• Χωρίς κατηγορία

Οι εκτελεσμένοι πατριώτες στην Καλαμάτα στις 13 Σεπτεμβρίου 1943!

Sharing is caring!

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής υπήρξε ένα θλιβερό γεγονός, από τα εκατοντάδες – δείγμα- της γερμανικής θηριωδίας, το οποίο δεν είναι γνωστό στους πολίτες. Ειδικότερα, στο χώρο των παλιών Σφαγείων, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, εκτελέστηκαν  από τους Γερμανούς Έλληνες πατριώτες, όμηροι των Ιταλών, καταδικασμένοι για κατοχή και απόκρυψη όπλων, που κρατούνταν στις  φυλακές  Αλεξανδράκη.
Οι εκτελεσθέντες ήταν: 1) ΑΛΟΥΠΗΣ  Γεώργιος  του Ιωάννη, αγρότης, 43 ετών, από την Καλαμάτα,  2) ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Γεώργιος  του  Κωνσταντίνου,  26 ετών, ανάπηρος  πολέμου, από τη Μάλφη Τριφυλίας, 3) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΟΣ  Μιχάλης, εργαζόμενος, 33 ετών, από την Καλαμάτα, 4) ΚΑΚΑΒΑΣ Δημοσθένης  του  Κωνσταντίνου,  ξενοδόχος, 64 ετών, από την Πιπερίτσα, κάτοικος Μελιγαλά, 5) ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ  Γεώργιος,  ψαράς, 20 ετών, από τα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, 6) ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ  Γεώργιος, εργάτης,  18 ετών,  από τα Βουνάρια, κάτοικος  Καλαμάτας,  7)  ΛΟΓΓΑΡΑΚΗΣ  Θεοχάρης  του Νικόλαου,  40 ετών, καφεπώλης, από τη Λογγά, κάτοικος Καλαμάτας, 8) ΜΟΥΡΙΚΗΣ  Νικόλαος  του Ιωάννη, 34 ετών, υπάλληλος του υπουργείου Πρόνοιας, από την Ελευσίνα, κάτοικος  Καλαμάτας, 9) ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  Γεώργιος του Λεωνίδα, 67 ετών, κουρέας, από τα Αλώνια, κάτοικος Καλαμάτας,  10) ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ  Μιχάλης του Δημητρίου, 19 ετών, μαθητής, από την Καλαμάτα.  
Οι Γερμανοί  ήρθαν  στην  Καλαμάτα στις 9  Σεπτεμβρίου. 
Οι συγγενείς το έμαθαν όταν πήγαν στο επισκεπτήριο. Πρόκειται  για μια άγνωστη  ιστορία μέχρι  πρότινος στους Καλαματιανούς, που έδινε το «σήμα»  για τα όσα θα επακολουθούσαν.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...