ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ

Sharing is caring!

E-mailPrintPDF

“Έχουμε μια Δημοτική Αρχή υπέρμετρης αυταρέσκειας” “Τροφή” στο προξενιό με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο Διονύσης Αλευράς θελήσει να αφήσει το Δήμο Καλαμάτας για να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή, έρχεται να δώσει ο Βασίλης Κοσμόπουλος. “Υποθέτω ότι οποιαδήποτε παράταξη όταν θα φτάσει να διεκδικήσει μια δημαρχία, θα συζητήσει και τις πιθανότητες συμμαχιών” απαντά ο επικεφαλής της “Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης”, τονίζοντας όμως ότι από το ΠΑΣΟΚ “μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία κρούση”. Πάντως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της αποχώρησής του από το Δήμο. Οι αποφάσεις ανέφερε ότι θα ληφθούν περί το τέλος του χρόνου, από τα μέλη της δημοτικής κίνησης, που δεν αρνούνται ότι μετά από δύο χαμένες εκλογικές μάχες πιθανόν να απομακρύνεται ο στόχος για την ανάληψη της δημαρχίας.
Μέχρι να έρθει, ωστόσο, η ώρα των αποφάσεων “παραμένουμε ενεργοί και εργαζόμαστε με την προοπτική ότι θα είμαστε υποψήφιοι”, λέει ο Βασίλης Κοσμόπουλος και καταθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Δε διστάζει, λοιπόν, να μιλήσει για “ουσιαστικότατο έλλειμμα δημοκρατίας” από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, να τη βαθμολογήσει με άριστα για το ζήλο της στον επικοινωνιακό χειρισμό των θεμάτων και να επικρίνει το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για “κοντόφθαλμη και καιροσκοπική” συμπεριφορά. Αναφέρεται, όμως, και στα καλά του δημάρχου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ εργατικός, ιδίως προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης επιπλέον πόρων για το Δήμο.

Κατανοείτε ότι η πρώτη ερώτηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το εάν θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Θα είστε;
Είναι δύσκολο να δοθεί μια απάντηση αυτή τη στιγμή. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα και όπως την προηγούμενη φορά, ήμασταν ο πρώτος συνδυασμός που είπαμε ότι θα είμαστε υποψήφιοι, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τον κόσμο. Έγκαιρα, υποθέτω περί το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει μια συγκεκριμένη απόφαση, που προφανέστατα θα είναι όχι αυστηρά προσωπική, αλλά θα ληφθεί μαζί με τους φίλους συνεργάτες της Κίνησής μας. Μέχρι τότε παραμένουμε ενεργοί και εργαζόμαστε με την προοπτική ότι θα είμαστε υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές.

Η απάντηση αυτή αφήνει περιθώρια να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, αφού πρόκειται για πολιτικό θέμα που μένει ανοιχτό…
Οι… αποφάσεις αυτές θα ληφθούν το χρόνο που πρέπει. Μέχρι τότε εργαζόμαστε με την προοπτική ότι θα είμαστε υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές. Τότε θα τοποθετηθούμε και υποθέτω ότι όλοι και όλες οι παρατάξεις τότε θα τοποθετηθούν επίσημα. Προθέσεις ή σκέψεις μπορεί να υπάρχουν για τον οποιονδήποτε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι η τελική τοποθέτησή του.

