Προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού

Sharing is caring!

Τετάρτη, 18 Μάιος 2016

“ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”:

Γράφτηκε από τον  NOTOSPORT

"ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ": Προτάσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού

Ο συνδυασμός “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”- με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη, ολοκλήρωσε την σειρά επαφών με αθλητικούς φορείς και την αυτοψία στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα και την Δευτέρα το βράδυ παρουσίασε τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη της Καλαμάτας. 

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο «Rex» παρουσία αρκετού κόσμου, όπου ο κ. Μάκαρης και οι συνεργάτες του έκαναν μια αναφορά στα προβλήματα που εντόπισαν, σημείωσαν ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σταθεί όσο θα έπρεπε στον τομέα του αθλητισμού και ανέφεραν μια σειρά από προτάσεις για βελτίωση και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, προτείνοντας και πηγές χρηματοδότησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Σπύρος Κρασσακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς,  ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ Γιάννης Κουτραφούρης, ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Μιχάλης Μιχαήλ, ο προπονητής της Καλαμάτας ’80 Δημήτρης Αβδάλας, ο γνωστός Μεσσήνιος δημοσιογράφος Νίκος Τσώνης αλλά και ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης. 

Αρχικά παρουσιάστηκαν εικόνες που φανέρωναν τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, το κολυμβητήριο, το Δημοτικό Στάδιο, την Τέντα και άλλους χώρους. 

Προτάσεις βελτιώσεις από τον Σταματόπουλο

Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος στάθηκε σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον αθλητισμό από την πλευρά του δήμου και όχι από την Πολιτεία ή την ΓΓΑ.

Αναφέρθηκε σε κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που σήμερα δεν υπάρχει. Στα κριτήρια αξιολόγησης των σωματείων (επιτυχίες, αριθμός αθλητών, κατηγορία συμμετοχής και άλλα) , τα οποία θα πρέπει να παίζουν ρόλο για την παραχώρηση τους. 

Πρότεινε την δημιουργία αθλητικής ταυτότητας των αθλητών και δημιουργίας βάσης δεδομένων από πλευράς δήμου ώστε να γνωρίζει πόσοι αθλητές χρησιμοποιούν τους χώρους. Σημείωσε την υποχρηματοδότηση αθλητικών γεγονότων όπως τα Παπαφλέσσεια και το μίτινγκ της ρυθμικής γυμναστικής τα οποία μπορούν να πάρουν ώθηση αν χρηματοδοτηθούν από το 30% του πολιτιστικού τέλους. 

Πρότεινε επίσης προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικά το τμήμα αθλητισμού στη Σπάρτη, στο κομμάτι του αθλητισμού. 

Στάθηκε στην φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση των αθλητικών χώρων των σχολείων τις απογευματινές ώρες, με ταυτόχρονη πρόσληψη γυμναστών με συμβάσεις. 

Εργα και πηγές χρηματοδότησης

Ο Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε παράδοξο το ότι έχουν γίνει πολλές επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές, όχι όμως και στον αθλητισμό. Επισήμανε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι αρκετές και επιπλέον δεν προσφέρουν ποιότητα υπηρεσιών ενώ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι ο αθλητισμός δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να γίνουν. 

Για το κολυμβητήριο στάθηκε στην αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης με γεωθερμία. Έτσι θα αποφευχθεί το ετήσιο κόστος των 150.000 ευρώ για την θέρμανση του νερού. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Τόνισε πως κάτι αντίστοιχο έγινε στην Αμαλιάδα και το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει ανάλογες δράσεις. 

Στάθηκε στο κτήμα Σφακιανάκη όπου μπορεί να γίνει κατασκευή δύο κλειστών προπονητηρίων με εξέδρα 300 ατόμων, συνολικού ύψους 400.000 ευρώ. Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου για μαζική άθληση, ύψους 80.000 ευρώ και κλειστός χώρος για γραφεία, αποδυτήρια μαζικού αθλητισμού και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κόστους 120.000 ευρώ. Χρηματοδότηση από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (από οφέλη εκπτώσεων). 

Για την Τέντα πρότεινε αλλαγή πανιού (200.000 ευρώ), γεωθερμία για σταθερή θερμοκρασία, φρεάτια απορροής υδάτων, αλεξικέραυνο και χρηματοδότηση πόρους της δημοτικής αρχής.

