>ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Το ακίνητο Αλειφέρη-Μαρκοπούλου

Sharing is caring!

Με αφορμή ένα διατηρητέο…

Γράφτηκε από τον   ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με αφορμή ένα διατηρητέο...

Arrows1-13Στο σφυρί βγάζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το ακίνητο Αλειφέρη-Μαρκοπούλου, το οποίο καλύπτει όλο το τετράγωνο μεταξύ των οδών Αριστομένους-Κολοκοτρώνη-Σφακτηρίας-Αναπλιώτη.

 Δεν γνωρίζουμε αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο, ούτε αν η δημοπρασία έχει ως τιμή εκκίνησης την αντικειμενική του αξία που υπολογίζεται στα 3,7 εκ. ευρώ. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως μετά από χρόνια και χρόνια υποσχέσεων για παραχώρηση του ακινήτου στο δήμο και πολλά σχέδια αξιοποίησης, αυτό παίρνει το δρόμο για εκποίηση.

Αυτό ως το ηθικό-πολιτικό μέρος του ζητήματος, καθώς ακόμη και αν είχε παραχωρηθεί στο δήμο, μάλλον ερείπιο θα έμενε. Τόσα χρόνια οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρθηκαν να βρουν πηγές χρηματοδότησης ακόμη και για τα διατηρητέα ιδιοκτησίας του που σαπίζουν στο κέντρο της πόλης. Και η λέξη “ενδιαφέρον” έχει ποιοτικό περιεχόμενο. Γιατί οι επαφές με τον άλφα ή βήτα παράγοντα ότι θα δώσει λύση σε κάποιο πρόβλημα, δεν συνιστούν ενδιαφέρον, αλλά πολιτική δημοσίων σχέσεων των εκάστοτε δημοτικών παραγόντων.

Πολύ περισσότερο δεν ενδιαφέρθηκαν έτσι ώστε να δοθούν λύσεις για τα διατηρητέα, πολλά από τα οποία κρέμονται ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κατά καιρούς διατυπώθηκαν σκέψεις και προτάσεις οι οποίες έμειναν στα χαρτιά. Με τελευταία την πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών για ένταξη του έργου ανακατασκευής των διατηρητέων στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, για την οποία ο δήμος δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον (τουλάχιστον δημοσίως).

Αν τα πράγματα ήταν δύσκολα την εποχή που μπορούσαν οι δήμοι να παρέμβουν για το μεγάλο αυτό ζήτημα, που έχει να κάνει με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της νεότερης πόλης, σήμερα το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. Ο χρόνος περνάει αμείλικτα πάνω από τις κατασκευές που έχουν πληγεί από σεισμούς (και ορισμένες από πυρκαγιές), έχει μειωθεί δραματικά η στατική τους αντοχή και κάποια στιγμή θα καταλήξουν σωροί ερειπίων. Είτε γιατί δεν θα αντέξουν στην πίεση του χρόνου και της φθοράς, είτε γιατί θα έρθει μια άλλη νομοθεσία της ισοπέδωσης που θα επιτρέψει με διάφορα προσχήματα τις κατεδαφίσεις.

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα κανένας ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην ανακατασκευή διατηρητέου. Χρειάζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και η ενδεχόμενη ανταποδοτικότητα της παρέμβασης, στην καλύτερη περίπτωση θα καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών των ποσών. Ως εκ τούτου λύση (μερική ή ολική) μπορεί να δοθεί μόνον μέσα από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ενδεχομένως στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Δεν πρόκειται να γίνει όμως τίποτε αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους δήμους στα όρια των οποίων υπάρχει αξιόλογος αριθμός διατηρητέων. Οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν την υφιστάμενη κατάσταση και να επεξεργαστούν εναλλακτικά σενάρια για τις προβλέψεις ενός τέτοιου προγράμματος. Και ο Δήμος Καλαμάτας είναι από αυτούς που θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν σε μια τέτοια προσπάθεια. Θα έπρεπε αλλά…

Ηλίας Μπιτσάνης

29 Μαΐου 2012 : Τη δημιουργία Μουσείου Παλαιοτύπων μοναδικής αξίας για όλη τη χώρα, ανήγγειλε το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Τα παλαιότυπα ανήκουν σε πανεπιστημιακό καθηγητή στο Λονδίνο, το όνομα του οποίου ο δήμαρχος δεν θέλησε να αποκαλύψει, ανέφερε ωστόσο ότι το καταστατικό του Μουσείου έχει ήδη ετοιμαστεί από τον Καλαματιανό πολιτικό και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα στεγαστεί στο διατηρητέο κτήριο Αλειφέρη, το οποίο πάντως δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη στο Δήμο από το Δημόσιο, ενώ για την αποκατάστασή του θα χρειαστεί και ένα μεγάλο ποσό, καθώς και πολύς χρόνος.
Όπως επισήμανε ο κ. Νίκας, το παλαιότερο παλαιότυπο που θα εκτίθεται είναι από το 1492 και το νεότερο από τα τέλη του 17ου αιώνα. Πρόσθεσε ότι η θεματολογία των παλαιών αυτών βιβλίων αφορά την περιοχή της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ή και ευρύτερα τις περιοχές όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο.

