Τι ακριβώς είναι η « περιοχή της Μεσογείου »;

Sharing is caring!

Η περιοχή της Μεσογείου έχει υποστεί την ανθρώπινη παρέμβαση επί χιλιετίες ,με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστα απομεινάρια των ιθαγενών οικοσυστημάτων .
 Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό βιολογικό πόρο . Τι ακριβώς είναι η « περιοχή της Μεσογείου »;

 Για το UNEP ( Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον ) , η περιοχή της Μεσογείου καθορίζεται ως τα σύνορά της φύσης της "γραμμής ελιάς " .
 Η Μεσόγειος θάλασσα καλύπτει έκταση 2.500.000 km2 με μέσο βάθος 1.500 μέτρα το βαθύτερο σημείο είναι πάνω από 5.000 μέτρα στο τμήμα γνωστό ως το Ιόνιο Πέλαγος , ανάμεσα στην Ελλάδα και το "πόδι" της Ιταλίας . Η ακτογραμμή εκτείνεται σε 46.000 χιλιόμετρα και 22 χώρες .
 Παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος θάλασσα καλύπτει μόνο το ένα τοις εκατό των θαλάσσιων περιοχών του κόσμου , παρόλα αυτά περιέχει περίπου έξι τοις εκατό των θαλάσσιων ειδών . Μερικά από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο , όπως η μεσογειακή φώκια ,και η caretta caretta μπορoύν να βρεθούν στη Μεσόγειο. Τα αποθέματα ψαριών έχουν μειωθεί στο 20 τοις εκατό του φυσικού πλούτου σε ορισμένες περιοχές , και η Μεσόγειος είναι πλέον καθαρός εισαγωγέας των ψαριών .
 Σήμερα , 82 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράκτιες πόλεις. Για το 2025 υπάρχει μια εκτίμηση από 150 έως 170.000.000 . Σήμερα, οι νότιες χώρες αντιπροσωπεύουν το 32 τοις εκατό του πληθυσμού της περιοχής. Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχει φτάσει το 60 τοις εκατό .


 Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον έχει υπολογίσει ότι 650 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων, 129.000 τόνοι ορυκτέλαιου , 60.000 τόνοι υδραργύρου , 3.800 τόνοι μολύβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων χύνονται στη Μεσόγειο κάθε χρόνο . Εν τω μεταξύ , το 70 τοις εκατό των αποβλήτων στη Μεσόγειο δεν μπορεί να δεν να υποστεί επεξργασία καθαρισμού ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος.
 Έχει υπολογιστεί από τους επιστήμονες ότι τα νερά της Μεσογείου χρειάζονται 100 χρόνια για να ανανεωθούν εντελώς όντας κλειστή θάλασσα( μέσω της εξάτμισης του νερού και αυτού που εισέρχεται μέσα από το στενό του Γιβραλτάρ ) .
 Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει μια κρίσιμη καμπή . Η αναγνώριση μιας εξελισσόμενης κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου έχει δημιουργήσει αυξημένη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και βιωσιμότητας . Εθνικά Σχέδια Δράσης για το Περιβάλλον έχουν ήδη αναληφθεί σε όλες τις βόρειες χώρες , καθώς και στην Αίγυπτο , την Τυνησία , και την Ιορδανία .
 Οι περισσότερες χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης , απόδειξη της καλής θέλησης τους να προχωρήσουν . Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πρακτική δράση .
 Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή είναι ακριβώς αντίθετη με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη Μεσόγειο και το θαλάσσιο οικοσύστημά της.
 Καθώς επίσης και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά η βαριά βιομηχανία της χώρας δηλαδή ο τουρισμός θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...