• Χωρίς κατηγορία

Τάκης Γατσόπουλος: «Ά ψέγομεν ημείς, ταύτα μη μιμώμεθα».

Sharing is caring!

 

ΟΧΙ στη ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου.

ΟΧΙ ΤΕΡΝΑτούργημα στην Αρκαδία.

 

Ι. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η παράταξή μας «Πελοπόννησος Πρώτα» δημοσιοποίησε την απόλυτη διαφωνία της με τη συζητούμενη από την ΚυβέρνησηΓατσόπουλος τροποποίηση των όρων της σύμβασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την ΤΕΡΝΑ αλλά και με οποιαδήποτε τέτοια σύμβαση.

Η εξέλιξη αυτή (συζήτηση με ΤΕΡΝΑ), αποτέλεσε απρόσμενη αλλά παράλληλα βαθειά οδυνηρή έκπληξη της Κυβέρνησης στους Πολίτες της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για εναλλακτική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τις πρόσφατες επανειλημμένες προσκλήσεις αρμόδιων στελεχών της στους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να συμπαραταχθούν απέναντι στην παραπάνω Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, αναλαμβάνοντας εκείνοι με τη συνδρομή της το έργο αυτό στην παραπάνω κατεύθυνση..

Βιώνουμε έτσι το απόλυτο παράλογο: Όταν το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκφράζοντας αυθεντικά τη βούληση των πολιτών της για εναλλακτική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αποκεντρωμένη, περιβαλλοντικά συμβατή και οικονομικά συμφέρουσα, με Δημόσιο έλεγχο, αυτοδιαχείριση και τη συμμετοχή της κοινωνίας και της επιστροφής του οφέλους της σε αυτήν, φερόταν να αναλαμβάνει σε μια ιστορική θα έλεγα σύγκληση την ευθύνη να την υλοποιήσει και ενώ η Κυβέρνηση ψήφισε έστω καθυστερημένα το νέο Εθνικό Σχεδιασμό που προβλέπει τοπικά σχέδια δράσης, αυτή η ίδια πέρασε στην άλλη πλευρά του λόφου και συζητά τώρα με την ΤΕΡΝΑ!!!!!

ΙΙ. Η συζητούμενη λύση βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισάγεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την Περιφερειακή Αρχή και εκτός από τις άλλες επιπτώσεις της καταστρέφει και το περιβάλλον, ώστε η διάφορά της με τις απόψεις της παράταξής μας είναι κατά τη γνώμη μου πολιτικά χαοτική:

Περιβάλλον και κοινωνία πολιτών απέναντι στην παγίδα της ανάθεσης και το περιβαλλοντοκτόνο κέρδος.

Οι συζητούμενες τροποποιήσεις που διαρρέονται…. είναι είτε ανούσιες, είτε αόριστες ή και διευκολυντικές κάποιες της εργολάβου χωρίς πάντως να επεμβαίνουν στη λογική και τη μέθοδο διαχείρισης:

1) Σιωπή για τη διαλογή στην πηγή και την ανάκτηση (ποιος-που-πόσο), η εγγυημένη ποσότητα διατηρείται χωρίς προσδιορισμό του όλου σύμμεικτου ή μη ελάχιστου εγγυημένου τονάζ. Η μέθοδος διαχείρισης παραμένει η ίδια με αποτέλεσμα κάκιστο τύπου clo κομπόστ και μεγάλο σε ποσότητα και ποιότητα υπόλειμμα.

2)Η τιμή παραμένει η ίδια που θα φθάνει στο δημότη με το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς τουλάχιστον στα 140€/tn. όταν σύμφωνα με το Ν. 4042/12 τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αναθεωρούνται τουλάχιστον ανά εξαετία, (άρθρο 22 παρ. 6 αυτού). To Δημόσιο φέρεται να χρεώνεται τους επιπλέον σταθμούς μεταφόρτωσης!!! ενώ παρέχονται Τριτοκοσμικού τύπου άσχετα ανταποδοτικά δωράκια της εταιρείας στο ΦΟΔΣΑ;

3)Η διάρκεια της σύμβασης 21 χρόνια με αμφίβολες αιρέσεις και συνέχεια.

4)Τέλος παραμένει ο αυθαίρετος σχεδιασμός εργοστασίου στην Παλιόχουνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αργολίδας, Κορινθίας και του συνόλου σχεδόν της Αρκαδίας, με τη σημείωση ότι το αρχικά προβλεπόμενο εργοστάσιο στη Μεσσηνία θα χωροθετηθεί σε δύο χρόνια…. ώστε μέχρι αυτό να λειτουργήσει εκείνο της Παλιόχουνης θα εξυπηρετήσει πλέον των αρχικά προβλεπόμενων και ολόκληρη τη Μεσσηνία!!!!

