Μπεχράκης: Το κομματικός σημαίνει «στενός» δεν ισχύει … πάντα

Sharing is caring!

«Στενός γιατί είναι κομματικός»

Σταμάτης Μπεχράκης:

Μια φράση που θέλει ανάλυση ως προς το περιεχόμενο της . Τοποθετεί όλα τα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι, ότι είναι το ίδιο και εκείνα που πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση περιέχει το απελευθερωτικό μήνυμα της αυτοοργάνωσης και δικτύωσης  των πολιτών και τα κόμματα –καρτέλ που θέλουν να διαχειριστούν μεταξύ τους καθετοποιημένα τη πολιτική ζωή και την κεντρική και την τοπική και για το λόγο αυτό επιβάλλουν την κομματικοποίηση παντού .

“Στενοί” , όσον αφορά το κόμμα μας , θεωρούνται τα μέλη του γιατί πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας απλός  κοινωνικός φορέας . «Η  στενότητα τους»  βρίσκεται στην πολιτική θέση και στην επιμονή με την οποία την προβάλλουν, ότι η αυτοδιοίκηση είναι τοπική διακυβέρνηση,  άρα οργανικό μέρος του συνολικού πολιτικού συστήματος της χώρας με καθορισμένες συνταγματικές αρμοδιότητες και πρέπει να κινείται ως θεσμός μέσα από την εξέλιξή του στη κατεύθυνση της προόδου και των κοινωνικών μετασχηματισμών.

 Υπάρχουν κομματικοί που αγωνίστηκαν για την οργανωτική αυτοτέλεια της δημοτικής παράταξης που ανήκαν, από ανοίκειες κομματικές εξαρτήσεις, μαζί με την προσπάθεια για την συλλογική λειτουργία της . Υπάρχουν και «μη κομματικοί» που συμβάλουν σε κομματικές εξαρτήσεις για διάφορους λόγους , με ιδιοτελή «δούναι και λαβείν»,  περισσότερο από τα οργανωμένα μέλη των κομμάτων που ανήκουν στις αυτοδιοικητικές κινήσεις ,πρώτα και κύρια αξιοποιώντας τις «πλατειές» παραλυτικές απόψεις τους ότι   οι δημοτικές παρατάξεις είναι τυχαίες συναντήσεις δημοτικών συμβούλων, που έτυχε να εκλεγούν υπό τον ίδιο Δήμαρχο ή υποψήφιο Δήμαρχο. Η Αυτοδιοίκηση χωρίς πολιτικό στίγμα και σε στυλ “super market” είναι ένα «αδειανό πουκάμισο» που θα θέλει φυσικά και το αντίστοιχο προσωπικό που θα την «εκμεταλλεύεται» . Εμείς σε αυτό το κάδρο πρέπει να μπούμε; Η γενική άποψη που θεωρεί ότι τα κόμματα πρέπει να μένουν μακριά από την αυτοδιοίκηση δεν υποκύπτει στο νεύμα συντηρητικοποίησης της κοινωνίας; Δεν ενισχύει την επιχειρούμενη δεξιά «στροφή» από τους συντηρητικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης;

Υπάρχει μια πλαστή γραμμή –δήθεν-  ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση ,η διεύρυνση της εκλογικής επιρροής των αυτοδιοικητικών σχημάτων που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με την …. πλαστή κατευθυντήρια γραμμή του …. είναι ο αποκλεισμός των στελεχών του  γιατί άκουσον-άκουσον, είναι στενοί! Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι τα στελέχη του είναι «στενά». Υπάρχουν και οι στενόμυαλοι , όπως σε όλες τις καταστάσεις αλλά δεν έχουν οδηγήσει ακόμα στον πλαστό  κανόνα … «στενότητας». Αλλά ούτε και καμία δημοκρατική αυτοδιοικητική συλλογικότητα μπορεί να το υιοθετήσει ως δόγμα , γιατί στη συνέχεια θα προκύπτει , ως φυσικό επακόλουθο,  ότι θα εμποδίζουν την «πλατύτητα» και …”οι στενές” κομματικές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού.

Και ο επικεφαλής να θέλει να τα εκφράσει αυτά τα χαρακτηριστικά !!

Κοινός παρανομαστής όλων των απόψεων για την πολυπόθητη διεύρυνση είναι ότι διεύρυνση στα πλαίσια της παράταξης που έχουμε συγκροτήσει σε κάθε περίπτωση σημαίνει, να προστεθούν και άτομα εκτός χώρου της αυτοδιοικητικής κίνησης μας , άτομα που θα πολλαπλασιάζουν ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ μας από συλλογικότητες, φορείς, κινήματα κλπ. Και ο επικεφαλής να θέλει να εκφράσει αυτά τα χαρακτηριστικά !!. Από αυτά που βλέπω όμως εμείς δεν πάμε για διεύρυνση, αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ πρόκειται για την μετάλλαξη μας σε άλλο δεξιότερο σχήμα άρα «στενότερο»!. Διαφορετικά δεν μπορώ να ερμηνεύσω το λόγο που δεν βγαίνουμε δημόσια να ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά του χώρου μας και να περιφρουρήσουμε την φυσιογνωμία των αυτοδιοικητικών κινήσεων μας . Χρειάζεται να γίνουμε διακριτοί και μη ενσωματώσιμοι σε κεντροδεξιές ατζέντες ή όχι; Να εκπέμψουμε δεξιότερα από ότι σήμερα για ευρύτητα, αδιαφορώντας ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε;

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...