Συνέντευξη με τον Κώστα Κάβουρα, υποψήφιο δήμαρχο στο Ίλιον

Sharing is caring!

Στόχος μας οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Μια νέα αυτοδιοικητική παράταξη το 2014, με εσάς υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου, για λίγους ψήφους δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο. Πέντε χρόνια μετά πώς βλέπετε τα πράγματα;


Πράγματι στις προηγούμενες εκλογές, δεδομένου και του μικρού χρονικού διαστήματος που είχαμε στη διάθεση μας ως νέα παράταξη, μπορέσαμε και καταγράψαμε ένα πολύ καλό ποσοστό και για ελάχιστους ψήφους μείναμε τρίτη δύναμη. Βεβαίως, ως άτομα ο καθένας ξεχωριστά είμαστε ενεργοί πολίτες και είχαμε αναπτύξει δράση για τα προβλήματα της πόλης μας. Τότε είχαμε υποσχεθεί, και το τηρήσαμε, ότι δεν θα είμαστε ευκαιριακό πυροτέχνημα, αλλά θα ασχοληθούμε σοβαρά και δημιουργικά για την πόλη μας και για τη λύση των προβλημάτων των κατοίκων της. Όλα αυτά τα χρόνια τιμήσαμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μας στήριξαν με συνεχή και συνεπή παρουσία. Σήμερα εκτιμώ ότι οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί. Δεν αρκεστήκαμε σε στείρα αντιπολίτευση, αλλά απεναντίας παλέψαμε για την υλοποίηση του προγράμματός μας και παρότι στην αντιπολίτευση, καταφέραμε αρκετά πράγματα να τα κάνουμε πράξη.

Πρωτοβουλίες και νίκες

Ήσασταν, λοιπόν, μια ενεργή παράταξη. Πείτε μου ζητήματα που παλέψατε και πετύχατε.


Το πιο σημαντικό, που άπτεται της προστασίας των πολιτών, ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η πόλη μας. Το πρόβλημα αυτό το είχαμε αναδείξει προεκλογικά και το θέσαμε έντονα στο δημοτικό συμβούλιο, σε συνεργασία με επιτροπές πολιτών, στις οποίες συμμετείχαμε διεκδικώντας την υλοποίησή τους. Επίσης, προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την απαξίωση και καταστροφή του μεγαλύτερου πάρκου του Λεκανοπεδίου, του Πάρκου Τρίτση. Σε συνεργασία με περιβαλλοντικές και άλλες κινήσεις του δήμου μας, αλλά και όμορων δήμων, πήραμε πρωτοβουλία με στόχο να πιέσουμε για να δοθεί μια θεσμική λύση, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το τέλμα που είχε οδηγηθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Η λύση ήρθε το 2016 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Δημιουργήθηκε ένας νέος φορέας, απαλλαγμένος από προηγούμενα βάρη και με εξασφάλιση χρηματοδότησης. Μετά από αυτή την εξέλιξη και παρά την εχθρική στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, το Πάρκο Τρίτση έχει αρχίσει να αλλάζει εικόνα. Έχει υλοποιηθεί μια σειρά αναγκαίων έργων. Ήδη το πάρκο έχει αυξημένη επισκεψιμότητα και όχι μόνο από τους όμορους δήμους, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου. Έχει πάρει πλέον το δρόμο του για να μπορέσει να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και να παίξει το ρόλο του ως ένας υπερτοπικός πόλος αναψυχής και πράσινου για όλη την Αθήνα.

Έχετε ασχοληθεί και μ΄ ένα δεύτερο πάρκο, στο χώρο της Ραδιοφωνίας. Πείτε μου δυο λόγια και γι΄ αυτό.


Ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί ο χώρος της Ραδιοφωνίας. Πρόκειται για 33 στρέμματα στα οποία ήταν εγκατεστημένη η ΕΡΤ. Εκεί ευρίσκετο ο χειροποίητος πομπός του ΕΙΡ, με ιστορική αξία, αλλά και σημαντική βιομηχανική κληρονομιά και τοπόσημο της περιοχής. Εμείς αναδείξαμε το πάγιο αίτημα για αξιοποίηση του χώρου και προτείναμε τη δημιουργία ενός πάρκου-μουσείου ραδιοφωνίας. Μάλιστα για να κάνουμε πιο γνωστό το αίτημα, διοργανώσαμε και ένα φεστιβάλ στο διπλανό χώρο, ώστε να αποτελέσει μια αφορμή να έρθει κόσμος και να τον γνωρίσει. Φτιάξαμε και κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας για να καταλάβουν οι πολίτες τη μεγάλη σημασία που έχει ο χώρος για την πόλη μας. Την πρότασή μας έχει αποδεχθεί η ΕΡΤ και ήδη δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της ωρίμανσης της μελέτης και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπει ανάδοχος για τη συντήρηση των κτιρίων, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να στεγάσουν το χώρο του μουσείου, αλλά και ανάπλαση του χώρου, ώστε να δοθεί για αναψυχή στους κατοίκους. Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεστήκαμε σε αιτηματολογία, αλλά επιδιώξαμε να προωθήσουμε λύσεις.