Κάποιοι, ακόμη και από εκείνους που υποστηρίζουν την παράταξή σας, λένε ότι εφόσον δύο φορές δεν καταφέρατε να κερδίσετε τις εκλογές, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε και μία τρίτη. Άλλοι, όμως, τονίζουν ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση είστε πολύ χρήσιμοι, διότι διαβάζετε καλά τα θέματα, έχετε άποψη και καταθέτετε προτάσεις. Ποια είναι η σωστή άποψη;
Και οι δύο. Ακριβώς οι δύο αυτές απόψεις θα μας απασχολήσουν τελικά, στο τέλος του χρόνου υπολογίζω, και όποια υπερισχύσει μέσα στη διαλογική συζήτηση μεταξύ μας, θα καθορίσει τι τελικά θα γίνει. Αλλά νομίζω και οι δύο απόψεις έχουν βάση. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή παρουσία όλο αυτό το διάστημα, που δεν πέρασε απαρατήρητη, από τα δημοτικά πράγματα. Από την άλλη πλευρά, σαφώς προβληματίζει το γεγονός με ποιους όρους και πώς μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Σε επίπεδο σεναριολογίας λέγεται ότι αν ο Διονύσης Αλευράς αποφασίσει να φύγει από το Δήμο για να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή, τότε συγκεκριμένοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να δοθεί το χρίσμα του κόμματός του σε εσάς. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε υποψήφιο δήμαρχο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ;
Το είπατε και εσείς, ότι αυτά είναι σε επίπεδο σεναριολογίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία κρούση επάνω σε αυτό το θέμα, κατά συνέπεια δεν πιστεύω ότι μπορώ να απαντήσω. Μπορώ να πω όμως το εξής, ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα ληφθούν ομαδικά, από την παράταξη. Και σίγουρα θα είναι αποφάσεις οι οποίες δε θα αφήνουν περιθώρια στον οποιονδήποτε να υπονοήσει ότι εγώ αψήφησα γνώμες συνεργατών, απαξίωσα συνεργάτες κοιτώντας το προσωπικό μου συμφέρον και την όποια προσωπική φιλοδοξία.

Δηλαδή, είναι ένα θέμα που ως παράταξη θα το βάζατε στη συζήτηση;
Υποθέτω ότι οποιαδήποτε παράταξη, όταν θα φτάσει να διεκδικήσει μια δημαρχία, θα συζητήσει και τις πιθανότητες συμμαχιών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι και έτσι δεν το έχουμε συζητήσει, ούτε μας έχει απασχολήσει.

Στο παρελθόν, όμως, αποκλείατε τέτοιο ενδεχόμενο…
Σας είπα… ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε σε επίπεδο σεναρίου και γι’ αυτό δεν μπορώ να το συζητήσω σοβαρά. Έθεσα, όμως, μια παράμετρο, ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα ληφθεί με τις προϋποθέσεις τις οποίες είπα. Δηλαδή, με τις προϋποθέσεις που δε θα επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να υπονοήσει ότι για πιθανή προσωπική φιλοδοξία θα αγνοήσω τους συνεργάτες φίλους και θα τους απαξιώσω.

Πιστεύετε ότι οι δημότες της Καλαμάτας πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει συνολικά η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα η δική σας παράταξη;
Είναι πολύ δύσκολο ερώτημα. Πρώτα πρώτα, δεν είμαι πεπεισμένος πόσοι παρακολουθούν πραγματικά τις δημοτικές υποθέσεις. Από αυτούς που πραγματικά παρακολουθούν τις δημοτικές υποθέσεις, πιστεύω ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ως αντιπολίτευση για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της εικόνας του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημαντικότερα των θεμάτων που απασχολούν την πόλη. Αυτά μπορούμε να κάνουμε. Δυστυχώς, το σύστημα το οποίο καλούμαστε να υπηρετήσουμε, όπως είναι δομημένο, δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Για το μόνο το οποίο πιθανά μπορούμε να κατηγορηθούμε, είναι γιατί δεν έχουμε κάνει σε κάποια θέματα δυναμικές κινητοποιήσεις, με την έννοια να βγούμε μπροστά και στο βαθμό που μπορούμε να παρασύρουμε κάποιον κόσμο να μας ακολουθήσει. Απαντώ ευθαρσώς ότι δεν έχουμε αυτή την οργάνωση, για να κατορθώσουμε να το πετύχουμε. Και από την άλλη, δυστυχώς, δεν εισπράττουμε από τον κόσμο το αντίστοιχο ενδιαφέρον, ώστε αυθορμήτως αυτός, χωρίς οργάνωση, στις όποιες κινητοποιήσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε, να προσέλθει.

