Καημένε “Καραμπογιά” Μη λυπάσαι για σένα. Αυτούς να λυπάσαι… – Kalamata Journal
Καημένε “Καραμπογιά” Μη λυπάσαι για σένα. Αυτούς να λυπάσαι…
31 Αυγ2017
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
“Καραμπογιάς”. Πριν από έναν αιώνα του έκαναν την τιμή να τον “φροντίσουν” μαζί με το λιμάνι της Καλαμάτας. Ένιωσε να του κόβουν τα φτερά και να τον περιορίζουν ανάμεσα σε πέτρινες μάντρες, λιθοδομές τις είπαν, σε λίγα μέτρα, εκεί που τερμάτιζε μεγαλοπρεπής. Τού ‘ταξαν μάλιστα έναν αιώνα πριν, στο νόμο “περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών”, ότι θα τον αποτυπώσουν στα επίσημα κιτάπια τους. Αυτός, ευεργετικός, βοηθούσε τις καλλιέργειες και τους μυλωνάδες με την πανέμορφη, είναι η αλήθεια, εμπολή που του χάρισαν. Τον είχαν περιορίσει όμως τόσο, που όταν ο καιρός αγρίευε, τά ‘χανε ο καϋμένος και πλημμύριζε. Κι εκεί πού ‘δινε χαρά, έβλεπε να κυριαρχεί η λύπη… “Βουρκωμένος” άκουγε να τον κακολογούν λέγοντάς του ότι “έσπασε”, λές κι έφταιγε αυτός που τον περιόρισαν, “τον έστησαν στα τρία μέτρα”…Αργότερα έκρυβε με χαρά στον κόρφο του τους περήφανους πατριώτες που μάχονταν τον κατακτητή… Και αργότερα τις παιδικές φωνές… φτου ξελευθερία… Πολύ αργότερα τού ‘ταξαν με ξεχωριστό άρθρο στο καινούργιο Σύνταγμα πως αυτός και τα νερά του θα έχουν κρατική προστασία. Σύντομα έμαθε πως είναι ευρωπαίος και πως θα ‘βρισκε μεγαλύτερη υποστήριξη σ΄αυτούς. Και νά χαρές και πανηγύρια, και να καινούργιοι νόμοι και νομολογίες που τον υποστήριζαν, και να δήμαρχοι και υπουργοί που τον “αγάπησαν”, και να καινούργες, ολοκαίνουργιες υπηρεσίες με ευρωπαϊκές σφραγίδες που καμάρωναν για την ύπαρξή του. ΄Ηταν κι΄αυτός φυσικό περιβάλλον κι έπρεπε να πρστατευτεί. Όσο πέρναγε, όμως, ο καιρός, έβλεπε να χτίζονται δίπλα του ανώγια και κατώγια, μα αυτός έψαχνε ακόμη να βρει θέση στους σχεδιασμούς τους. Σε ό,τι σχεδίαζαν κι εφάρμοζαν, τον άφηναν στην “απόξω”. ΄Ηταν δυνατόν νά ‘χει καλύτερη τύχη, όταν μάλιστα τον λένε και Καραμπογιά; Λες κι έφταιγε αυτός για το χρώμα των υδάτων του και όχι εκείνοι που ξέπλαιναν στα νερά του τις εξορύξεις τους, στο …όνομα της ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια έμαθε πως θα αναλάβει κι ένα ακόμη τεράστιο βάρος, μαζί με τα γειτονάκια του, για έναν ολοκαίνιουργιο δρόμο, διευρωπαϊκό, για “το καλό της πόλης”. Είδε, όμως, να γεμίζουν τα σπλάχνα του με μπετόν και μπάζα, να χάνει και τη φυσική ομορφιά του, το “ανάγλυφό” του, όπως το λέν οι σπουδαγμένοι… Πώς ν’ αντέξει τέτοιο βάρος; ΄Ομως μεγαλύτερο είναι το βάρος της κατηγόριας: “Ο Καραμπογιάς έπνιξε την πόλη”. Τον ξεγέλασαν και πάλι και τού ‘φτιαξαν ολοκαίνουργιο νόμο. Και κάτω από το χρωματιστό εθνόσημο τον περιέλαβαν στους ορισμούς τους και τού ‘παν τι θα κάνουν για την περιβαλλοντική προστασία του. Τού ‘ταξαν, ότι δύο υπουργοί θ’ αποφασίζουν για το καλό του… Κι αυτός και πάλι τους πίστεψε…
