• Χωρίς κατηγορία

Σύσκεψη για τον Ταΰγετο με μέλη κλιμακίου του ΙΓΜΕ στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Sharing is caring!

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Συντήρησης Υποδομών και Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Γιάννη Μπάκα (καθώς ο δήμαρχος απουσιάζει για λόγους υγείας), του γενικού γραμματέα Βασίλη Χαντζή, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή και διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Αλαγονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρεδόθησαν χάρτες και άλλο απεικονιστικό υλικό της περιοχής του Ταϋγέτου σε κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Επιπλέον, έγινε από πλευράς Δήμου επισήμανση των σημείων όπου έχουν παρουσιασθεί προβλήματα, λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων, στη δημοτική και αγροτική οδοποιία, καθώς και σε οικίες και άλλα κτίσματα.

Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ αποτελείται από τους γεωλόγους Παναγιώτη Πάσχο και Διονύση Παπανίκο, από την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου (έδρα: Πρέβεζα), που ασχολούνται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ήλθε στην Καλαμάτα κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στις 17 Ιανουαρίου  προς το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ενεργοποίησε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας Γενικής Γραμματείας και του ΙΓΜΕ.
Σκοπός του κλιμακίου είναι η επιτόπια εξέταση των κατολισθητικών φαινομένων, προκειμένου τα μέλη του να συντάξουν έκθεση στην οποίαν θα περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα, θα αναφέρουν σε ποιες οικίες παρατηρούνται εδαφικές αστοχίες, καθώς και τις παρεμβάσεις στη δημοτική και αγροτική οδοποιία κ.λπ., που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων.
Οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ επισκέφθηκαν την Τοπική Κοινότητα Λαδά προχθές και συνεχίζουν τις επισκοπήσεις τους.
Επισημαίνεται ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο και λαμβανομένων υπόψη των καιρικών συνθηκών, προτεραιότητα του Δήμου Καλαμάτας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε κάθε Τοπική Κοινότητα, μέσω παρεμβάσεων προσωρινού χαρακτήρα (π.χ. επιχώματα σε σημεία καθιζήσεων), ώστε να μην υπάρξει αποκλεισμός κανενός χωριού στην περιοχή Αλαγονίας. Για το λόγο αυτό υφίσταται δημοτική εργολαβία ύψους 60.000 ευρώ.
Για τις συνέπειες της τελευταίας κακοκαιρίας και, ιδιαίτερα, για τις ευθύνες που προκύπτουν στο θέμα συντήρησης του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης και ύστερα από την πρώτη πληροφόρηση που θα υπάρξει από τους γεωλόγους, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...