Στατική μελέτη για το διασωθέν από την κατεδάφιση ,με παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας το 2011 , Κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας

Sharing is caring!

 Δωρεά η στατική μελέτη από την εταιρεία Παπαδημητρίου

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ» στην κατεδάφιση του υπέρ- αιωνόβιου κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρίας

28 Φεβρουαρίου 2011


By Messinia Live Posted on 06/10/2018

Τη μελέτη της στατικής επάρκειας του κτηρίου της παλιάς Ηλεκτρικής Εταίρειας Καλαμάτας, στην οδό Δημοσθένους, δίπλα από το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕΚ, προτίθεται να δωρήσει η εταιρεία ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΚ ΑΒΕΤ στον Δήμο Καλαμάτας άνευ ανταλλάγματος.

Με απόφαση του δημάρχου εγκρίθηκε η εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη στατικής επάρκειας και μελέτη νέων επεμβάσεων και επισκευών στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει από Πολιτικό Μηχανικό έμπειρο σε στατικές μελέτες
παρόμοιων έργων
και θα συνταχθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (ΝΕΑΚ) και σύμφωνα με τη συνταχθείσα αρχική μελέτη του κτιρίου.

Στατική μελέτη του διασωθέντος κτηρίου από την κατεδάφιση

Η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.
Η παραλαβή της μελέτης μετά το σχετικό έλεγχο θα γίνει από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και τελική έγκρισή της από τη Δ/νση Πολεοδομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το κτήριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας έχει ενταχθεί μαζί με το κτήριο του ΔΗΠΕΘΕΚ προς χρηματατοδότηση ύψους 400.000, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η δανειοδότηση αυτή αφορά αφενός στην επισκευή και ανάδειξη του κελύφους του διωρόφου κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας, καθώς και την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της αίθουσας θεατών του Δημοτικού Θεάτρου, ώστε να αναβαθμισθεί ο χώρος του ΔΗΠΕΘΕΚ και γενικότερα η περιοχή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας που στέκει σήμερα αγέρωχο, λαβωμένο βεβαίως από τη φθορά του χρόνου και τον σεισμό του 1986, συνδέεται άμεσα με την ιστορία ηλεκτροφωτισμού της Καλαμάτας.
Ειδικότερα, το κτήριο κατασκευάστηκε το 1901 σε οικόπεδο 660 τ.μ., ιδιοκτησίας Δημητρίου Σακέττα, στη θέση Ποταμιά, δίπλα στο σημερινό ΔΗΠΕΘΕΚ στη Δημοσθένους.


Το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας στις αρχές του 20ου αιώνα

Σύμφωνα με τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, στο κτήριο στεγάστηκε το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία συστήματος Thomson-Houston». Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν (1899) η υπογραφή του συμφωνητικού ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Μαυρομιχάλη και τον μηχανικό Γεώργιο Κονιτόπουλο, για την εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την Καλαμάτα, το δυτικό της προάστιο Καλύβια, καθώς και την Παραλία. Σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετευόταν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες και στα πεζοδρόμια της πόλης, και ο φωτισμός θα γινόταν με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρες που θα έκαιγαν 2.800 ώρες το έτος.
Μέχρι το 1880 ο φωτισμός της πόλης γινόταν με φανούς ελαίου, και από το 1886 με φανούς πετρελαίου και μάλιστα άναβαν καθημερινά από ειδικό προσωπικό που ήταν επιφορτισμένο με αυτό το έργο.

Μαίρη Περδικέα

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...