Επανειλημμένως έχετε διαμαρτυρηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο δήμαρχος απαξιώνει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πιστεύετε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο Δήμο αυτή την περίοδο;
Ουσιαστικό έλλειμμα ναι. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας ουσιαστικότατο. Υπήρχε και την περασμένη τετραετία, αλλά ειδικά αυτή την τετραετία έχει φτάσει σε εξαιρετικό βαθμό. Ουσιαστικά δεν έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε επικύρωση των ειλημμένων αποφάσεων του δημάρχου. Επειδή η επικύρωση των αποφάσεων γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έπεται ότι υπάρχει κανένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο γίνεται διάλογος. Είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο γίνονται μονόλογοι, λίγο πολύ εκ των προτέρων γνωστοί, για να ληφθεί η δεδομένη απόφαση, η οποία είναι και αυτή γνωστή. Έχει δημοσιευθεί στον Τύπο εκ των προτέρων και απλώς στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται η τυπική επικύρωση. Όταν ξεκίνησα την ενασχόληση με τα δημοτικά πράγματα, ήμουν αρκετά αιθεροβάμων, όπως προφανώς απεδείχθη, και ιδιαίτερα ρομαντικός. Πίστευα ότι οι δημοτικές εκλογές τελειώνουν την ημέρα που γίνονται και από εκεί και ύστερα όλες οι δημοτικές παρατάξεις προσπαθούν για το καλύτερο. Πίστευα ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται ένας διάλογος και οι τελικές αποφάσεις είναι η συνισταμένη των απόψεων των δημοτικών παρατάξεων. Δυστυχώς, έπεσα έξω. Έ- χει κανείς την αίσθηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μια μορφή Κοινοβουλίου, όπου οι παρατάξεις είναι ταμπουρωμένες πίσω από τις δικές τους θέσεις και δεν είναι διατεθειμένες να συνθέσουν την οποιαδήποτε άποψη. Ο κ. δήμαρχος επανειλημμένα έχει κατηγορήσει, και εμάς, ότι στη ΔΕΠΑΚ παίρναμε ομόφωνες αποφάσεις. Τότε οι αποφάσεις πράγματι ήταν ομόφωνες, αλλά δεν έσυρε κάποιος τους υπόλοιπους στην ομοφωνία αυτή. Ήταν αποφάσεις που βασανίζονταν πάρα πολύ και η ομοφωνία προέκυπτε ως αποτέλεσμα του διαλόγου και των συγκλινουσών απόψεων, που στο τέλος επιτυγχάνονταν.

Δηλαδή, για αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ευθύνεται τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ο δήμαρχος;
Σαφώς. Ο πρόεδρος έχει προσπαθήσει πολλές φορές και το λόγο να μοιράσει και πολλά άλλα, αλλά έχει διακοπεί πολλές φορές από τον κ. δήμαρχο.

Σε ποιον τομέα θα βάζατε τον υψηλότερο βαθμό στη σημερινή Δημοτική Αρχή και για ποιο θέμα θα της βάζατε αντίστοιχα το χαμηλότερο;
Θέλω να κάνω πρώτα μια γενικότερη κρίση για τη Δημοτική Αρχή. Βλέπω ότι δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη, ενώ πολιτεύεται για μια σειρά από θέματα με το δόγμα “βλέποντας και κάνοντας”, μένοντας όμως απόλυτα πιστή στις κυβερνητικές θέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε μια Δημοτική Αρχή που κατέχεται από υπέρμετρη αυταρέσκεια, με αποτέλεσμα για ό,τι κακό συμβαίνει στην πόλη να ευθύνονται οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Αναλώνεται σε έργα άμεσης απόδοσης και εντυπωσιασμού, αφήνοντας όμως την πόλη ανοχύρωτη από βασικές υποδομές. Μια Δημοτική Αρχή που λέει πολλά στο πλαίσιο μιας πολύ καλά οργανωμένης επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά στην ουσία πράττει πάρα πολύ λίγα και με μόνο πραγματικό όραμα τη μεταφορά του Δημαρχείου στο παλιό νοσοκομείο. Έτσι, λοιπόν, άριστα θα έδινα στη Δημοτική Αρχή για την επικοινωνιακή της πολιτική. Πιστεύω πως δεν υπήρξε άλλη προηγουμένως που να έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την επικοινωνιακή πολιτική και την προβολή του έργου. Θα έδινα καλό βαθμό, όχι τόσο για τους χειρισμούς, αλλά για τις προσπάθειες του κ. δημάρχου, ο οποίος οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι επιδεικνύει μια ιδιαίτερη εργατικότητα για την εξεύρεση πόρων για το Δήμο. Κακό βαθμό θα έδινα γενικά για τη στάση του δημάρχου να μη θέλει να ακούσει άλλες προτάσεις, αλλά κυρίως να μη θέλει να προχωρήσει σε έργα για τις υποδομές της πόλης. Δηλαδή, αυτό που προτείνουμε εμείς, ένα υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης και πάρκινγκ περιφερειακά στις εισόδους της πόλης, με ένα σύστημα συγκοινωνίας που να φέρνει τον κόσμο μέσα, επί της ουσίας ο κ. δήμαρχος δεν το απορρίπτει, αλλά το μεταθέτει στο μέλλον. Και πιθανότατα το κάνει για να μη βρεθεί η κεντρική πλατεία την περίοδο των εκλογών σε μορφή εργοταξίου. Αυτό, όμως, στερεί την πόλη από υποδομές και γίνεται από μια κοντόφθαλμη, καιροσκοπική άποψη.