Η κοινωνική πολιτική είναι δικαίωμα

Το Ίλιον είναι μια πόλη που χτίστηκε την περίοδο της εσωτερικής μετανάστευσης 1950-1970 από φτωχούς ανθρώπους που ήρθαν στην Αθήνα για καλύτερες μέρες. Χτίστηκε χωρίς σχεδιασμό, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πώς βλέπετε σήμερα το μέλλον του;


Έτσι είναι. Πάντως το Ίλιον έχει μια παράδοση από την περίοδο των Βαυαρών στη χώρα μας. Στον οικισμό αυτό ζούσαν οι εργάτες του Επταλόφου, του σημερινού Πάρκου Τρίτση, του κτήματος των Βασιλιάδων με άλλα λόγια. Είναι μια γειτονιά της Δυτικής Αθήνας, μια γειτονιά εργατική, λαϊκή. Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες γειτονιές σε περιόδους κρίσης αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, πέραν των γνωστών της έλλειψης πρασίνου, δημόσιων χώρων, κ.λπ. Αντιμετωπίζουν προβλήματα βασικών αναγκών, τα οποία έφερε η κρίση. Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από την κρίση των τελευταίων χρόνων, που άγγιξε τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων. Οφείλουμε να αναδείξουμε την ποιότητα των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνική πολιτική του δήμου, έτσι ώστε να αποτελεί ασπίδα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η κοινωνική δομή σημαίνει οργανωμένη παρέμβαση της ίδιας της κοινωνίας και λήψη μέτρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των μελών της. Κοινωνική πολιτική σημαίνει δικαίωμα και όχι φιλανθρωπία.

Σε τι επίπεδο είναι σήμερα η κοινωνική πολιτική του δήμου σας. Τι πρέπει να γίνει;


Ο δήμος μας διαθέτει αρκετές κοινωνικές δομές, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Πολλές από αυτές υπάρχουν ως σφραγίδα. Οι πολίτες δεν τις γνωρίζουν ή δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Η κοινωνική πολιτική είναι ιδιαίτερα κρίσιμος κρίκος των αρμοδιοτήτων ενός δήμου και οι δομές αυτές πρέπει να είναι σωστά οργανωμένες, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια, χωρίς επισφάλεια. Αυτό στην πόλη μας σήμερα δεν υπάρχει.

Είστε εν δυνάμει δήμαρχος. Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε στον τομέα αυτό;


Πρώτα απ΄ όλα θα ενισχύσουμε οικονομικά αυτές τις δομές. Ο δήμος μας έχει δυνατότητες, αρκεί με σωστό τρόπο να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Υπήρξε έλλειψη γραφικής ύλης στα νηπιαγωγεία της πόλης. Εμείς προτείνουμε να το καλύψει ο δήμος, ο οποίος και αρνήθηκε να το κάνει. Το κόστος ήταν περίπου 50.000. Ταυτόχρονα, ο δήμος οργανώνει κάθε χρόνο το φεστιβάλ της λευκής νύχτας και για μια μέρα διαθέτει πάνω από 120.000. Αν δεν υπάρξει ορθολογισμός στις δαπάνες και ιεράρχηση αναγκών, αν χάνουμε την ουσία χάριν της επικοινωνίας, τότε θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Το δεύτερο που θα κάνουμε, είναι να οργανώσουμε αυτές τις δομές έτσι, ώστε να είναι δίπλα στο δημότη και να απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και να απλώσουν δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες ομάδες.

Έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Ποιες άλλες δραστηριότητες χρήζουν ενίσχυσης στο δήμο σας, που θα δώσετε προτεραιότητα;


Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους νέους και νέες του δήμου μας. Ένα από αυτά που αναδείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τα οποία χρειάζονται αναβάθμιση. Το δεύτερο είναι ο πολιτισμός και η ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων του δήμου, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Δυστυχώς τώρα γίνονται διακρίσεις στην ενίσχυσή τους βάσει του πώς διάκεινται έναντι του δημάρχου. Στόχος μας θα είναι η ενίσχυση πολιτιστικών πρωτοβουλιών χωρίς διακρίσεις και επιδιώκοντας την ποιότητα. Άλλος τομέας, εξίσου σημαντικός, είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Εκτός από τις δημοτικές δομές, μελετάμε και ένα σύστημα voucher, ώστε σε συνεργασία με συλλόγους που έχουν ακαδημίες στην πόλη μας να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που θέλουν να αθληθούν. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η πόλη να γίνει προσβάσιμη και φιλική στους ΑμεΑ συμπολίτες μας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις είναι απελπιστική. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά αυτά τα ζητήματα και τα έχουμε θέσει αρκετά υψηλά στις προτεραιότητες της παράταξής μας.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...