«Επι – στροφή στη Βρύση»

Sharing is caring!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/3/2018 Ανασκόπηση του διεθνούς Συνεδρίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο, διεθνές Συνέδριο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS,  «Επιστροφή στη Βρύση», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων28 & 29 Μαρτίου στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. Η επιτυχία του Συνεδρίου δε συνίσταται μόνο στην αθρόα συμμετοχή πάνω από 150 συνέδρων, αλλά κυρίως, στις σημαντικές απόψεις, τις καλές πρακτικές και τις προτάσεις που ακούσθηκαν, όπως επίσης και στις ανακοινώσεις που έγιναν για την εγκατάσταση δημόσιων βρυσών στην Αθήνα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Επιστροφή στη Βρύση», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, κ. Ιάκωβου Γκανούλη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δίκαιης τιμολόγησης του νερού, η οποία σε συνδυασμό με την καλή διακυβέρνηση σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου και τα γνωστικά εργαλεία που υπάρχουν, μπορούν να διασφαλίσουν την ορθολογική διαχείριση του πόρου. Ο ειδικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης,  αφού επεσήμανε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, λήψης μέτρων για τη μείωση των διαρροών, εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών και υλοποίησης έργων υδρονομίας και επαναχρησιμοποίησης, διατύπωσε την πρόταση για επέκταση της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση» σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων κ. Λενιώ Μυριβήλη, η οποία ενέταξε την εκστρατεία «Επι-στροφή στη Βρύση» ανάμεσα στις τρεις βασικές δράσεις οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στον σχεδιασμό του Δήμου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης. Μάλιστα, η κ Μυριβήλη ανακοίνωσε την εγκατάσταση 3 βρυσών στο κέντρο της Αθήνα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε στην τοποθέτηση της και η Γενική Διευθύντρια συντονισμού της ΕΥΔΑΠ, κ. Έφη Νεστορίδη, τονίζοντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη σημασία της προάσπισής του. Ο κ. Πέτρος Σαμαράς, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών-καταναλωτών στην εξοικονόμηση νερού, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο νερό πίνουμε, αλλά και από άλλες χρήσεις που συνδέονται με τις επιλογές μας στην τροφή, την ένδυση κ.λ. Ο κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου,  ανέπτυξε τη χρηματοδοτική λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και τη διαδικασία μέσω της οποίας επελέγη προς χρηματοδότηση η καινοτόμος δράση  «Επι-στροφή στη Βρύση». Ο αντιπρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας τη σημαντική συγκυρία εκκίνησης της εκστρατείας, που συμπίπτει με την αναθεώρηση της Οδηγίας για το Δημόσιο νερό και τον δημόσιο διάλογο για την ποιότητά του. Τόνισε, επίσης, ότι η ποιότητα του νερού διασφαλίζεται μέσω του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ύδρευσης και αναφέρθηκε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί και συνδέεται με τα στοιχεία των ΔΕΥΑ της χώρας, δίνοντας στους πολίτες κάθε περιοχής τη δυνατότητα να ελέγχουν την ποιότητα του νερού που πίνουν. Τέλος, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κ. Πατρίτσια Γούργουρα, αναφερόμενη στην εκστρατεία «Επι-στροφή στη Βρύση» τόνισε τη βασική της στόχευση που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το νερό βρύσης.
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, τον λόγο έλαβε η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κ. Χριστίνα Κονταξή, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιθυμεί να αναπτύξει και εφαρμόσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο νερό βρύσης, ξεκινώντας πιλοτικά από την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS από το 2000, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νερό και σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, προτάσσει τις διαδικασίες διαβούλευσης με το κοινό, οι οποίες είναι υποχρεωτικές βάσει της Οδηγίας. Για την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού, τη διεκδίκηση του δικαιώματος ύδρευσης επιδιώκεται η προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης μαζί με φορείς και επιχειρήσεις με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής επικοινωνιακής εκστρατείας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η άσκηση πίεσης για τοποθέτηση βρυσών στις πόλεις και παροχή νερού βρύσης σε όλους τους χώρους εστίασης. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν την ανάγκη να πιουν νερό – δωρεάν!

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...