Η Δημοτική Αρχή κατηγορείται από μια μερίδα παραγόντων και πολιτών του τόπου ότι υπονομεύει το πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τα τελευταία 25 χρόνια. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η νέα δημοτική επιχείρηση “Φάρις” δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ό,τι δημιούργησε η ΔΕΠΑΚ;
Πρώτα πρώτα, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η νέα δημοτική επιχείρηση έχει έναν τεράστιο όγκο εργασίας. Πρέπει, λοιπόν, να είναι συνεπής στο σύνολο των δράσεων τις οποίες έχει. Οι δράσεις αυτές δε συνάδουν μεταξύ τους. Με αυτή τη λογική είχαμε στηρίξει την άποψη ότι θα έπρεπε να λειτουργούν χωριστά αυτές οι επιχειρήσεις, διότι μας ενδιαφέρει η εμπλοκή μέσα σε αυτές ανθρώπων της πόλης που βιώνουν τον πολιτισμό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια δημοτική επιχείρηση στην οποία το σύνολο των διοικητικών συμβούλων είναι δημοτικοί σύμβουλοι, άρα είναι μια κλειστή στην κοινωνία δημοτική επιχείρηση, που προσπαθεί να παράξει ένα έργο. Εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι εάν δεν υπήρχε η πίεση η οποία ασκήθηκε και από την πλευρά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, για το μέλλον του πολιτιστικού κομματιού της νέας επιχείρησης, τα πράγματα αυτή τη στιγμή θα ήταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Η πίεση, όμως, που ασκήθηκε οδηγεί τη Δημοτική Αρχή στο να θέλει να αποδείξει ότι αυτή είχε δίκιο και εμείς είχαμε λάθος. Εμάς μας ανησύχησαν, κυρίως, λογικές που ακούστηκαν κατά κόρον στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι σαφέστατο ότι επανειλημμένα ο κ. δήμαρχος έχει μιλήσει με απαξιωτικό τρόπο για τη ΔΕΠΑΚ και για το έργο το οποίο έχει παράξει, άσχετα αν στη συνέχεια με άλλες δηλώσεις προσπαθεί να ανασκευάσει αυτά που κατά καιρούς λέει. Δε θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Θεωρώ λάθος την αύξηση των διδάκτρων. Και είναι σημαντικό διότι περιορίζει τον “Φάρις” στον κόσμο μιας συγκεκριμένης οικονομικής δυνατότητας, ενώ οφείλει να έχει ένα όραμα για το σύνολο των δημοτών της πόλης και όχι γι’ αυτούς που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Ήδη είμαι δέκτης, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, ότι του χρόνου θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσέλευσης ατόμων. Από εκεί και έπειτα, η αναδιοργάνωση την οποία επαγγέλλεται η Δημοτική Αρχή ότι επιτυγχάνεται μέσα από τον “Φάρις”, σαφέστατα μπορούσε να γίνει με τις επιχειρήσεις μόνες τους. Ουσιαστικά, όμως, αυτό έγινε και τώρα, με άλλη μορφή. Έχω βαθιά την αίσθηση ότι η δημιουργία του “Φάρις” έγινε από το άγχος της δημιουργίας κάποιου “νέου παιδιού” και όχι για το ουσιαστικό μάζεμα της λειτουργίας των Σχολών. Άλλωστε, κατά καιρούς ο κ. δήμαρχος με έμφαση τονίζει ότι “υπάρχει το δικό μας παιδί”, είναι δικά του λόγια, ο ίδιος επαίρεται ότι δημιούργησε ένα “δικό του παιδί”. Αν το δούμε ουσιαστικά, κάπως έτσι είναι, τίποτα πραγματικά δεν έχει αλλάξει. Πάμε, για παράδειγμα, στο Θέατρο, οι υπάλληλοί του που πήγαν στο Δήμο δεν εξακολουθούν να εργάζονται στο Θέατρο; Πρόσθετα, ο “Φάρις” δεν έχει ενισχυθεί με πλειάδα ατόμων μερικής απασχόλησης και stage; Άρα ο “Φάρις” δε λειτουργεί με τον ψευδεπίγραφο αριθμό των ατόμων τα οποία λέει ότι έχει. Πιστεύω ότι η διευθέτηση αυτή θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα και μάλιστα αν είχε γίνει με τον τρόπο που εμείς εί- χαμε υποδείξει, αυτή τη στιγμή θα είχαμε μια καλύτερη συμπεριφορά. Δε θα είχαμε προβλήματα με το υπουργείο όσον αφορά στο Θέατρο. Τα όποια οικονομικά προβλήματα θα αφορούσαν μόνο στο Θέατρο και όχι το σύνολο του “Φάρις”. Η σύμβαση με το υπουργείο για το Θέατρο θα είχε υπογραφεί και πιθανότατα θα είχαν εκταμιευθεί και χρήματα. Σαφέστατα υπήρξαν προβλήματα με το Θέατρο, σαφέστατα υπάρχει τεράστια, κατά την άποψή μας, πολιτική ευθύνη στη Δημοτική Αρχή. Εδώ θα ήθελα να διαλευκάνω ένα θέμα το οποίο προσπάθησε μέσα από ομιχλώδεις τρόπους να περάσει η Δημοτική Αρχή. Υπήρχε μια παλιά ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ, η οποία χάθηκε και για την οποία η Δημοτική Αρχή είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε από τα παλιά χρέη. Κάνει τεράστιο λάθος. Η παλιά ρύθμιση δεν αφορούσε αυτό το ύψος των χρεών. Αποκρύπτει ότι το 2007 και το 2008, χρονιές που ήταν η ίδια στη διοίκηση, δεν κατατέθηκαν οι καταστάσεις στο ΙΚΑ. Άρα, υπάρχουν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2007 και του 2008 που συμπεριλαμβάνονται στο χρέος απέναντι στο ΙΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά και αυτή η Δημοτική Αρχή δημιούργησε ένα σημαντικότατο χρέος απέναντι στο ΙΚΑ. Άρα το χρέος δεν το βρήκε, το δημιούργησε και αυτή με τη συμπεριφορά της. Δεν μπορεί επί ενάμιση χρόνο να λέει ότι δεν αντελήφθη ότι δεν κατατίθεντο οι ασφαλιστικές εισφορές και φταίνε τώρα μόνο οι υπάλληλοι. Το θεωρώ ακραία υποκριτικότητα ή δείγμα ανικανότητας.

