• Χωρίς κατηγορία

Ξανακερδίζοντας την πόλη μας

Sharing is caring!

Ιδιωτικοποιήσεις, φαραωνικά έργα και κοινωνικοί αγώνες για τη γη ως κοινό αγαθό

Διοργάνωση: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών, Παράρτημα Ελλάδας)

σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανεπένδυση κεφαλαίων, οι παγκόσμιες οικονομικές ελίτ, υποστηριζόμενες από το κράτος, αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας μέσα από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης –ιδιαίτερα στις πόλεις– και την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου με βάση τα συμφέροντά τους. Ταυτόχρονα, οι φωνές που αντιτάσσονται στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και στην υφαρπαγή της γης όλο και δυναμώνουν, με βασικό άξονα τον αγώνα των κοινωνιών για διασφάλιση του δικαιώματός τους να αποφασίζουν για το χώρο στον οποίο ζουν. Τέτοιου τύπου συγκρούσεις μεταξύ των συμφερόντων των λίγων, από τη μία πλευρά, και των τοπικών κοινωνιών από την άλλη εμφανίζονται σε πολλές πόλεις του κόσμου.

ανεργια

Στόχος αυτού του διημέρου είναι να δώσει την ευκαιρία σε πολιτικούς, εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων, επιστήμονες και δημοσιογράφους από την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Ναντ, την Κωνσταντινούπολη και το Βερολίνο να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της υφαρπαγής της γης. Επιπλέον, επιδίωξη του διημέρου είναι να διερευνηθούν οι ομοιότητες στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της γης και του δημόσιου χώρου και ο τρόπος με τον οποίο τέτοιες διαδικασίες επηρεάζουν τις πόλεις. Βασικός στόχος του διημέρου είναι επίσης η επεξεργασία θεωρητικών εργαλείων, η διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και η ανάπτυξη εναλλακτικών πολιτικών για την αστική ανάπτυξη, έτσι ώστε τα κινήματα και οι πολιτικοί να είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για τη διεκδίκηση της πόλης και της γης ως κοινού αγαθού.

 

Αφετηρία για τη διοργάνωση αυτού του διημέρου είναι η υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού στην Αθήνα. Το Ελληνικό, η έκταση των 6.200 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, κατέχει εμβληματική θέση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Ελληνικό θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες επενδυτές για τα επόμενα 99 χρόνια, για την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, τουριστικών εγκαταστάσεων, γραφείων, γηπέδων γκολφ, καζίνο, πολυτελών κατοικιών, κ.λπ., δημιουργώντας έτσι ένα θύλακα πλούτου και πολυτέλειας για λίγους. Σε αντίθεση με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται το χρόνιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών κομμάτων για τη δημιουργία δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου στην έκταση του Ελληνικού. Ενός πάρκου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και θα βελτιώσει τις κλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της μητροπολιτικής Αθήνας.

 

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, οι προσκεκλημένες και οι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, μαζί με τοπικούς πολιτικούς και εκπροσώπους κινημάτων, θα επισκεφτούν το Ελληνικό και θα ανταλλάξουν εμπειρίες από τα κινήματα και τους αγώνες τους.

 

Το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, στις 18.00, σας περιμένουμε όλες και όλους στη δημόσια εκδήλωση με τίτλο:

 

Αγώνες για μια άλλη αξιοποίηση των μεγάλων ελεύθερων χώρων – Η εμπειρία από ευρωπαϊκές πόλεις

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...