22 Αυγούστου 2017: Τα ψέματα τέλειωσαν. Θα “διευθετήσουν” την κοίτη του και θα “αναπαλαιώσουν” τις αιωνόβιες λιθοδομές του, “με σκοπό να αντέχει το ρέμα σε ΜΕΣΑΙΟΥ μεγέθους, τουλάχιστον, καιρικά φαινόμενα”. ΧΩΡΙΣ να τον οριοθετήσουν και ΧΩΡΙΣ περιβαλλοντικές άδειες. ΄Αλλο και τούτο… Και νά τα τρυπάνια κι οι μπουλντόζες… Και το Σύνταγμα; Και οι νόμοι; Και οι νομολογίες και … οι υπουργικές αποφάσεις, οι φετεινές, όχι οι παλιές, πού ‘βγαιναν στ’ όνομα των ρεμάτων; Καημένε “Καραμπογιά” Μη λυπάσαι για σένα. Αυτούς να λυπάσαι…
Η διευρυμένη κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς”
Όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Καλαμάτας το ρέμα “Καραμπογιάς” υπερχειλίζει βόρεια του Ο.Τ. 1091, στην περιοχή της Αγίας ΄Αννας του ομώνυμου Δήμου, δηλαδή “σ π ά ε ι”, όπως χαρακτηρίζουν το φαινόμενο οι παραρεμάτιοι κάτοικοι, και τότε, παράλληλα με την κοίτη του ρέματος, λειτουργεί μία πολύ μεγαλύτερη, διευρυμένη κοίτη. Η διευρυμένη αυτή κοίτη σχηματίζεται στους πορτοκαλαιώνες των οικοδομικών τεραγώνων 1091, 1090, 1089, 1085, 1084, 1083 & 1082, στην περιοχή της Αγίας ΄Αννας του Δήμου Καλαμάτας και τα νερά εναποθέτουν στο έδαφός τους λάσπη, φερτά υλικά και κροκάλες, προκαλούν πάντα μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, στα παρακείμενα ακίνητα, αλλά και στους δύο δρόμους που είναι κάθετοι στην κοίτη του ρέματος “Καραμπογιάς”. Ο πρώτος δρόμος είναι ο ιδιωτικός τσιμεντένιος πεζόδρομος, που υφίσταται μεταξύ του ΟΤ 1090 και του ΟΤ 1089, στο ύψος της σιδερένιας γέφυρας του ρέματος “Καραμπογιάς” και εξυπηρετεί τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Ο δεύτερος, είναι εκείνος ο οποίος υφίσταται στα οικοδομικά τετράγωνα ΟΤ 1084 και ΟΤ 1085, μεταξύ της οδού Αρτέμιδος και της τσιμεντένιας γέφυρας του ρέματος “Καραμπογιάς”, σχεδόν πάνω από το χώρο της δουλείας που υπάρχει για τη διέλευση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Καλαμάτας. Το πλάτος της διευρυμένης κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”, που σχηματίζεται από την υπερχείλισή του, αντιστο
Το πλάτος της διευρυμένης κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”, που σχηματίζεται από την υπερχείλισή του, αντιστοιχεί στο μήκος περίπου του τσιμεντένιου πεζόδρομου, δηλαδή έχει εύρος 30 περίπου μέτρων.
Ο Δήμος Καλαμάτας το έτος 1993 συνέταξε την υπ΄αριθμόν 1 πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης των αραιοδομημένων της περιοχής Αγίας Άννας και την επικύρωσε ΧΩΡΙΣ όμως να έχει οριοθετηθεί το ρέμα “Καραμπογιάς” που φέρει ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00644 (βλ. την υπ΄αριθμ 730/204/05.02.1996 απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας, με την οποία κυρώθηκε διορθωμένη η 1/1993 πράξη εφαρμογής, η οποία μετεγράφη στον τόμο 290 με αριθμό 325 του Υποθηκοφυλακείου του Δήμου Καλαμάτας, που συνοδεύεται από το από μηνός Ιουνίου 1995 διάγραμμα πράξης εφαρμογής υπό κλίμακα 1:1000).