Το θέμα των σκουπιδιών στον Ταΰγετο μοιάζει σαν ωρολογιακή βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Με ποιον τρόπο μπορεί να απενεργοποιηθεί;
Είναι μια βόμβα που αφορά πρωτίστως στην Πολιτεία. Το θέμα είναι εάν εμείς έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που επιβάλλει ο νόμος, παλιότερα και τώρα. Δυστυχώς, δεν τα έχουμε εξαντλήσει. Η πίεση που έχει ασκηθεί από τους Δήμους και από το Δήμο το δικό μας προς την Πολιτεία δεν ήταν του επιπέδου που έπρεπε. Όταν η αρμοδιότητα ήταν στην Περιφέρεια έπρεπε να πάμε και να της αφήσουμε τα σκουπίδια. Δεν είναι λύση οι δεματοποιητές που προτείνουν. Πρώτα απ’ όλα, η δεματοποίηση στον Ταΰγετο σημαίνει μια νέα πληγή. Το ανάγλυφο του Ταϋγέτου είναι τέτοιο, ώστε θα πρέπει να γίνουν οικοδομικά έργα, εκσκαφές, ισοπεδώσεις. Άρα συζητάμε και για σημαντικές παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο και για απορρίμματα. Είναι προτιμότερο, πιστεύουμε, να λειτουργήσει η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση, αν πράγματι χρειάζονται ένα- δυο χρόνια μέχρι να πάμε στην οριστική λύση. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν είχε μπροστά της ένα πρόγραμμα ουσιαστικό, που θα έλεγε ότι σε ένα χρόνο, ενάμιση έχουμε την οριστική λύση, τότε δε θα είχε κανέναν λόγο να πιέσει για να πάμε στους δεματοποιητές για ένα τόσο μικρό μεσοδιάστημα. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μπροστά της κανένα πραγματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό φέρνει και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σήμερα. Για την Καλαμάτα το σίγουρο είναι ότι μια λύση καλύτερη από την υπάρχουσα είναι η επαναλειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης και ας μην παράγει πιστοποιημένο κομπόστ, δεν είναι ανάγκη. Το κομπόστ αυτό θα πηγαίνει στη “Μαραθόλακκα”. Έ- χουμε και μια άλλη λύση, εάν υπήρχε η πραγματική βούληση από τη Δημοτική Αρχή να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα και όχι ουσιαστικά υπεκφεύγοντας, όπως κάνει όλο αυτό το διάστημα. Να σταματήσει τη διαδικασία για το δεματοποιητή και να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης, με απομονωμένο το βιοαντιδραστήρα. Να γίνεται απόθεση των απορριμμάτων, τεμαχισμός, απομάκρυνση των μεταλλικών ειδών που σίγουρα θα δημιουργήσουν προβλήματα στους μπαλοποιητές και ακολούθως τα τεμαχισμένα απορρίμματα να δεματοποιούνται από το δεματοποιητή που ήδη υπάρχει και να πηγαίνουν στη “Μαραθόλακκα” δεματοποιημένα. Βέβαια, προβάλλεται διαρκώς και λέγεται ότι αυτό είναι κάτι ανέφικτο, διότι τα στραγγίδια από τη ΜΟΛΑΚ δεν μπορεί να τα πάρει ο Βιολογικός Καθαρισμός. Εγώ το δέχομαι αυτό, μπορεί όμως δίπλα στη Μονάδα Λιπασματοποίησης να εγκαταστήσουμε το Βιολογικό Καθαρισμό του δεματοποιητή της Περιφέρειας, αξίας 20.000 ευρώ. Λύσεις υπάρχουν, δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι άλλοι είναι οι λόγοι που έχει δημιουργηθεί το θέμα. Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση και ένα αθηναϊκό δημοσίευμα, το οποίο δεν έπεται ότι ασπάζομαι, αλλά με προβληματίζει και με εντυπωσιάζει.

Έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου της υπερχρέωσης του Δήμου. Είναι πράγματι οριακή η κατάσταση;
Φαίνεται ότι όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση η οποία γίνεται. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια οριακή διαχείριση. Θεωρώ ότι παρά τους εφησυχασμούς του κ. δημάρχου, ο ίδιος δε θα εφησυχάζει, διότι τότε σημαίνει ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινήσαμε το 2009 με χρέος 2.000.000 ευρώ, από οφειλές του Δήμου που δημιουργήθηκαν κυρίως το 2007 και το 2008. Αν προσθέσουμε και τον υπερδανεισμό του Δήμου, που έχει φτάσει τα 7.500.000 ευρώ αυτή τη στιγμή και χρειάζονται κάθε χρόνο 1.500.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω, για την ετήσια αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, τότε έχουμε ένα Δήμο που μπήκε στο 2009 με 3.500.000 ευρώ χρέος. Αυτό πραγματικά μας προβληματίζει. Θα ήθελα να τονίσω και τον προφανή κίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας, αν και αναδεικνύεται, των ατόμων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δήμο. Δεν πιστεύω ότι ο Δήμος Καλαμάτας είχε ποτέ στη διάθεσή του τόσους πολλούς εργαζόμενους. Ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά υψηλός, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται κανείς τελικά αν το παραγόμενο έργο αντιστοιχεί έως ένα βαθμό στους υπαλλήλους αυτούς. Το λέμε αυτό, γιατί ο ίδιος ο κ. δήμαρχος είναι εκείνος που επανειλημμένως μέμφεται τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για τις όποιες προσλήψεις. Εγώ θέλω να πω ότι κάποιες αιτιάσεις του κ. δημάρχου τις δέχομαι, αλλά ο ίδιος ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική. Έχουμε, λοιπόν, 75 άτομα μερικής απασχόλησης και το λιγότερο 56 άτομα στο πρόγραμμα stage. Αυτά είναι 130 άτομα πρόσθετα, τα οποία δεν πληρώνονται έγκαιρα από το υπουργείο και αναγκάζεται πολλές φορές ο Δήμος από τα τρέχοντα έσοδά του να καλύπτει, αναμένοντας τα χρήματα του υπουργείου. Θεωρώ ότι αυτό το πρόβλημα θα ενταθεί στο μέλλον. Υπάρχουν, όμως, και άλλες παράμετροι. Η ύπαρξη τόσου πολύ κόσμου χωρίς να αυξηθεί το αντικείμενο εκπληκτικά, σημαίνει ότι για το ίδιο αντικείμενο αρχίζουν και εργάζονται περισσότερα του ενός άτομα, που σημαίνει ότι κάποιοι υπάλληλοι -λογικό, λογικότατο- εκχωρούν έμμεσα τμήμα των αρμοδιοτήτων τους στους εργαζόμενους με τη σύμβαση. Όταν αυτοί αποχωρήσουν, η εμπειρία έχει δείξει τη δυσκολία επαναπροσαρμογής των υπαλλήλων που έχουν μάθει αυτή την περίοδο σε ένα διαφορετικό τρόπο εργασίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι συμβασιούχοι θα έχουν πια κάθε λόγο να διαμορφώσουν μέσα τους την άποψη ότι είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες του Δήμου τις οποίες ικανοποιούν και άρα στο μέλλον θα κάνουν κινητοποιήσεις, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η εμπειρία, ώστε να επιτύχουν τη μονιμοποίησή τους. Τότε ο Δήμος θα βρεθεί σε κατάσταση που δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Εμείς ζητάμε από το δήμαρχο τώρα που έρχεται και νέο κύμα προσλήψεων από την ΚΕΔΚΕ να είναι φειδωλός, ιδιαίτερα φειδωλός. Δυστυχώς, όμως, δε φαίνεται ότι εισακουόμαστε και τα πάντα λειτουργούν με την προοπτική της επανεκλογής.

