασία τους ή μη , καθώς και ο τρόπος συγκρότησης των σχημάτων .

Μια άλλη καθοριστική παράμετρος, είναι η απλή αναλογική που ισχύει για πρώτη φορά ως εκλογικό σύστημα επιλογής μελών των νέων συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης στις εκλογές του Μαΐου , και που – σε συνδυασμό με την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, σε ένα αυτοδιοικητικό σκηνικό που κυριαρχήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη λογική της “ενός ανδρός αρχής” -είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει καν η ουσιαστική συζήτηση, για θέσεις, πρόγραμμα, προτεραιότητες μεταξύ των σχημάτων.  Η παράμετρος αυτή έχει οδηγήσει σε έναν κατακερματισμό δυνάμεων, πολύ πέραν προγραμματικών διαφορών, και σε πανσπερμία υποψηφιοτήτων με ασαφές στίγμα, και ακόμα πιο ασαφή εικόνα για τα σημεία διαφοροποίησής τους.  

Η τυχόν συμβολή σε έναν περαιτέρω κατακερματισμό -πέραν του ότι θα αποτελούσε αντίφαση, αφού εξ αρχής το διακηρυγμένο ζητούμενο ήταν η ενότητα και η διεύρυνση με όρους προγραμμάτων και με καθαρά αυτοδιοικητική αντίληψη- θα αύξανε έναν υπαρκτό ήδη κίνδυνο, να βρεθεί ο δήμος σε κρίση και αδυναμία χάραξης σαφούς και σχεδιασμένης πολιτικής.

Θεωρούμε ότι πρέπει οι συνδημότες μας να δημιουργήσουν και με την εκλογική τους επιλογή, τον αναγκαίο όρο για έναν ισχυρό δημοκρατικό δήμο που δρα με προγραμματικές, κοινωνικές και οικολογικές αναφορές, ενισχύοντας το συνδυασμό της νυν μείζονος μειοψηφίας που εκφράζει την παραπάνω κατεύθυνση.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...