Ηλίας Μπιτσάνης Συζήτηση για το τρένο και την τουριστική αξιοποίηση

Sharing is caring!

Συζήτηση για το τρένο και την τουριστική αξιοποίηση χθες το βράδυ στη “Μπουκαδούρα” από το “Πάμε βόλτα”. Και δεν μπορούσα παρά να ξεκινήσω από την επισήμανση ότι “ το τρένο έχει παραχωρηθεί, θα κληθεί η Τρενιτάλια να υπογράψει συμβόλαιο. Εκεί θα πρέπει να ονοματιστούν οι γραμμές που θα λειτουργεί προκειμένου να παίρνει τα 50 εκ. ευρώ της επιδότησης ετησίως. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και η δέσμευση για τον αριθμό των ημερήσιων δρομολογίων ανά κατεύθυνση.που θα πρέπει να διατηρούν στις επιδοτούμενες γραμμές. Ως εκ τούτου το ζήτημα που τίθεται η ανάληψη πρωτοβουλιών έτσι ώστε να περιληφθεί στη συμφωνία η λειτουργία του προαστιακού στη Μεσσηνία με συγκεκριμένα ημερήσια δρομολόγια προς Μεσσήνη, ΤΕΙ και Διαβολίτσι”. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να πάρει στην πλάτη του τώρα την υπόθεση και να τρέξει το θέμα γιατί μετά θα είναι αργά. Και δυστυχώς αντί να γίνονται οργανωμένες κινήσεις για την επιτυχία ενός τέτοιου στόχου, ο δήμαρχος παριστάνει τον… δημοσιογράφο μεταφέροντας το ενδιαφέρον των Ιταλών για το τρένο στην Πελοπόννησο.
Κατά τα άλλα η τουριστική αξιοποίηση προϋποθέτει τρένο εν λειτουργία τόσο για λόγους κόστους, όσο και για την ασφάλεια της κυκλοφορίας όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων.
Σημαντική η παρέμβαση πριν από δύο χρόνια της Διεθνούς Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς με την οποία καλούσε κάθε είδους αρμοδίους “να λάβουν άμεσα μέτρα διάσωσης και προστασίας του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού πλούτου της χώρας και ταυτόχρονα να διερευνήσουν την δυνατότητα αξιοποίησης στην κατεύθυνση που κινούνται σήμερα διεθνώς άλλα παρόμοια ιστορικά δίκτυα που είτε είναι πλήρως ενεργά για επιβατικές και εμπορικές μεταφορές (πχ Bernina Express Ελβετίας, Μariazell Βahnhof Αυστρίας, Γραμμή Septemvri-Dobrinishte Βουλγαρίας) ή λειτουργούν αμιγώς για τουριστική χρήση (π.χ. Durango & Silverton Train, USA, Santa Fe Southern Railway, USA, Train à vapeur des Cévennes, Γαλλία κλπ). Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τμήματα όπως πχ το εσωτερικό δίκτυο (Γραμμή Κορίνθου – Ναυπλίου / Τριπόλεως – Καλαμών) ή η Γραμμή Κατάκολου – Ολυμπίας κλπ, μπορούν να αξιοποιηθούν επιτυχώς διασώζοντας παράλληλα ζωντανή την ιστορική μνήμη και εν λειτουργία το μνημειακό ιστορικό υλικό”. Παρέμβαση με προτάσεις οι οποίες δεν απασχόλησαν κανέναν, ούτε δήμο, ούτε και ιδιώτες που θα είχαν άμεσο ενδιαφέρον από τη λειτουργία του τρένου και ειδικότερα την τουριστική αξιοποίηση αυτού του μνημείου.
Και τώρα ενδιαφέρθηκαν για λογαριασμό μας οι Ελβετοί καθώς το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης με πρωτοβουλία του καθηγητή Bernd Scholl, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του σε θέματα αξιοποίησης των σιδηροδρομικών υποδομών για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και σε συνέχεια του επιστημονικού έργου Code Patras ,διοργανώνει στις 20 και 21 Οκτωβρίου στην Ζυρίχη ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα “Τουρισμός, Τραίνο και Περιφερειακή Ανάπτυξη”. Σε αυτό θα παρουσιασθούν υλοποιημένα παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία σιδηροδρομικών διαδρομών ενταγμένων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, και θα διερευνηθεί η αντίστοιχη δυνατότητα ένταξης του Σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ολα τα αυτά θα πρέπει να μεταφραστούν σε “δράση τώρα” γιατί μετά ίσως είναι αργά και μάλιστα για πολλά χρόνια.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...