Η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει ως οραματικό έργο, αν και αποφεύγει αυτόν τον όρο, τη δημιουργία νέου Δημαρχείου στο παλιό νοσοκομείο. Εσείς διαφωνείτε. Δεν πρέπει, πάντως, κάποια στιγμή αυτό το κτιριακό συγκρότημα να αξιοποιηθεί;
Σαφώς και πρέπει, αλλά τελείως διαφορετικά από την επιλογή που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή. Εγώ θεωρώ ότι κυρίαρχο κομμάτι της πόλης είναι το κέντρο. Το κέντρο, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί. Άρα, θεωρώ και θεωρούμε ως δημοτική παράταξη ότι το σύνολο των διατηρητέων που έχει ο Δήμος στο Κέντρο έπρεπε ήδη να αξιοποιείται και έπρεπε ήδη να βρισκόμαστε σε μια φάση που ο Δήμος να εγκαθιστά τις υπηρεσίες του στο κέντρο της πόλης. Στο παλιό νοσοκομείο επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει ένα κέντρο υγείας αστικού τύ- που, όπως αυτό είχε αρχικά υπολογιστεί και όχι όπως τείνει να καταλήξει, σε υποβαθμισμένης μορφής κέντρο υγείας. Ακόμη, σύλλογοι και άλλοι φορείς που έχουν ανάγκη να τους δοθεί ένας χώρος για τη στέγασή τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να εγκατασταθούν στο παλιό νοσοκομείο. Εμείς προεκλογικά είχαμε προτείνει τη δημιουργία και ενός νοσοκομειακού μουσείου. Πιστεύω ότι και για τους περίοικους δε θα είναι ιδιαίτερα επωφελές να πάει το Δημαρχείο στο παλιό νοσοκομείο, με τη λογική ότι πολύ δύσκολα θα αναπτυχθούν καφέ και άλλες οικονομικές δράσεις, διότι στο Δημαρχείο πάει κόσμος παίρνει τα χαρτιά που θέλει και φεύγει. Τουναντίον, η στέγαση συλλόγων στο παλιό νοσοκομείο και το κέντρο υγείας αστικού τύπου θα προσελκύουν κόσμο που θα παραμένει εκεί επί μακρόν, θα υπάρχει ανάγκη δηλαδή λειτουργίας καταστημάτων και θα δοθεί μια ζωντάνια στην περιοχή.

