Καλαμάτα ανακοίνωση καταγγελία τριών δημοτικών παρατάξεων για την αποδόμηση του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου

Sharing is caring!

Κατά τα  τελευταία δύο περίπου χρόνια το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλαμάτας φαίνεται ότι αποδομείται. Η φιλοσοφία του επιτηδευμένα διαφοροποιείται και  η λειτουργία του αργά αλλά σταθερά αλλάζει. Και βέβαια δεν εννοούμε προς το καλύτερο, αντίθετα θα λέγαμε.

Όλο και περισσότερο παρατηρείται, ανοικτά ή καλυμμένα, η παρέμβαση του Δημάρχου και των αντιδημάρχων, που εμπλέκονται στη  λειτουργία του, οι οποίοι μάλιστα τις πιο πολλές φορές βρίσκονται σε σύγκκοινωνικό παντοπωλειορουση μεταξύ τους.

 

Με αποκορύφωμα από τον Σεπτέμβρη και μετά, όπου έγινε η ένταξή του ΔΚΠ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και  υπογράφηκε η σύμβαση συνεργασίας με το ΕΠΕΚΑ. Από τότε το «Δημοτικό Παντοπωλείο», όπως επέμενε να λέει προκλητικά, ο Δήμαρχος άρχισε να αποκαλείται «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Αλλά αυτό, δυστυχώς, είναι το μόνο θετικό.

 

  • Ο Δήμαρχος όρισε στην Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου άτομα, μόνο φιλικά προσκείμενα στο πρόσωπό του, σε αντίθεση με  το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας έξω ανθρώπους, που τόσα χρόνια πρόσφεραν με την εργασία και το ήθος τους πολλά πράγματα στους δικαιούχους και το Παντοπωλείο.

Γεγονός, που μας ανάγκασε (σαν μειοψηφία) να προτείνουμε τους υπόλοιπους τρεις, αφού απέρριψε την πρότασή μας να αφήσουμε τους εθελοντές να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν τόσα χρόνια και να ορίσουν μόνοι τους εκπροσώπους τους. Φαίνεται ότι είχε πληροφορίες ότι χάνει τον έλεγχο στο Παντοπωλείο.

 

Ακόμη με παρέμβαση του ορίστηκε  ως επικεφαλής αυτού του οργάνου πρόσωπο, που τυχαίνει να είναι συγγενικό πρόσωπο αντιδημάρχου με αρμοδιότητες επί των κοινωνικών θεμάτων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

 

  • Στην συνέχεια αντικατέστησε την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο κυρίως από εθελοντές (6 εθελοντές και μια Κοινωνική Λειτουργός, υπάλληλος του Δήμου) και ήταν υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, από τρεις υπαλλήλους, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας εθελοντής. Είναι τυχαίο που και αυτό γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων;

 

Μαθαίνουμε ότι μπαίνουν ποσοστώσεις στην ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης του παντοπωλείου, π.χ 5% οι αθίγγανοι, 8% αλλοδαποί. Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας εξυπηρετούσε όλους όσους είχαν ανάγκη. Αλλάζει κάτι σε αυτό; Ειδικά τώρα που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και βλέπουν το απεχθές πρόσωπο των μνημονίων;

 

  • Από τα πέντε άτομα, που προσλήφθηκαν μέσω του ΕΠΕΚΑ και του ΕΣΠΑ, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο μόνο οι δύο απασχολούνται σε αυτό και μάλιστα όχι κάθε μέρα. Οι υπόλοιποι τρεις πού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους; Μήπως σε κάποια πολιτικά γραφεία ή βρίσκονται στα σπίτια τους;  Και όταν έρχεται ο καιρός να πάρουν τον μισθό τους, τους ειδοποιούν να περάσουν να παραλάβουν την αμοιβή τους;

Πρόσφατα δε, με απαίτηση  αντιδημάρχου μετακινήθηκε η μία υπάλληλος από το Παντοπωλείο στα γραφεία του ΕΠΕΚΑ. Γιατί και πως έγινε αυτό; Πληροφορίες μας λένε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, η οποία παρεμπιπτόντως πρόσκειται στον ίδιο πολιτικό χώρο, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κα κυρία τάδε να κάνει τα ρουσφέτια της μέσω του Παντοπωλείου». Ουσιαστικότερα όμως, αναρωτιόμαστε πως ένας πολιτικός προϊστάμενος μετακινεί υπαλλήλους; Με ποια νομοθετική διάταξη;

 

Κλείνοντας, σας γνωρίζουμε ότι εμείς δεν επιθυμούμε να στηρίζουμε ένα τέτοιο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που μόνο κοινωνικό δεν είναι, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποσύρουμε από την Συντονιστική Επιτροπή του Παντοπωλείου τα τρία άτομα που προτείναμε ως μειοψηφία.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...