Ακολούθησε, το έτος 2006, η αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του ρέματος “Καραμογιάς”, με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00661, για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, ΧΩΡΙΣ και πάλι να έχει οριοθετηθεί το ως άνω ρέμα (βλ. το με ΑΠ 1006/28.04.2017 κτηματολογικό φύλλο τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς” με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00 661 και το με ΑΠ 1031/02.05.2017 απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς” με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00 661).
Η τμηματική οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς”
Μετά από αίτηση ιδιοκτήτη ακινήτου, το έτος 2008, οριοθετήθηκε η απόληξη του ρέματος “Καραμπογιάς” στον ποταμό Νέδοντα, ΧΩΡΙΣ όμως η Τεχνική ΄Εκθεση που υποβλήθηκε στη Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου να περιλαμβάνει μελέτη για τις τυχόν επιπτώσεις στα υδρολογικά, υδραυλικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκύψουν στο ΜΗ οριοθετημένο στο σύνολό του ρέμα, εξαιτίας τόσο της πολεοδόμησης των οικοπέδων που προέκυψαν από την πράξη εφαρογής 1/1993 όσο και από την ως άνω αναγκαστική απαλλοτρίωση. Τη διαδικασία αυτή όριζε το έτος 2008, το άρθρο 5 του ν. 3010/2002 για την περίπτωση τμηματικής οριοθέτησης των ρεμάτων. Δηλαδή η οριοθέτηση ήταν παράνομη! (βλ. την απόφαση 119/19.02.2008 (Δ΄62), του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου).
Στην 6η σελίδα της Τεχνικής ΄Εκθεσης αναγράφεται: “Η κύρια μυσγάγγεια της εξεταζόμενης λεκάνης απορροής ξεκινά από την Ι. Μονή Βελανιδιάς, δυόμιση περίπου χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Καλαμάτας. παρυφή (θέση πόρτες) της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου (προφήτης Ηλίας + 2404) και καταλήγει στη θάλασσα διασχίζοντας τον προ 23 οικισμό Καρδαμύλης στο Βόρειο τμήμα του” [!!!](βλ. την από μηνός Σεπτεμβρίου 2007 Τεχνική Έκθεση τεχνικού γραφείου της Καλαμάτας την οποία προσκομίζω και επικαλούμαι ως σχετικό 8 ).
Ακολούθησε στις 8 Νοεμβρίου 2012 η συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς”, με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00661, για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, ΧΩΡΙΣ και πάλι να έχει οριοθετηθεί το ως άνω ρέμα. (βλ. το με ΑΠ 1006/28.04.2017 κτηματολογικό φύλλο τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς” με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00 661).
Ο Δήμος Καλαμάτας, το Φεβρουάριο του έτους 2013, συνέταξε την Πράξη Εφαρμογής των πυκνοδομημένων της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής της Αγίας Άννας του Δήμου Καλαμάτας, ΧΩΡΙΣ και πάλι να έχει οριοθετηθεί το ρέμα “Καραμπογιάς” (βλ. την Α.Π. 1072/08.02.2013 ανακοίνωση – πρόσκληση του Δήμου Καλαμάτας στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 12.02.2013).
Αυτή η Πράξη Εφαρμογής ΔΕΝ απεστάλη για επικύρωση στη Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διότι στην υποβληθείσα στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας ένστασή μου είχε επισημανθεί η ΜΗ οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς”.
Στις 11 Νοεμβρίου 2013 πλημμύρισε η Καλαμάτα και μαζί της και η “διευρυμένη κοίτη” του ρέματος “Καραμπογιάς” {βλ. την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 12ης Νοεμβρίου 2013 με τίτλο “Κατακλυσμός του Νώε – Η Μεσσηνία στο έλεος της βροχής”}.
Την επομένη ημέρα ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης σημείωνε στο άρθρο του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: “Οι αλλεπάληλες καταστροφές ουδόλως πτοούν τους άμεσα ενδιαφερομένους, οι οποίοι δίνουν μάχη κάθε φορά, όταν έρχεται η ώρα της οριοθέτησης των ρεμάτων στα νέα σχέδια πόλης, για να τα περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται.” {βλ. το άρθρο του Ηλία Μπιτσάνη με τίτλο “Όταν η βροχή δεν είναι ευλογία”, στη 2η σελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 12ης Νοεμβρίου 2013}.
