Επεκτάθηκε η σύμβαση για τα σκουπίδια στη «Μαραθόλακκα»

Sharing is caring!

ΘΑΡΡΟς 18/11/2015

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή η επέκταση της σύμβασης για τη λειτουργία της κινητής μονάδας διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας, με στόχο την ανάκτηση-αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ, ανακυκλώσιμα, κ.λπ.), για όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού (με προβλεπόμενο διάστημα 4 μηνών) που θα προκηρυχθεί από το Δήμο Καλαμάτας με αντικείμενο την επεξεργασία των απορριμμάτων του.
Τη διαφωνία τους με την επέκταση εξέφρασαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ψηφίζοντας λευκό, καθώς και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αναστ. Νιάρχος, ο οποίος την καταψήφισε.Μείωση κόστους
Η συζήτηση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως υπάρχουν προβλήματα με τον ανάδοχο και πως άλλαξε το κόστος από 71,30 σε 59,91 ευρώ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν από τους Δημ. Φαββατά και Μιχ. Αντωνόπουλο, ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως η διαφορά των 11,40 ευρώ οφείλεται στο ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι ευχαριστημένη από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα υπολείμματα ο ανάδοχος, τα οποία θα παραμένουν στη «Μαραθόλακκα». Επίσης, είπε πως η σύμβαση είναι ίδια με την προηγούμενη και πρόσθεσε πως αν υπάρξει διαθέσιμος ΧΥΤΥ, θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα.
Επισήμανε ότι θα τροποποιηθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να βρίσκονται νόμιμα στη «Μαραθόλακκα» τα υπολείμματα, καθώς και ότι τα υπολείμματα έχουν δεματοποιηθεί σε 2.000 μπάλες, σημειώνοντας πως η μείωση είναι προς όφελος του Δήμου.

Τοποθετήσεις
Για μη ξεκάθαρο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής μίλησε ο Μιχ. Αντωνόπουλος, σημειώνοντας πως ο Δήμος δεν κάνει ενέργειες για την εξεύρεση ΧΥΤΥ.
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η κατάσταση με τα σκουπίδια τόνισε ο Αναστ. Νιάρχος. Επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, πως η πολιτική του Δήμου στην καθαριότητα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς όλα προωθούνται για ιδιωτικοποιήσεις και τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για σκουπίδια, αλλά για χρυσάφι στα χέρια των εργολάβων.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Φαββατάς έκανε λόγο για ερασιτεχνισμό της Δημοτική Αρχής, υποστήριξε πως θάβονται σκουπίδια στη «Μαραθόλακκα», ζητώντας να σταματήσει αυτή η ενέργεια και πρόσθεσε πως η συνοικιακή κομποστοποίηση έχει αποτύχει.
Τα λεγόμενα του κ. Φαββατά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του. «Ή παρουσιάστε στοιχεία ή μη λέτε λόγια του αέρα», είπε χαρακτηριστικά.
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...