Ο άδικος πόλεμος στην πρόταση ένταξης της γραμμής τρένου Πάτρα -Πύργος -Καλαμάτα στο Πακέτο Γιούνκερ
Ο άδικος, αποπροσανατολιστικός, επικοινωνιακός πόλεμος στην πρόταση ένταξης της γραμμής τρένου Πάτρα -Πύργος -Καλαμάτα στο Πακέτο Γιούνκερ βλάπτει πριν από όλα την περιοχή μας
Οι απίστευτες τοποθετήσεις τοπικών παραγόντων που έγιναν με αφορμή την εκδήλωση της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα με θέμα την παρουσίαση της ΕΡΓΟΣΕ της μελέτης «Σιδηροδρομική Γραμμή Πάτρα- Πύργος –Καλαμάτα» υποκρύπτουν καθαρά άλλες σκοπιμότητες και μάλιστα δείχνουν αδιαφορία για το ότι γίνονται σε βάρος των συμφερόντων της περιοχής μας.
Μήπως κάποιοι κύκλοι “τοπικών παραγόντων” ενοχλούνται επειδή η φωνή της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου μπορεί να περνάει επιτέλους από τον Ισθμό και να ακούγεται στην Αθήνα;
Δεν θα ξεχάσουμε πως οι ίδιοι κύκλοι κάλυπταν στο παρελθόν την ανεπάρκειά τους κάτω από το επιχείρημα “το Αρκαδικό λόμπυ είναι ισχυρότερο”. Αρκεί προς απλή απόδειξη των προηγούμενων ισχυρισμών , περί ανεπάρκειας των κύκλων αυτών , να σκεφτούμε το διαφορετικό και ευνοϊκό τρόπο που αντιμετώπισαν στον Πύργο την εκδήλωση με ίδιο θέμα .
Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα:
- Δεν υφίσταται γεωγραφική ή τομεακή κατανομή των παρεχομένων από το EFSI εγγυήσεων
Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη ή Πακέτο Γιούνκερ, που αφορά στην κινητοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δις. ευρώ σε διάστημα τριών ετών, είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τον Όμιλο ΕΤΕπ, για να ξεπερασθεί το σημερινό επενδυτικό κενό στην ΕΕ, με την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πακέτο καθαρά ανταγωνιστικό, δεν υφίσταται δηλαδή καμία γεωγραφική ή τομεακή κατανομή των παρεχομένων από το EFSI εγγυήσεων. Είναι κατά συνέπεια εντελώς αστήρικτο το επιχείρημα της ιεράρχησης και προτεραιοτήτων όπως γίνεται σε έργα ΕΣΠΑ. Δεν απαγορεύεται δηλαδή η ύπαρξη άλλων ομοειδών προτάσεων αρκεί να πληρούν τα οριζόμενα κριτήρια .
- Σκόπιμη διαστρέβλωση ή άγνοια διαδικασιών;
Η λίστα έργων που επιθυμούν οι χώρες αναρτώνται στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ), δηλαδή την διαδικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε για την συγκέντρωση τρεχόντων και μελλοντικών επενδυτικών έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την προβολή τους στους επενδυτές και για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν είναι κλειστή,δηλαδή είναι ανοικτή και σε μελλοντικές προτάσεις μάλιστα είναι στα έργα τα οποία θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός 21 και 22/4/16 στη σύνοδο Υπουργών και σε Ευρωπαϊκό Forum για επενδυτικές ευκαιρίες στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας . Στην πρόταση που θα παρουσιαστεί έχουν ενταχθεί μαζί με τη σιδηροδρομική σύνδεση Π-Π-Κ ,το Λιμάνι της Καλαμάτας, το Λιμάνι του Κατάκολου και το οδικό έργο Τσακώνα – Καλό Νερό. Μέχρι στιγμής επιλέχθηκαν για ανάρτηση στην διαδικτυακή πύλη ΕΠΕΕ 42 πρώτα έργα (από τα οποία 18 αμιγώς ιδιωτικά), συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ . Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη ενός έργου στην διαδικτυακή πύλη (ΕΠΕΕ) δεν προδικάζει τις αποφάσεις για τα τελικά έργα που επιλέγονται για στήριξη . Προφανώς τα επιχειρήματα ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει κατατεθεί στα 42 πρώτα έργα από την Ελληνική κυβέρνηση και άρα η εν λόγω πρόταση είναι απάτη , παραποιεί την πραγματικότητα σκόπιμα ή άγνοια διαδικασιών, γιατί οι προτάσεις από τους διαφόρους φορείς συνεχίζουν να κατατίθενται.
- Θα πάρουν ιδιώτες τη νέα κανονικού εύρους σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα για χρόνια.
Μεγάλο μέρος από το υπάρχον Σιδηροδρομικό Δίκτυο κατασκευάστηκε με παρόμοιο τρόπο στο παρελθόν .Προφανώς οι όροι των συμβάσεων πρέπει να έχουν γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να «συμμετέχουν ιδιώτες στο Σιδηρόδρομο» και την ίδια στιγμή λέει πως τη Γραμμή της Κεντρικής Πελοποννήσου θέλει να την κάνει η Περιφέρεια με ΣΔΙΤ.
Καταλήγοντας η κυβέρνηση δεν πρέπει να χειρίζεται με μικροκομματικά συμφέροντα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας και αυτό πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά. Αλλά πριν από όλα ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι προσπάθειες σε ότι είναι δυνατό να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας την οποία κάποιοι οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες στη σημερινή χρεωκοπία. Ποιοι άραγε;