ΙΙΙ. Στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές στις οποίες συμμετείχε η Παράταξή μας είχαμε καταγγείλει:

1)Την Πανελλήνιας Πρωτοτυπίας επινόηση της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη να παραδώσει στην εργολάβο την Αρκαδία για να επιλέξει εκείνη όπου βολεύεται να φτιάξει το εργοστάσιό της, λες και είμαστε Μπανανία και δεν υπήρχε συντεταγμένη Πολιτεία με κανόνες, επιστημονικές προϋποθέσεις και αντικειμενικά κριτήρια και για να το πράξει αν ήταν απαραίτητο.

2)Τη μη κεντροβαρή και ανορθολογική πληθυσμιακά και γεωγραφικά και γι΄αυτό παντελώς άδικη επιλογή της βολικής Παλαιόχουνης για την κατασκευή του εργοστασίου της εργολάβου, που αποδέχτηκε αναντίρρητα η Περιφερειακή Αρχή, όταν μάλιστα συντρέχουν νόμιμοι και επιστημονικά τεκμηριωμένοι περιορισμοί που με τεχνάσματα εργολάβος και Περιφέρεια προσπαθούν να προσπεράσουν.

3)Την κατασκευή φαραωνικού όπως λέγαμε έργου αντίθετου με τις προγραμματικές αρχές μας που επιβαρύνει υπέρμετρα την περιοχή με την ήδη υποβαθμισμένη και απειλούμενη με χειρότερα γειτονική Μεγαλόπολη αλλά και γενικότερα την Αρκαδία με την πρόσθεση ατελείωτου αέναου κυκλοφοριακού φόρτου απορριμματοφόρων στους οδικούς άξονές της, που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί χωματερή της Πελοποννήσου με αυτονόητα αποτελέσματα.

Το καταπληκτικό είναι ότι τώρα η Κυβέρνηση αποδέχεται έστω και προσωρινά, με ότι αυτό συνεπάγεται εν Ελλάδι…. διαχείριση των απορριμμάτων και της Μεσσηνίας στην Παλιόχουνη. Δηλαδή έστω προσωρινά αποδέχεται τη λόγω των εύλογα μεγαλύτερων απαιτήσεων λειτουργία «φαραωνικότερου», ας μου επιτραπεί η έκφραση, εργοστασίου από εκείνο που και εκείνη αποδοκίμαζε και το οποίο είναι ευκολονόητο ότι άμα τη κατασκευή του θα απαιτεί αενάως στο μέλλον κερδοφόρα νόμιμη ή μη ύλη από οπουδήποτε.

Αυτά όταν η Τρίπολη έχει αποτελέσει αναμφίβολα στο παρελθόν χωματερή όλης της Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο ΧΑΔΑ της στο «Πλάτωμα» που μάλιστα δεν αποκαθίσταται στα πλαίσια του πολυδιαφημισμένου έργου αποκατάστασης των μικρών τελικά ΧΑΔΑ…

Με τα δεδομένα αυτά και με την επιπλέον ευθύνη ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της παράταξης στην Αρκαδία, που επιχειρείται αδικαιολόγητα να υποβαθμισθεί και υποθηκευθεί το μέλλον της, επαναλαμβάνω ότι συνεχίζω αδιαπραγμάτευτα να δεσμεύομαι στον αγώνα όλων μας κατά της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και συνακόλουθα του ΤΕΡΝΑτουργήματος στην Αρκαδία……. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

IV. Κύριοι της Κυβέρνησης και πάλι:

«Ά ψέγομεν ημείς, ταύτα μη μιμώμεθα»,

όταν μάλιστα τα ίδια δεδομένα των μέχρι πρότινος εκτιμήσεων και θέσεών σας παραμένουν;;;; και δεν δικαιολογούν τις πρόσφατες ανεξήγητες υποχωρήσεις σας.

Κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πελοποννήσου:

Ή Τώρα, συντονισμένος τεκμηριωμένος σχεδιασμός με οδικό χάρτη και χρηματοδοτικά εργαλεία,

ή Ποτέ = αδικαιολόγητη στρατηγική ήττα της αυτοδιοίκησης.

Κύριοι της Κυβέρνησης, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πελοποννήσου:

Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο είναι εκρηκτική.

Κάθε επιπλέον καθυστέρηση, αναποφασιστικότητα ή διβουλία  θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση τις προθέσεις όλων Σας.

Τρίπολη 17 Μαρτίου 1016

Τάκης Γατσόπουλος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

 

Υ.Γ. Για τα τωρινά δάκρυα στην Παλιόχουνη των πρεσβευτών της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία Τατούλη-Γιαννακούρα είναι τόσο πρόσφατη η καταστροφική πολιτική τους που όλοι οι πολίτες της που έχουν, γνώση μνήμη και κρίση κατανοούν την υποκρισία τους.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...