• Χωρίς κατηγορία

8-2-1944 Εβδομήντα δυο χρόνια από τη φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών στην Καλαμάτα

Sharing is caring!

8-2-1944 Εβδομήντα δυο χρόνια από τη φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών στην Καλαμάτα

Αναδημοσίευση από 8/2/14 (Εβδομήντα χρόνια από τη φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών στην Καλαμάτα)

Η 8 Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως μέρα θυμάτων της Καλαμάτας στον αγώνα κατά του ναζισμού

imagesΦέτος κλείνουν εβδομήντα χρόνια από τότε που τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν στο νότιο μέρος του παλιού στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού της Καλαμάτας πεντακόσιους είκοσι αθώους κατοίκους της, όπως αναφέρουν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν. Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1944 , πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις και τα αθώα θύματα, τη μαύρη εκείνη μέρα , μεταφερθήκαν με καμιόνια στην Δυτική Παραλία, στα σημερινά παλιά δημοτικά σφαγεία όπου και θάφτηκαν κρυφά και πρόχειρα. Ένα χρόνο περίπου μετά το 1945 , εντοπίστηκε ο τόπος ταφής τους . Μια ακόμα φασιστική θηριωδία των ναζί κατακτητών έχει γραφτεί στην πόλη της Καλαμάτας . Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένα αντάξιο μνημείο του γεγονότος και της ιστορικής μνήμης στο χώρο που εκτελέστηκαν. Έτσι χρησιμοποιείται κατά ανάγκη ο χώρος του θρησκευτικού μνημόσυνου, στο νεκροταφείο της πόλης.

Συνεχής αγώνας να τιμηθεί και να αναγνωριστεί η θυσία τους.  Η 8 Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως μέρα θυμάτων της Καλαμάτας του αγώνα κατά του ναζισμού .

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τιμηθεί επίσημα η μέρα αυτή από την πολιτεία . Για μία ακόμη χρονιά ο Δήμος Καλαμάτας τιμά υποβαθμισμένα μια σημαντική στιγμή φασιστικής θηριωδίας  που είναι συνδεδεμένη με την ιστορική μνήμη μεγαλύτκατάλογοςερων ηλικιακά συμπολιτών μας   . Ο δήμαρχος Καλαμάτας όπως ομολόγησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 7/2/14 ότι προσπαθεί να περιορίσει το ιστορικό γεγονός μόνο στο μέρος της ανθρωπιστικής πλευράς και του θρησκευτικού μνημόσυνου. Ουσιαστικά η προσπάθεια υποβάθμισης της οφειλόμενης απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη τους αποδεικνύεται με την άρνηση του δημάρχου της πρότασης μας για να τελεσθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη τους με ευκαιρία της συμπλήρωσης των 70 χρόνων .

Έχει φαίνεται μια πολιτική … δυσανεξία τόσο για τη σημασία του ιστορικού όσο και του πατριωτικού μηνύματος της επετείου. Άλλωστε στον ιστότοπο του Δήμου που καταγράφεται …”με τρόπο μεστό “, η ιστορία της Καλαμάτας τηρούνται αποστάσεις από τους εκτελεσμένους πατριώτες Καλαματιανούς προβάλλοντας – ευτυχώς όχι όλα τα άλλα επιχειρήματα τους – την γνωστή προβαλλόμενη δικαιολογία των ναζί κατακτητών .

Από τον Άννα στον Καΐάφα

8 φεβρουαριου 1944

φωτογραφία από την ομιλία της Πότας Κακκαβά στο τόπο της θρησκευτικής τελετής

Καταγγέλλουμε αυτές τις τακτικές , ζητάμε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα όπως αρμόζει στο γεγονός και την ιστορική μνήμη της πόλης μας.. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους συμπατριώτες μας στους αγώνες τους εναντίον του ναζισμού αλλά παράλληλα και ως επίκαιρη συμβολή στον αγώνα που δίνεται σήμερα , για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία .

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

  1. 7 Φεβρουαρίου 2019

    […] 7 Φεβρουαρίου 2019 s ShareTweet 8-2-1944 Εβδομήντα δυο χρόνια από τη φασιστική θηριωδία τω… […]

  2. 9 Φεβρουαρίου 2019

    […] 8-2-1944 Εβδομήντα δυο χρόνια από τη φασιστική θηριωδία τω… κοινοποίησε το: 8 Φεβρουαρίου […]