Ο Πατούλης, ο Δήμος Σύρου και ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός

Sharing is caring!

Σταμάτης Μπεχράκης:

Ο Σταμάτης Μπεχράκης είναι μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ Πελοποννήσου

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε γίνει μάρτυρες της ανεπάρκειας της νέας προεδρίας της ΚΕΔΕ την οποία παρουσιάζει  στα δύσκολα θέματα της αυτοδιοίκησης που τίθενται  σε μια ιδιόμορφη και σύνθετη   περίοδο για τη χώρα.Ανεπάρκεια  στη συμβολή της προεδρίας της ΚΕΔΕ στο θετικό ρόλο της αυτοδιοίκησης  στο  να ξεκολλήσει  η χώρα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα του επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις.

Η προεδρία Πατούλη εν ολίγοις , χρησιμοποιεί σαν όχημα τη ΚΕΔΕ για να εξυπηρετήσει ένα διαφορετικό σχέδιο,  από το κοινώς αναμενόμενο από   τους πολίτες για την ΚΕΔΕ.  Εφαρμόζει ένα στενό  σχεδιασμό εκείνον του κόμματος στο οποίο επιθυμούσε να είναι και πρόεδρος , εκτός από πρόεδρος ΚΕΔΕ πρόεδρος του ΙΣΑ και σε ένα  πλήθος ρόλων που έχει δημιουργήσει για το πρόσωπο του .
Η ΚΕΔΕ “καπελωμένη” από τους πολλαπλούς ρόλους του ίδιου του προέδρου της ,  ακολουθεί την τακτική για το παραμικρό να κάνει τη τρίχα τριχιά  ή και έχοντας δίκιο σε άλλα θέματα , σηκώνει πρωί μεσημέρι και βράδυ , τα “λάβαρα της Αγ. Λαύρας και της Επανάστασης του 1821”  για καθετί που κινείται στο πολιτικό πεδίο. Στο ακριβώς άλλο άκρο από αυτό που μας είχαν συνηθίσει οι ίδιες δυνάμεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το “λύκος στα πρόβατα τρεις φορές την ημέρα” δεν χρειάζεται να αναλυθεί για τη ζημιά  που προκαλεί  προφανώς σε κάθε είδους κίνημα αλλά και ειδικά την τοπική αυτοδιοίκηση η οποια διαχειρίζεται σημαντικές υποθέσεις και βρίσκεται σε διαρκή- και δικαιολογημένα-διαλεκτικό  ανταγωνισμό με την κεντρική διοίκηση.

Νέα θεατρική πράξη παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σε δύο ρόλους στο έργο ” Μετάθεση του κόστους του ΕΣΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία στο Νομοσχέδιο ”Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις” είναι του υπουργείου Εσωτερικών (σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας)  έρχεται να καλύψει  αίτημα πολλών φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους. Ο κ. Πατούλης  ανεβαίνοντας στα κάγκελα όπως συνήθως για άλλη μια φορά,  ζητά επιτιθέμενος στον υπουργό Υγείας να πληροφορηθεί «Ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας». Διάβασα λοιπόν τυχαία στο διαδίκτυο τη συζήτηση πού έγινε πάνω σε αυτό το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Σύρου – Ερμούπολης .Την παραθέτω .Ο εκτελών χρέη Δημάρχου , αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έδωσε την άλλη διάσταση του θέματος, αδειάζοντας εν μέρει την ΚΕΔΕ, που ζητούσε επιτιθέμενη στον υπουργό Υγείας να πληροφορηθεί «Ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί » . Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους του νοσοκομείου και τον τότε αναπληρωτή και νυν υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, στην οποία όπως ανέφερε «είχε τεθεί το θέμα ότι σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις όταν το νοσοκομείο έχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη, τότε να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, να καλύψει την ανάγκη, όπως προτάθηκε ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς».
Διευκρίνισε δε ότι ζητήθηκε αυτή η δυνατότητα «διότι τα νοσοκομεία υπόκεινται και στον έλεγχο των ΔΥΠΕ, με τους μεγάλους διαγωνισμούς να διενεργούνται από εκεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ροή των υλικών προς τα νοσοκομεία να μην είναι πάντοτε στην ώρα τους. Στα νοσοκομεία λείπουν από τα πιο απλά πράγματα, από τσιρότα και γάζες μέχρι οινόπνευμα».
Επιβεβαιώνοντας δε πλήρως τα λεγόμενα του υπουργού και το πνεύμα της τροπολογίας είπε ότι «Αυτό είχαμε προτείνει σαν φορείς της Σύρου στον υπουργό τότε και σήμερα ο κ. Ξανθός έδωσε διευκρίνιση ότι είναι προαιρετική η δυνατότητα είτε της Περιφέρειας είτε του Δήμου για στήριξη των νοσοκομειακών δομών με υλικά. Καταλαβαίνω γιατί επικαλείστε πως η τροπολογία είναι λίγο πονηρή, όμως νομίζω ότι ήταν στο πνεύμα της συζήτησης που είχε γίνει τότε».
 Η εν λόγω τροπολογία, με την ευκαιρία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».
 
Η κυβέρνηση τροποποίησε  τη σχετική τροπολογία, ως προς τους Δήμους
και διατύπωσε διάταξη ανάλογη με το άρθρο 202 του 3463/2006 σεβόμενη τις επιφυλάξεις των αυτοδιοικητικών, ενώ διατηρεί τη διαδικασία για τις Περιφέρειες, χωρίς απαραίτητη υποβολή αιτήματος από τον διοικητή της αντίστοιχης δομής υγείας.  Δηλαδή οι Δήμοι εγγράφοντας πόρους σε ποσοστό 1,5% αυξημένο κατά 20%, επί των τακτικών τους εσόδων, θα μπορούν εκτός από συλλόγους , γουρνοπούλες κλπ. να επιχορηγούν και τις δομές υγείας.Αν θέλουν και αν κρίνουν ανάγκη.

Η τροπολογία, στην τελική μορφή της, αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 90
· Το άρθρο 90 αντικαθίσταται ως εξής:
« 1. Οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούν δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας, δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και νοσοκομεία που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειά τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, προς διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Η ανωτέρω επιχορήγηση αφορά ιδίως επείγουσες συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, προμήθεια καυσίμων κ.λ.π.
2. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών εφαρμόζονται αναλογικά και οι ρυθμίσεις του άρθρου 202 του ΚΔΚ ν. 3463/2006 (Α΄114). Το προβλεπόμενο στην υποπαράγραφο Β της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου 202 ποσοστό δύναται να αυξάνεται, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του οικείου Δήμου.
3.Οι δαπάνες των παραπάνω παραγράφων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 275 του ν.3852/2010 (Α΄87).

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...