Για το Δημοτικό Στάδιο κατασκευή διαδρόμων ταρτάν 6 διαδρομών, κόστους 160.000 ευρώ, αντικατάσταση χόρτου κόστος 80.000 ευρώ, επισκευή αποδυτηρίων και δημιουργία περαιτέρω αθλητικών χώρων και γραφείων κόστους 500.000 ευρώ και χρηματοδότηση μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΓΓΑ.

Καυτηρίασε το ότι ο δήμος δεν έχει υποβάλλει στην ΓΓΑ τις σχετικές μελέτες για το Δημοτικό Στάδιο. Το 30% του πολιτιστικού τέλους που προτείνει ο συνδυασμός να διατεθεί στον αθλητισμό, τόνισε πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε κάποια άλλα έργα όπως οι αλλαγές στον τάπητα των ποδοσφαιρικών γηπέδων «Π. Μπαχράμης» και «Γ. Λουκαρέας», για την φιλοξενία του μίτινγκ της ρυθμικής στο Μέγαρο Χορού, αξιοποίηση Μεσσηνιακού κόλπου στο κομμάτι της ιστιοπλοΐας και του καταδυτικού τουρισμού  αλλά και για δημιουργία Ποδηλατικού Πάρκου στον Ταΰγετο. 

Για Κ21, αθλητικό τουρισμό, Τέντα και “Μαύρη Θύελλα”…

Ο Γιώργος Ψυχογιάννης από την πλευρά του αρχικά τόνισε ότι στο φάκελο Κ21 απουσιάζει ο Αθλητισμός και εξήγησε: “Απουσιάζει γιατί σύμφωνα με τον επικεφαλή της Κ21, οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για τον Αθλητισμό, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Κάνει μεγάλο λάθος, στο erasmus +2014-2020 μέρος των 14.775 δις ευρώ, διατίθενται για 3 μεγάλες δράσεις για τον Αθλητισμό».

Επιπλέον έκανε ειδική αναφορά στον αθλητικό τουρισμό προτείνοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του, με κοινωνικό πρόσημο. Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη αξιοποίησης του Μεγαρου Χορού ενώ σημείωσε επίσης ότι οι υποδομές του Δήμου δεν είναι γερασμένες, αλλά παρατημένες και κακοσυντηριμένες. Τόνισε πάντως ότι δεν αναλογεί μερίδιο ευθύνης για αυτό στον νυν πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα Νίκο Μπασακίδη. 

Εθεσε επίσης τα παρακάτω ερητήματα: “Ξέρετε να μου πείτε γιατί χάσαμε σαν Δήμος τις 400.000€ από το πρόγραμμα Θησέας για την επισκευή της Τέντας; Ξέρετε να μου πείτε για τις 200.000€ για το βοηθητικό γήπεδο Μπάσκετ στη Τέντα, με έτοιμη μελέτη, που χάσαμε από το ΕΣΠΑ 2013. Ο Περιφερειάρχης Πελ/σου είχε εξαγγείλει ότι θα χρηματοδοτήσει την επισκευή του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας με το ποσό των 2.800.000€ μέσω προγράμματος γέφυρας του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Εδώ υπάρχουν 2 δεδομένα. Θα μιλήσω άκομψα: Είπε ψέματα ο Περιφερειάρχης; Ήταν ανίκανος ο Δήμος Καλαμάτας να τα απορροφήσει; Ποιά είναι η αλήθεια να βγουν να μας πουν, τους προκαλώ δημόσια. 

Οσον αφορά την “Μαύρη Θύελλα”, πρότεινε: “Να ανοίξει τις πόρτες και να εγγράψει μέλη με μηνιαία συνδρομή τα 5 €, στόχος σε 2 μήνες 3.000 μέλη, να καλέσει όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Μεσσηνίας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΠΣΜ, να συζητήσουν για το παρών και το μέλλον του Μεσσηνιακού Ποδοσφαίρου και να συμφωνήσουν ότι η Καλαμάτα θα είναι ο εκφραστής του. Η Καλαμάτα είναι ιδιοκτησία των μελών της και του Μεσσηνιακού Ποδοσφαίρου. Διορισμός προσωρινής διοίκησης από άτομα εγνωσμένης αθλητικής αξίας. Μην περιμένετε τον μεγάλο επενδυτή ο οποίος θα δώσει το χρήμα του για να αναδείξει την Καλαμάτα, αν βρεθεί κάποιος μάλλον θα είναι περαστικός και πάλι στα ίδια θα βρεθούμε. Αντίθετα αν γίνουν τα παραπάνω, εκτιμώ ότι θα βρεθούν οικονομικοί παράγοντες που θα στηρίξουν αυτό εγχείρημα”.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...