Arrows1-13Το κτίριο ΑΛΕΙΦΕΡΗ θέλει ο δήμος

ΠΈΜΠΤΗ, 01 ΑΠΡΊΛΙΟΣ 2010 22:07

Με στόχο να  παραχωρηθεί το κτίριο ΑΛΕΙΦΕΡΗ, στο δήμο Καλαμάτας που βρίσκεται στον Πεζόδρομο της Αριστομένους ο δήμαρχος της πόλης έστειλε έγγραφο στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το οποίο του ζητά να εγκρίνει τη παραχώρηση απο τη  ΚΕΔ με ταυτόχρονη υποχρέωση πλήρους αποτακάταστασης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
“Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό ότι η Καλαμάτα είναι μία πόλη με σημαίνουσα ιστορική και πολιτισμική παράδοση και ιδιαίτερη φυσιογνωμία, η οποία φαίνεται μέσα από την ύπαρξη πολλών μνημείων και διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν πραγματικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα για την πόλη. Τα κτίρια αυτά είναι διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές της πόλης, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας και στον πεζόδρομο της οδού
Αριστομένους, όπου βρίσκεται και το συγκεκριμένο κτίριο (ΒΚ – 637).
Ο 0ήμος μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, ολοκλήρωσε πρόσφατα την πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου δικτύου πεζοδρόμων και αναπλάσεων σε ολόκληρη τη κεντρική ζώνη. Επάνω σε αυτό το πεζοδρομημένο άξονα βρίσκονται χαρακτηριστικά κτίρια όπως το δημαρχείο, το ιστορικό ξενοδοχείο “REX”, το παλιό ξενοδοχείο “ΒΑΣΙΛΙΚΟ” που στεγάζει δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και πλήθος ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων που επισκευάσθηκαν και απέκτησαν νέες χρήσεις, δίνοντας στο δρόμο αυτό την εικόνα μιας άλλης εποχής, που πραγματικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Το αναφερόμενο δημόσιο κτήμα Β. Κ.- 637, κατέχει σημαίνουσα εμπορική θέση πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Αριστομένους, πλησίον του δημαρχείου της πόλης και συγκεκριμένα καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο το οριζόμενο από τις οδούς Αριστομένους, Αναπλιώτη, Κολοκοτρώνη και Σφακτηρίας, συνολικού εμβαδού 529,13 τ.μ. Τμήμα του εν λόγω συνολικού ακινήτου είναι διώροφο κτίριο κηρυγμένο διατηρητέο νεώτερο μνημείο (ΥΠΠΟ, ΦΕΚ 467/Β΄/28-08-1987) το οποίο έχει υποστεί σοβαρές φθορές από τους σεισμούς αλλά και έχει δεχθεί αλλεπάλληλες καιρικές επιβαρύνσεις. Το εν λόγω κτίριο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διατηρητέα επί του πεζόδρομου που δεν έχουν επισκευασθεί, αποτελώντας κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς, αφού έχει χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο κτίσμα.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι το κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου είναι πολύ μεγάλο, τουλάχιστον διπλάσιο από το κόστος μιας νέας κατασκευής. Από την εμπειρία που έχουμε από ανάλογες περιπτώσεις αποκατάστασης διατηρητέων του δήμου μας, εκτιμούμε ότι το κόστος επισκευής και  ποκατάστασης του διωρόφου διατηρητέου κτιρίου ανέρχεται σε 2.000.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της μελέτης που απαιτείται να συνταχθεί.
Επειδή θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των φορέων της Πολιτείας, με καθοριστικό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διατηρήσουμε την υλική υπόσταση της ιστορίας μας και να αξιοποιήσουμε αυτά τα κτίρια, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης, επανερχόμαστε στο ήδη διατυπωμένο αίτημα του δήμου Καλαμάτας, να περιέλθει το ακίνητο στο δήμο.”

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...