Λίγους μήνες αργότερα, ο νομοθέτης θεσμοθέτησε ένα νέο ουσιαστικό και διαδικαστικό πλαίσιο για την οριοθέτηση των ρεμάτων και καθιέρωσε τη διαδικασία για την εκ νέου οριοθέτηση των ρεμάτων, εφόσον έχει επέλθει σημαντική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων έγινε η αρχική οριοθέτησή τους, το ν. 4258/14.04.2014 (Α’ 94) (βλ. Το νόμο 4258/14.04.2014 (Α΄94) “Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα…” ).
Η πλημμύρα της 07.09.2016 ΑΚΥΡΩΣΕ την οριοθέτηση του τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς”
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 είχαμε έντονες βροχοπτώσεις και στην περιοχή της Καλαμάτας με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να πλημμυρίσει η πόλη (βλ. την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 8ης Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο Πνιγήκαμε και υπέρτιτλο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΜΕ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ).
Η σφοδρότητα της βροχόπτωσης προκάλεσε και πάλι την υπερχείλιση του ρέματος “Καραμπογιάς” και τα νερά, μαζί με τα φερτά υλικά, τις λάσπες και τις κροκάλες οδηγήθηκαν και πάλι δια μέσου της γνωστής διευρυμένης κοίτης του ρέματος με τεράστια σφοδρότητα, ορμή και ταχύτητα προς την πόλη. Αφού αρχικά κατέστρεψαν τους αιωνόβιους μανδρότοιχους της απόληξης του ρέματος προς τον ποταμό Νέδοντα, οι οποίοι εκτείνονταν από τη δύση προς την ανατολή, τα νερά βρήκαν διέξοδο στην βόρεια αρχή της οδού Μπουλούκου και στο πέρασμά τους από την οδό αυτή προξένησαν τεράστιες υλικές καταστροφές στις παρακείμενες κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και στα σταθμευμένα εκεί αυτοκίνητα.
Βεβαίως, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος βλάβης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της Καλαμάτας, για τον οποίο υπάρχει δουλεία στα Ο.Τ. 1084 & 1085.
Η πλημμύρα της 07.09.2016 ΑΚΥΡΩΣΕ την οριοθέτηση του τμήματος του ρέματος “Καραμπογιάς” που έγινε με την απόφαση 119/19.02.2008 (Δ΄62), του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου (βλ. τρείς έγχρωμες φωτογραφίες από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016).
Ωστόσο, ΟΥΤΕ ο ιδιώτης που επέτυχε την οριοθέτηση της απόληξης του ρέματος “Καραμπογιάς” ΟΥΤΕ ο Δήμος Καλαμάτας ζήτησαν από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου να κινηθεί η διαδικασία για την εκ νέου οριοθέτησή του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4258/14.04.2014 (Α’ 94), επειδή έχει επέλθει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων έγινε η αρχική τμηματική οριοθέτησή του το έτος 2008.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ μεταβολές ήταν: Η τροποποίηση του ΓΠΣ Καλαμάτας το έτος 2011, η εκρίζωση χιλιάδων ελαιοδένδρων και η αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου, από το έτος 2011 έως και το έτος 2016, για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας και των συνδετηρίων οδών της, η κατασκευή της περιμετρικής οδού επάνω από το ρέμα “Καραμπογιάς”, καθώς και η φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
Διατηρούν τη διευρυμένη κοίτη του ρέματος.
Ο Δήμος Καλαμάτας συνέταξε το Μάρτιο του έτους 2017 τη Μεμονωμένη Πράξη Εφαρμογής (ΜΠΕ) 2/2017 με επίκεντρο τα οικοδομικά τετράγωνα της ως άνω διευρυμένης κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς”, καθώς και τα ΔΥΟ συνεχόμενα τμήματα του ρέματος, ένα οριοθετημένο και ένα ΜΗ οριοθετημένο. (βλ. την με Α.Π. ΟΙΚ. 1332/2017/ 29.03.2017 ανακοίνωση-πρόσκληση του Δήμου Καλαμάτας που δημοσιεύθηκε στις 31.03.2017, στην 21η σελίδα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ).