Σήμερα το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας μισθοδοτούνται από το Δήμο για τα αξιώματα που τους έχει δώσει ο δήμαρχος. Εσείς είστε έντονα αρνητικός. Γιατί δεν πρέπει να πληρώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι;
Υποτίθεται ότι η ανάληψη ευθύνης έχει να κάνει με τη συνεισφορά στην πόλη και η προσφορά μας απέναντι στους δημότες πρέπει να είναι αφιλοκερδής. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την ενασχόληση με τα κοινά. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο κάποιος ο οποίος μισθοδοτείται από το Δημόσιο και δεν πηγαίνει στην εργασία του, πρέπει παράλληλα να παίρνει και έναν πρόσθετο μισθό από τη συνεισφορά στο Δήμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος που είναι συνταξιούχος και θέλει τον ελεύθερο χρόνο του να τον διαθέσει στα κοινά, θα πρέπει να παίρνει και ένα δεύτερο μισθό. Είναι έξω από τη φιλοσοφία μας. Εμείς λέμε ότι ο δήμαρχος σαφώς πρέπει να πληρώνεται και ένας ή δύο συνεργάτες του ακόμη, το πολύ. Οπωσδήποτε όχι κάποιος που μισθοδοτείται παράλληλα από οποιονδήποτε άλλο φορέα, χωρίς να παρέχει τις υπηρεσίες του στο φορέα αυτό. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά έχουμε περάσει σε ακραία επαγγελματικές Δημοτικές Αρχές. Αυτό που έχει γίνει στο Δήμο Καλαμάτας, βέβαια, είναι καινοφανές. Ξαφνικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σχεδόν είναι αμειβόμενοι, είτε ως πρόεδροι είτε ως αντιπρόεδροι και εναλλάξ για να συγκεντρώνουν όλοι τους ένα συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων. Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο λάθος. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής, που δεν έπαιρνε χρήματα, έστω αυτά τα λίγα, δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Δηλαδή, μέχρι τώρα ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ ή ο πρόεδρος του Θεάτρου που δεν έπαιρναν χρήματα έκαναν λιγότερο καλά τη δουλειά τους απ’ ό,τι γίνεται τώρα; Ένα θέμα, που άπτεται του συγκεκριμένου, είναι και ο αριθμός των αντιδημάρχων. Αρχικά ο Δήμος λειτουργούσε με τέσσερις αντιδημάρχους, έμμισθους και τώρα λειτουργεί με έξι, ενώ αν αύριο πει το κράτος ότι μπορούν να μπουν μέχρι δέκα αντιδήμαρχοι, είμαι σίγουρος ότι θα πουν πως χρειάζονται και οι δέκα και θα είχαμε μια πληθώρα αντιδημάρχων, με ελάχιστα καθήκοντα, θα ήταν όμως αμειβόμενοι. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Βέβαια, έχω την αίσθηση ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έξι αντιδήμαρχοι, αυτός ο οποίος επί της ουσίας διοικεί το Δήμο είναι ο κ. δήμαρχος, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρογνώμων και πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο απαξιωτικός απέναντι στους δημοτικούς του συμβούλους και υπέρμετρα συγκεντρωτικός, με αποτέλεσμα, παρά την ύπαρξη των πολλών αντιδημάρχων, να συγκεντρώνει επάνω του τα πάντα και με ένα δεύτερο αποτέλεσμα να είμαστε γνώστες της δυσανασχέτησης η οποία υπάρχει από τους αντιδημάρχους για την τακτική η οποία ακολουθείται. Ο τρόπος λειτουργίας του δημάρχου φέρνει γκρίνιες και δυσανασχέτηση, άσχετα εάν αυτό δεν εκφράζεται δημόσια. Όσοι, όμως, είμαστε κοντά στο Δήμο, τη διαπιστώνουμε καθημερινά.

Συνέντευξη στον Σταύρο Χαρ. Μαρτίνο

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...