• Χωρίς κατηγορία

Άρθρο της Robin Wright , 20 /8/2016 Tα μωρά πεθαίνουν στο Χαλέπι

Sharing is caring!

Wright-Aleppo-Children3-1200

Στη φωτογραφία (του Mahmud Rslan / Anadolu / Getty) ο μικρούλης Omran Daqneesh κάθεται καλυμμένος με αίμα και σκόνη στο πίσω μέρος ασθενοφόρου

Πρωτότυπος τίτλος: The Babies Are Dying in Aleppo

By ,

 
Τον περασμένο μήνα,στην πολιορκημένη συριακή πόλη στο Χαλέπι, μέσα σε ένα μικρό νοσοκομείο, τέσσερα νεογνά είχαν μπει σε θερμοκοιτίδες και πολεμούσαν για τη ζωή τους . Μια βόμβα όμως στη συνέχεια χτύπησε το νοσοκομείο και είχε αποτέλεσμα να σταματήσει η παροχή του οξυγόνου . Τα μωρά πέθαναν από ασφυξία. Σε κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα αυτόν το μήνα, δεκαπέντε γιατροί περιγράφουν το θάνατο των βρεφών :« είχαν λαχανιάσει για αέρα, η ζωή τους έληξε πριν έχει να αρχίσει πραγματικά. ” Οι γιατροί είναι μεταξύ των τελευταίων στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, το ιστορικό πρώην εμπορικό κέντρο, όπου εκεί εκατό χιλιάδες παιδιά έχουν παγιδευτεί .
 Περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θυμάτων στο Χαλέπι είναι παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children. Μεταξύ αυτών είναι και ο Omran Daqneesh, το μικρό παιδί με το κούρεμα των Beatles moppish του οποίου τη φωτογραφία είχε γοητεύσει τον κόσμο αυτή την εβδομάδα. Τον είχε δείξει καλυμμένο με αίμα και σκόνη αφού βγήκε  από τα συντρίμμια μετά από μια βομβιστική επίθεση στη Συρία πού έγινε την Πέμπτη. Οι διασώστες τον τοποθέτησαν, μόνο του, στο πορτοκαλί κάθισμα σε ένα ασθενοφόρο. Ζαλισμένος,  με την έκφραση του να αντικατοπτρίζεται το τραύμα μιας κατεστραμμένης από τον πόλεμο γενιάς. (Σάββατο, μάθαμε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Omran Αλί, ο οποίος ήταν δέκα, είχε πεθάνει από τις πληγές που υπέστη στην επίθεση. *)
 
Στη φωτογραφία (του Mahmud Rslan / Anadolu / Getty) ο μικρούλης Omran Daqneesh κάθεται καλυμμένος με αίμα και σκόνη στο πίσω μέρος ασθενοφόρου αφού  έχει ανασυρθεί από τα συντρίμμια μετά απο αεροπορική επιδρομή που έγινε την Πέμπτη στη Συρία .
new yorker times

Τον Ιούνιο, η Οσάμα Abo El Ezz, μια γενική χειρουργός στο Χαλέπι, περιέγραψε μια επίθεση με πυραύλους σε ένα θάλαμο περίθαλψης για βρέφη . “Εννέα νεογέννητα τα έβαλαν  στο υπόγειο του νοσοκομείου για  ασφάλεια ενώ οι θερμοκοιτίδες τους καταστράφηκαν», έγραψε. «Υπήρξα θεράπων γιατρός στο Χαλέπι  από το 2012 και έχω  ακόμα δέος για τη μαγεία του του γεγονότος  να φέρνεις ένα μωρό στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό-εκείνες τις πρώτες ανάσες, εκείνες τις πρώτες κραυγές. Το βλέμμα στα μάτια της μητέρας, αφού πόνεσε για να φέρει αυτό το μικρό πρόσωπο στον κόσμο. Θα πρέπει να είναι μια στιγμή της ειρήνης, την ευγνωμοσύνη και τη γαλήνη χαρά, αλλά στη Συρία σήμερα, το να δίνεις ζωή είναι ένας εφιάλτης. “

Στις 23 Ιουλίου, έντεκα μωρά είχαν διατηρηθεί στη ζωή με θερμοκοιτίδες, όταν μια κυβέρνητική αεροπορική επιδρομή χτύπησε Νοσοκομείο Παίδων, στο Χαλέπι. Ένας δεύτερος γύρος βομβαρδισμών το  χτύπησε την επόμενη μέρα. Τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους από την έλλειψη οξυγόνου και την εισπνοή σκόνης, το ανέφερε το CNN . Οι από εδάφους και αέρος επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων έχουν κλιμακωθεί αυτό το καλοκαίρι, μια τάση πάρα πολύ συνήθης  πρέπει να θεωρείται  εσκεμμένη. Η επιστολή από δεκαπέντε  γιατρούς της Συρίας ανέφερε σαράντα δύο αεροπορικές επιδρομές στις ιατρικές εγκαταστάσεις στο Χαλέπι μόνο μέσα στον Ιούλιο.

http://www.newyorker.com/news/news-desk/the-babies-are-dying-in-aleppo

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...