Στο κείμενο της ως άνω ανακοίνωσης – πρόσκλησης του Δήμου Καλαμάτας ΔΕΝ διευκρινίζεται, ότι από τα οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία εκτείνεται η ΜΠΕ 2/2017, διέρχονται δύο συνεχόμενα τμήματα του ρέματος “Καραμπογιάς”: ΄Ενα “οριοθετημένο”(;) και ένα ΜΗ οριοθετημένο.
Συγκεκριμένα:
Από τα οικοδομικά τετράγωνα 1080, 1082 και 1083 της περιοχής της Αγίας ΄Αννας της βόρειας Συνοικίας του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, τα οποία συμμετέχουν στην ΜΠΕ 2/2017, διέρχεται το “οριοθετημένο”(;) με την απόφαση 119/15.01.2008 (Δ΄62) του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Πελοποννήσου, τμήμα του ρέματος “Καραμπογιάς”.
Από τα οικοδομικά τετράγωνα 1084, 1085, 1087, 1088 και 1089, της ίδιας ως άνω περιοχής, τα οποία συμμετέχουν στην ΜΠΕ 2/2017, διέρχεται το ΜΗ οριοθετημένο τμήμα του ρέματος “Καραμπογιάς”, με ΚΑΕΚ 36088 ΕΚ 00644. (βλ. το από μηνός Μαρτίου 2017 διάγραμμα της Πράξης Εφαρμογής υπό κλίμακα 1:500).
Η επιχειρούμενη διευθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς”
Η ΔΕΥΑΚ έχει συντάξει τεχνική έκθεση για την αποκατάσταση των ζημιών στο ρέμα “Καραμπογιάς” από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Το πλήρες κείμενο της τεχνικής έκθεσης είναι το ακόλουθο:
“Η ΔΕΥΑΚ στα πλαίσια της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία της 7-9-16 κυρίως στο ρέμα Καραμπογιά, Λαγκάδα Πετάλου, Λαγκάδα Εργατικών κατοικιών και στην Λαγκάδα Κορδία συντάσσει την παρούσα μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα θα εκτελεσθούν εργασίες αποκατάστασης των μανδροτοίχων που οριοθετούν τα ρέματα και έχουν καταστραφεί αποκατάσταση αγωγών που συμβάλλουν στα ρέματα και καταστράφηκαν τσιμεντόστρωση της κοίτης του ρέματος Καραμπογιά που καταστράφηκε και βελτίωση της παροχετευτικότητας του ρέματος Καραμπογιά.
Στο ρέμα Καραμπογιά για την βελτίωση της παροχετευτικότητας θα γίνει εκσκαφή της κοίτης του ρέματος διάστρωση των προϊόντων εκσκαφής στα σημεία που απαιτείται απομάκρυνση που αυτών που πλεονάζουν ώστε να αποκτήσει τα προβλεπόμενα βάθη σύμφωνα με την μηκοτομή της μελέτης. Οι εκσκαφές της κοίτης θα πληρωθούν σύμφωνα με το Α.Τ. 2 και η διάστρωση με το Α.Τ. 3.
Στην περιοχή της συμβολής του ρέματος με την οδό Αρτέμιδος θα καθαιρεθεί το σκυρόδεμα της κοίτης σύμφωνα με την μελέτη. Οι εργασίες καθαίρεσης θα πληρωθούν σύμφωνα με το Α.Τ. 4
Μετά την διαμόρφωση του βάθους σύμφωνα με την μελέτη θα γίνει επιμελημένη σκυρόδεση της κοιτόστρωσης σύμφωνα με τα σχέδια με beton C20/25 A.T. 11. Ο σιδηρούς οπλισμός θα πληρωθεί σύμφωνα με το Α.Τ. 12. Ανά 20 μέτρα μήκους κοιτόστρωσης θα γίνει αρμός και θα τοποθετούνται εύκαμπτες πλάκες πλήρωσης σύμφωνα με το Α.Τ. 9.
