• Χωρίς κατηγορία

ο Αλλονζαφάν!

Sharing is caring!

To Αλονζανφάν (πρωτότυπος τίτλος: Allonsanfàn) είναι ιταλική ταινία του 1974 σε σκηνοθεσία και σενάριο των αδερφών Ταβιάνι. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τις δύο πρώτες λέξεις της Μασσαλιώτιδας (Allons enfants).

Στις αρχές του 19ου αιώνα, την περίοδο της Παλινόρθωσης των Βουρβόνων ο αριστοκρατικής καταγωγής και πρώην επαναστάτης, Φούλβιο Ιμπριάνι, επιστρέφει στο σπίτι του μετά από χρόνια αιχμαλωσίας. Δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή και αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σύντροφό του.

Οι παλιοί του σύντροφοι τον πείθουν να πάρει μέρος σε μια επαναστατική επιχείρηση, η οποία γίνεται αντιληπτή. Ωστόσο δεν καταφέρνουν να την αναχαιτίσουν και οι επαναστάτες μαζί με τον Φούλβιο συνεχίζουν την επιχείρησή τους.

Όταν φτάνουν, ο Φούλβιο καταδίδει τους συντρόφους του στον ιερέα της περιοχής, ο οποίος ειδοποιεί τις αρχές. Όμως, ο τελευταίος επιζών της επανάστασης, ο Αλονζανφάν, ξεγελά τον Φούλβιο και του λέει πως η επανάσταση πέτυχε. Τότε, βάζει ξανά τα κόκκινα ρούχα που φορούσε όταν ήταν με τους συντρόφους, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να τον δουν και να τον σκοτώσουν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
http://www.efsyn.gr/arthro/se-epanekdosi-alonzanfan-ton-adelfon-taviani


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο-σταθμός για την δεκαετία του ’70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Λέα Μασάρι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και μουσική του Ένιο Μορικόνε, το «Αλονζαφάν» (1974) των Βιτόριο και Πάολο Ταβιάνι προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια από τις 31 Αυγούστου στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Ρομαντικοί αστοί και διανοούμενοι επαναστάτες το 1816 στον ιταλικό βορρά συνεχίζουν τον ιδεαλιστικό αγώνα τους. Μετά την εκδίωξη του Ναπολέοντα, ο κεντρικός ήρωας της ταινίας, ο αριστοκράτης Φούλβιο Ιμπριάνι, άφησε την οικογένειά του, τις μουσικές του σπουδές και την ερωμένη του, βρέθηκε στη Γαλλία τα χρόνια της Παλινόρθωσης για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση και τις νέες ιδέες.

Θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην νότια Ιταλία όπου και θα συντριβούν. Εκείνος προδίδει την επανάσταση στην οποία εντάσσεται ιδεολογικά χωρίς όμως να της δίνει την καρδιά του.

Ανάμεσα στους συντρόφους του ονειροπόλου ευγενή επαναστάτη Φούλβιο -αξεπέραστη η ερμηνεία του Mαρτσέλο Μαστρογιάνι-, διακριτή η φιγούρα του συντρόφου του, Τζοακίνο, που υποδύεται ο Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός Σταύρος Τορνές.

Η ταινία «Αλονζανφάν» είναι ένα «πολυεπίπεδο σχόλιο πάνω στη στράτευση, τη φύση της, τις εκδοχές της, τις συνέπειές της» έχει γράψει στην κριτική του ο Βασίλης Ραφαηλίδης: «Για τους Ταβιάνι η στράτευση είναι κατεξοχήν ποιητική πράξη. Αυτό που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο είναι το όραμα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα οράματα δικαιώνονται και με τη συντριβή τους. Ποτέ η Ιστορία δεν κέρδισε την ποίηση.

»Σε ρεσιτάλ ερμηνείας ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι σε ένα φιλμ-σταθμό του πολιτικού σινεμά. Ο επαναστάτης είναι ένας ονειροπόλος, αυτό που θέλει να φέρει σε πέρας με τις πράξεις του, είναι η εγκατάσταση του ονείρου στη γη. Ακόμα και η αποτυχία δεν τον πτοεί αφού αυτό που έχει σημασία για τους Ταβιάνι είναι το όραμα. Ένα όραμα που παραμένει -και πρέπει να παραμείνει- ανέγγιχτο ακόμα και μετά τη συντριβή του».


ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! Τί γίνεται όταν οι αντικειμενικές συνθήκες δεν είναι ώριμες για Επανάσταση; Άλλοι “κόκκινοι” επαναστάτες είναι ενθουσιώδεις, άλλοι γενναίοι. Αλλά και άλλοι κουρασμένοι και απογοητευμένοι, έτοιμοι να προδώσουν! Η Εκκλησία παίζει το ρόλο της. Ο Λαός αγράμματος παρασύρεται και πάει κόντρα στο συμφέρον του. .. Ο προδότης εξ αιτίας ακριβώς του καιροσκοπισμού του φονεύεται στο τέλος και αυτός από το Στρατό. Η Ελπίδα όμως παραμένει για το Μέλλον! Είναι ο μόνος διασωθείς επαναστάτης. Ο πιο νέος από όλους, ο Αλλονζαφάν! ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ !(Έννιο Μορικόνε). http://www.youtube.com/watch?v=BzWQUlFptCU τα τελευταία 10 λεπτά

Ηθοποιός
Ρόλος

Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι

Φούλβιο Ιμπριάνι

Λέα Μασάρι

Σαρλότε

Μίμσι Φάρμερ

Φραντσέσκα

Λάουρα Μπέτι

Έστερ

Στάνκο Μόλναρ

Αλονζανφάν

https://www.facebook.com/bestamatis/posts/691195900931828

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...