• Χωρίς κατηγορία

Δυσαρέσκεια και φασαρίες στο μνημόσυνο για τη σφαγή των Καλαματιανών από τους Ναζί – Kalamata Journal

Sharing is caring!

                                     Η 8 Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως μέρα θυμάτων της Καλαμάτας στον αγώνα  κατά του ναζισμού και φασισμού                           

Φέτος κλείνουν εβδομήντα δύο χρόνια από τότε που τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν στο νότιο μέρος του παλιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού της Καλαμάτας εκατοντάδες αθώους κατοίκους της. Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1944 , πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις και τα αθώα θύματα, τη μαύρη εκείνη μέρα , μεταφέρθηκαν με καμιόνια στην Δυτική Παραλία, στα σημερινά παλιά δημοτικά σφαγεία όπου και θάφτηκαν κρυφά και πρόχειρα. Μια ακόμα φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών είχε γραφτεί στην πόλη της Καλαμάτας .

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένα αντάξιο μνημείο του γεγονότος και της ιστορικής και συλλογικής μνήμης στο χώρο που εκτελέστηκαν όπως αρμόζει στο γεγονός. Έτσι χρησιμοποιείται κατά ανάγκη ο χώρος του θρησκευτικού μνημόσυνου στο νεκροταφείο της πόλης μαζί με τη θρησκευτική τελετή. Συνεχής είναι ο αγώνας να τιμηθεί και να αναγνωριστεί η θυσία τους.  Η 8 Φεβρουαρίου πρέπει να καθιερωθεί ως Ημέρα Θυμάτων της Καλαμάτας  κατά του ναζισμού και φασισμού .

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τιμηθεί επίσημα η μέρα αυτή από την πολιτεία . Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί προεδρίας Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Ντίνου Μακρόπουλου. Τότε αναγνωρίστηκε ως εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και μέχρι το 2014 παρευρίσκονταν στο μνημόσυνο των συγγενών των εκτελεσμένων και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Για μία ακόμη χρονιά ο Δήμος Καλαμάτας τιμά υποβαθμισμένα μια σημαντική στιγμή φασιστικής θηριωδίας  που είναι συνδεδεμένη με τη συλλογική μνήμη της πόλης. Ο δήμαρχος Καλαμάτας όπως δήλωσε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 7/2/14 προσπαθεί να περιορίσει το ιστορικό γεγονός μόνο στο μέρος της ανθρωπιστικής πλευράς και του θρησκευτικού μνημόσυνου.

  Η μόνιμη προσπάθεια υποβάθμισης της απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη τους αποδεικνύεται και με την ασεβή προσπάθεια και συμπεριφορά , του επί πληρωμή συμβούλου του δημάρχου και δήθεν δημοτικού τελετάρχη  φέτος, για παραγκωνισμό των συγγενών των εκτελεσθέντων στην τελετή. Η άρνηση του δημάρχου της πρότασης μας το 2014 να τελεσθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των εκτελεσθέντων , με ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης των 70 χρόνων αλλά και να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της κατασκευής του μνημείου αποδεικνύει την πολιτική της υποβάθμισης του θέματος που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια.Πέρσι στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει μνημείο Εθνικής Αντίστασης έξω από το Δημαρχείο και δεν χρειάζεται άλλο! Ενώ φέτος ζητήσαμε να αποφασίσει το ΔΣ για τη χωροθέτηση του χώρου ως ο νόμος προβλέπει δεν αποδέχτηκε τη πρόταση μας γιατί περιμένει από τη Περιφέρεια ….να το κατασκευάσει. Έχει όπως φαίνεται μια πολιτική … δυσανεξία για τη σημασία του πατριωτικού μηνύματος που δίνει η κατασκευή του μνημείου με ιδίους δημοτικούς πόρους .

Γνωστοποιούμε αυτές τις τακτικές , ζητάμε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα όπως αρμόζει στη βαρύτητα του γεγονότος και την συμβολή στη συλλογική μνήμη της πόλης μας σε συνεργασία με το σύλλογο των συγγενών των εκτελεσμένων  . Θεωρούμε απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στους συμπατριώτες μας και στους τότε αγώνες τους εναντίον του ναζισμού αλλά παράλληλα και ως επίκαιρη συμβολή στον αγώνα που δίνουμε  σήμερα  για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία .

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...