Τα πλευρικά τοιχεία του ρέματος είναι κατασκευασμένα από εκαντονταετίας και πλέον από λιθοδομή, η οποία σε κάποια σημεία κατά την πρόσφατη θεομηνία κατέρρευσε. Τα τοιχεία αυτά θα αντικατασταθούν με πάχος 50 έως 60 εκατοστά σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης. Η πληρωμή θα γίνει με το Α.Τ. 16. Οι πλευρές της λιθοδομής που είναι ορατές θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Α.Τ. 17 και θα πληρωθούν με αυτό. Στά σημεία που απαιτείται οι εκσκαφές των θεμελίων των τοιχείων και η αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής εφόσον δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά θα γίνει με τα χέρια και θα πληρωθούν με το Α.Τ. 5.
Επίσης θα γίνει ανύψωση των πλευρικών στοιχείων της Λαγκάδας που εκβάλλει στην περιοχή μεταξύ συνοικισμού Κορδία και Καλαμάτας με σκυρόδεμα C16/20.
Ακόμη θα ανακατασκευασθούν αγωγοί από τσιμεντοσωλήνα Φ1000 στην οδό παλαδινών και στην λαγκάδα του πετάλου στην παιδική χαρά. Οι εκσκαφές για την τοποθέτηση των ως άνω αγωγών θα γίνει σύμφωνα με το Α.Τ. 6, οι επιχώσεις με 3Α με το Α.Τ. 7, και οι επιχώσεις με το Α.Τ. 8. Ο εγκιβωτισμός με beton των σωλήνων θα γίνει με C16/20 και θα πληρωθεί με το Α.Τ. 10 Επίσης θα τοποθετηθούν κατάλληλες σχάρες και θα πληρωθούν με τα αντίστοιχα άρθρα.
Το έργο χηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ.”
(βλ. την Τεχική ΄Εκθεση της ΔΕΥΑΚ).
Την από μηνός Οκτωβρίου 2016 οριζοντιογραφία του ρέματος “Καραμπογιάς” με αριθμό σχεδίου 1.1 υπό κλίμακα 1:500, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ.
Την από μηνός Οκτωβρίου 2016 μηκοτομή του ρέματος “Καραμπογιάς” με αριθμό σχεδίου 1.2 υπό κλίμακα 1:500, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ.
Την από μηνός Οκτωβρίου 2016 τομή του ρέματος “Καραμπογιάς” με αριθμό σχεδίου 1.3, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ.
Στην ηλεκτρονική εφημερίδα KALAMATA JOURNAL http://www.kalamatajournal.gr/ της 17ης Αυγούστου 2017 αναγράφεται η τεχνική έκθεση της ΔΕΥΑΚ για τα έργα στο ρέμα “Καραμπογιάς”.
Στην ίδια εφημερίδα της 22ας Αυγούστου 2017 αναγράφεται: “Σκάβεται ο ¨Καραμπογιάς”.
Εξ άλλου στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 25ης Αυγούστου 2017 δημοσιεύεται σχετικό ρεπορτάζ στο οποίο ανώτερο τεχνικό στέλεχος της ΔΕΥΑΚ επισημαίνει ότι “Σκοπός είναι να αντέχει το ρέμα σε μεσαίου μεγέθους, τουλάχιστον, καιρικά φαινόμενα”.
Επειδή η ΔΕΥΑΚ για να προχωρήσει στις εργασίες διευθέτησης του ρέματος “Καραμπογιάς” ΔΕΝ έχει ζητήσει:
1. Την οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς” σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4258/2014 (Α’ 94) και της ΚΥΑ 140055/13.01.2017, (Β’ 428).
2. Από τη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου την άδεια για να προβεί στη διευθέτηση της κοίτης και των πρανών του ρέματος “Καραμπογιάς”.
3. Την έκδοση Απόφασης ΄Εγκρισης Πειβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα έργα διευθέτησης της κοίτης και των πρανών του ρέματος “Καραμπογιάς” {βλ. την απόφαση υπ΄αριθμό ΔΙΠΑ/οικ.37674 “Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπουργικής απόφασης 1958/2012…” Β’ 2471/2016}.
4. Από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας την έκδοση οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών οι οποίες περιγράφονται στην ως άνω Τεχνική ΄Εκθεση.
Φρονώ, ότι πρέπει να προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς” στο σύνολό του, η οποία θα προστατεύσει τους κατοίκους της Καλαμάτας και της περιοχής, τις ιδιοκτησίες και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και το περιβάλλον. ΄Ετσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του ρέματος “Καραμπογιάς”, αλλά και για τη σύννομη σύνταξη της πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης στα πυκνοδομημένα της Αγίας ΄Αννας του Δήμου Καλαμάτας.
Τα ρέματα αποτελούν σπουδαία περιβαλλοντική κληρονομιά και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημαντικό στοιχείο του οικοσυστήματος της πόλης και όχι μόνο ως φυσικοί υδραυλικοί υποδοχείς και αντιπλημμυρικοί αγωγοί.
Η νομοθεσία
Στα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος ορίζονται τα εξής:
“Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.)”
Εξειδικεύοντας την συνταγματική αυτή επιταγή ο νόμος 1650/1986 “για την προστασία του περιβάλλοντος” (Α΄160) έλαβε ειδική πρόνοια για την προστασία, μεταξύ άλλων, του εδάφους και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που θεωρούνται ως φυσικοί πόροι και οικοσυστήματα (βλ. ΣτΕ 2591/2005 7μ).
Ο νόμος 3010/2002 (Α’ 91), μετά τα νέα δεδομένα της διοικητικής οργάνωσης της χώρας και τις υποδείξεις της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τροποποίησε το άρθρο 6 του ν. 880/1979 και προσδιόρισε σε τι συνίσταται η οριοθέτηση των ρεμάτων και επέβαλε την εκπόνηση προηγούμενης τεχνικής έκθεσης με τα απαραίτητα υδρολογικά, υδραυλικά και περιβαλλοντικά στοιχεία ή μελέτες, καθώς και το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα.
Εξ΄άλλου, στο άρθρο 5 του ν. 3010/2002 ορίστηκε ότι κατά την τμηματική οριοθέτηση ρέματος, επιβάλλεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα τεχνικά στοιχεία για το σύνολο του υδατορέματος (βλ. την από 01.03.2002 εισηγητική έκθεση στο σχέδιο νόμου “Εναρμόνιση του ν. 1650/1986 με την οδηγία 97/11 ΕΕ και 96/61 ΕΕ, διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα”.
Με τις διατάξεις του ν. 4258/2014 (Α΄94) “Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα…”, εισήχθη νέο ουσιαστικό και διαδικαστικό πλαίσιο για την οριοθέτηση των ρεμάτων. Ειδικότερα, στο άρθρο 1 παρ. 11 του ν 4258/2014, ως οριοθέτηση των ρεμάτων ορίζεται “η διαδικασία και η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του υδατορέματος (…) με στόχο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την περιβαλλοντική προστασία του υδατορέματος”.
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 του ν. 4258/20014 εξουσιοδοτούνται οι συναρμόδιοι υπουργοί για να καθορίσουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις τεχνικές προδιαγραφές του Φακέλου Οριοθέτησης του ρέματος, ενώ στην παράγαρφο 1 του άρθρου 5 του ν. 4258/2014 ορίζεται η διαδικασία για την εκ νέου οριοθέτηση των ρεμάτων, εφόσον έχει επέλθει σημαντική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων έγινε η αρχική οριοθέτησή του.
Εξ΄άλλου, στο άρθρο 7 του ν. 4258/2014 καθορίζονται οι αρμόδιοι φορείς για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων διευθέτησης /αντιπλημμυρικής προστασίας και οι εργασίες συντήρησης σε ρέματα.
Η ΚΥΑ 140055/13.01.2017 (Β΄ 428) καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης του περιεχομένου του φακέλου οριοθέτησης του ρέματος κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου 4258/2014 και δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή της διαδικασίας οριοθέτησης.
Τέλος, σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ “Υδραυλικά έργα” της υπ΄αριθμόν 1958/2012 υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε με την υπ΄αριθμό ΔΙΠΑ/οικ. 37674/27.07.2016 υπουργική απόφαση (Β΄2471), διακρίνονται οι κατηγορίες έργων που σχετίζονται με τα ρέματα.
Η νομολογία
{Επειδή, όπως παγίως έχει κριθεί, ουσιώδες στοιχείο του υπό του άρθρου 24 του Συντάγματος προστατευόμενου φυσικού περιβάλλοντος, και μάλιστα της γεωμορφολογίας του, αποτελούν τα υπό διάφορες ονομασίες «ρεύματα», διά των οποίων συντελείται κυρίως η απορροή προς τη θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς. Εκτός, όμως, από αυτή τη λειτουργία, τα ρεύματα αποτελούν, επίσης, φυσικούς αεραγωγούς, μαζί δε με τη χλωρίδα και πανίδα τους είναι οικοσυστήματα με ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλλουν πολλαπλώς στην ισορροπία του περιβάλλοντος (ΣτΕ 1801/1995, 4577/1998, 2656/1999, 2591/2005, κ.ά.). Κατ’ ακολουθίαν, το κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσεως υδρορεύματα στην φυσική τους κατάσταση προς διασφάλιση της λειτουργίας τους ως οικοσυστημάτων, επιτρεπομένης μόνον της εκτέλεσης των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων διευθέτησης της κοίτης και των πρανών τους προς διασφάλιση της ελεύθερης ροής των υδάτων, αποκλειομένης κάθε αλλοίωσης της φυσικής τους κατάστασης με επίχωση ή κάλυψη της κοίτης τους, ή τεχνική επέμβαση στα σημεία διακλαδώσεώς τους (ΣτΕ 4577/1998, 2315/2002, 2591/2005, 3849/2006 επτ. κ.ά.). Εξάλλου, τα υδρορεύματα προστατεύονται καθ’ όλη τους την έκταση και ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους, ώστε να διατηρείται η φυσική τους κατάσταση και να διασφαλίζεται η επιτελούμενη από αυτά λειτουργία της απορροής των υδάτων (ΣτΕ 3849/2006 επτ., 319/2002, 2669/2001, 2656/ 1999, κ.ά., Π.Ε. Ολομ. 262/2003). Η ένταξή τους σε πολεοδομική ρύθμιση είναι επιτρεπτή μόνον όταν τούτο επιβάλλουν οι ανάγκες ενός ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού και μόνον εφόσον διασφαλίζεται η επιτέλεση της φυσικής τους λειτουργίας. }(ΣτΕ 899/2011 7μ. σκέψη 12).
“Προκειμένου δε να λάβουν χώρα οι τυχόν επιτρεπόμενες επεμβάσεις στα υδρορεύματα ή και πλησίον αυτών απαιτείται η προηγούμενη οριοθέτησή τους. Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποτύπωση της φυσικής κοίτης του ρεύματος, λαμβανομένου υπόψη του χαρακτήρα του αφενός ως υδρογεωλογικού στοιχείου και αφετέρου ως οικοσυστήματος” (βλ. ΣτΕ 3197/2015 σκέψη 5).
Δεδομένου ότι η οριοθεσία του ρέματος προφανώς επηρεάζει την τακτοποίηση των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών, δεν επιτρέπεται να εκδοθεί πράξη εφαρμογής ρυμοτομικού σχεδίου, προσκύρωσης, τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης, αν δεν έχει καθορισθεί προηγουμένως η οριστική οριογραμμή του ρέματος (ΣτΕ 572/2012 σκέψη 7, ΣτΕ 899/2011 επτ., σκέψη 12).
Ο καθορισμός της οριογραμμής ρέματος επαγόμενος απαγορεύσεις δομήσεως και άλλων χρήσεων γης έχει κανονιστικό χαρακτήρα (ΣτΕ 2591/2005 7μ. σκέψη 7, ΣτΕ 5037/2012 σκέψη 4). Η νομιμότητα της οριοθέτησης ως πράξη κανονιστικού χαρακτήρα ελέγχεται παρεμπιπτόντως (ΣτΕ 2591/2005 7μ σκέψη 14, ΣτΕ 5037/2012, ΣτΕ 3197/2015 σκέψη 6).
Καλαμάτα
Μπένος Γεώργιος του Θεοδώρου
Πηγή: Καημένε “Καραμπογιά” Μη λυπάσαι για σένα. Αυτούς να λυπάσαι… – Kalamata Journal